Az ember, aki táviratban gúnyolta ki Sztálint

Ezen a napon született Királyhegyi Pál író, akit a humor átsegített a nehéz pillanatokon.

Kultúrsnack

2020.12.27 | olvasási idő: kb. 3 perc


A nők rajongtak a majd’ százötven centis Királyhegyi Pálért, aki élete során ötször házasodott. Az 1909. december 27-én született író sokoldalúsága megmutatkozott abban, hogy útkeresése során - így Amerikában - dolgozott pincérként, liftesként, statisztaként, nyúlbőrgyári munkásként, magyar lapoknál újságíróként, banki hivatalnokként és nem utolsó sorban forgatókönyvíróként. 1931-ben kis időre visszatért Magyarországra, majd 1938-ban Londonba költözött, ahol a Daily Telegraphnak fordított. Újbóli hazatérése is csak pár évig tartott, amit megszakított az, hogy 1944-ben Auschwitzba deportálták. Királyhegyi remek tollú, kiváló, csípős iróniájú, amolyan rejtői humorú író volt, termékeny is e tekintetben, hisz megannyi humoreszket, szatírát, karcolatot, színművet és kisregényt írt élete során. Az Első kétszáz évem című könyvében a kabarétréfák stílusában és humorával meséli el a koncentrációs táborban megélteket. A történelem azonban újra elűzte hazánkból: Horthy fehérterrorja elől Amerikába kényszerült. A történelem oroszlájának bajszát húzogatva emlékezetes táviratot küldött Sztálinnak „A rendszer nem vált be stop Tessék abbahagyni stop Királyhegyi stop”. Itthon 1956-ig be volt tiltva alkotói munkássága, onnantól viszont újra írni kezdett és kabaré konferansziéként dolgozott a Fészek Klubban. Tolnay Klári a Mestersége színész című televíziós portréműsorban meghatóan mulatságos élményét meséli el az 1981-ben elhunyt Királyhegyiről, akire szeretettel emlékezik vissza.
Borítókép: Budapest, 1980. február 29. Királyhegyi Pál író, humorista, a Magyar Televízió szórakoztató osztályának új: a "Van egy fantasztikus ötletem" című televíziós műsorban. Készítette: Friedmann Endre Tulajdonos: MTI Zrt. Fotóarchívum Azonosító: MTI-FOTO-883441 Kedves Olvasó, folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 289 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.
További cikkek:

„A színház az a félelem nélküli boldog élet, az a teljesség”

Már kétéves korában a Vígszínház színpadán állt, és ott is maradt egész életére. Ma lenne 95 éves a színészkirálynő, Ruttkai Éva.

„Én csak a vízen érzem magam jól”

75. születésnapja alkalmából köszöntjük Reviczky Gábor színművészt.

Hobbyjuk a csillagos ég

A XX. század hatvanas évei az űrkutatás egyik aranykorát jelentették. De vajon mit jelentett ez az akkori Magyarországon a hétköznapokban, a vasfüggöny mögött, a hiánygazdaság kellős közepén? Ezt a világot mutatja be a fél évszázaddal ezelőtt készült Hobbym: a csillagos ég című dokumentumfilm.

Holnap gyereknap!

Visszarepülünk az időben a régi játszóterekre… Nektek melyik volt a kedvenc játékotok? Hová kellett mindig sorban állni?