Víztornyok, balatoni vitorlások

A Nemzeti Fotótár tematikus kiállítása a Budapest 2019 Water Summit eseménysorozat kísérőprogramja.

0000.00.00 | olvasási idő: kb. 3 perc 

A víz világnapja - Víztornyok Magyarországon
Kistarcsa, 2017. március 21. Aquatórusz típusú víztorony Kistarcsán. A víztorony magassága 33,5 méter, kapacitása 500 köbméter. Nevét speciális formájáról kapta (körgyűrűfelület, azaz tórusz.)
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt


 

A víz világnapja - Víztornyok
Magyarországon Budapest, 2017. március 21.
Felújított Intze típusú víztorony Budapesten, a III. kerületi Gázgyár utcában. A műemlékké nyilvánított víztorony épületének magassága 56 méter, tervezője Reichl Károly és Weiss Albert.
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt


 

Balatonátúszás   Révfülöp, 2004. augusztus 1.
A két part között a vitorlás hajók tucatjai biztosítják az indulók biztonságát a Balatonátúszáson, ahol a Révfülöp és Boglár közötti 5,2 kilométeres távot kell a sportolóknak teljesíteniük.
MTI Fotó: H. Szabó Sándor

49. Kékszalag   Balatonfüred, 2017. július 6.
A 49. Kékszalag Erste World Nagydíj tókerülő vitorlásverseny mezőnye a rajt után Balatonfüred közelében.
MTI Fotó: Szántó Áron

 

További cikkek:

MÜSZI, ÁPISZ, ÁFÉSZ, IBUSZ és a többiek

Csak néhány azok közül a mozaikszók közül, amelyeket pár évtizede mindenki használt, de pontos jelentésükkel nem mindenki volt vagy van tisztában. A teljesség igénye nélkül ezekből hoztunk rövid válogatást, a kattintható fotók a hozzájuk tartozó információkkal pedig segítenek még pontosabban felidézni a korszak hangulatát.

Hobbyjuk a csillagos ég

A XX. század hatvanas évei az űrkutatás egyik aranykorát jelentették. De vajon mit jelentett ez az akkori Magyarországon a hétköznapokban, a vasfüggöny mögött, a hiánygazdaság kellős közepén? Ezt a világot mutatja be a fél évszázaddal ezelőtt készült Hobbym: a csillagos ég című dokumentumfilm.