Húsz éve szurkolunk nélküle

Id. Knézy Jenő ikonikus „Jó estét! Jó szurkolást!” beköszönőjét ma éppen húsz esztendeje kénytelenek nélkülözni a sportkedvelők. Halálának évfordulóján a riporterlegendára emlékezünk.

Karakter

2023.06.17 | olvasási idő: kb. 3 perc


Knézy Jenő 1944. augusztus 19-én született Nagyváradon, éppen abban az évben, amikor a nagyváradi futballklub a magyar labdarúgás történetében első vidéki csapatként bajnok lett. A történelem viharaiban ez a sportsiker azonban legfeljebb lábjegyzet maradt. A család a háború végére már Tolnán élt, mert a későbbi riporter édesapja, Dr. Knézy Jenő az ottani kórház igazgató főorvosa lett. A Jenő név generációról generációra öröklődik a Knézy családban, ifj. Knézy Jenő elsőszülött fia már a hetedik a sorban. Id. Knézy Jenő végül Budapesten érettségizett, mivel addigra már komolyan sportolt, és az ifjúsági kosárlabda-válogatottnak is tagja volt. A középiskola után gépészmérnöki ambícióit követve az akkor a Villányi úton működő Agrártudományi Egyetem hallgatója lett. A sport egész addigi életének is meghatározó része volt, de amikor 1971-ben - két évvel a mérnöki diplomája megszerzése után - a Magyar Televízióhoz került, maga is alig akart hinni a szerencséjének.

Sportvetélkedőt vezetve 1976-ban (MTI Fotó: Benkő Imre)

A kinevezést a Telesport és a Képes Sport közös pályázatának, a „Pályabelépő"-nek a válogatója, majd a Telesport szerkesztőségében való gyakornokoskodás előzte meg, így id. Knézy Jenő fokozatosan és kemény munkával valósította meg álmát. Végül 32 éven át volt a Telesport szerkesztősége a munkahelye, mialatt nyolc olimpiát és ugyanennyi futball-világbajnokságot, valamint számos egyéb neves sporteseményt közvetített kollégáival. Szókimondó közvetítéseit, különösen személyes kommentárjait a magyar futballválogatott sikertelensége kapcsán volt, aki szerette és volt, aki nem. Szakmai felkészültségét, hivatástudatát és profizmusát – ezek a tulajdonságok széles körű népszerűséget hoztak számára - azonban senki sem vitatta. Egykori kollégája, Mravik Gusztáv így mesélt egyszer Knézy munkamoráljáról: „Sokat tanultam tőle, elsősorban a szakma szeretetét. Nála precízebb, felkészültebb emberrel nem találkoztam, és ebben semmiféle túlzás nincs. Nem legenda a vele kapcsolatban emlegetett színes filctoll, a gyönyörű betűkkel teleírt sok-sok spirálfüzet. Évekig ültem vele egy szobában, s próbáltam ellesni titkát, miközben tanúja lehettem megszállottságának. Mert Knézy a munka és a sport megszállottja volt, aki szeretett volna mindig tökéleteset alkotni.”

Mészöly Kálmánnal 1990-ben (MTI Fotó: Németh Ferenc)

A munkájában precíz riporter magánemberként minden huncutságban benne volt, így szilveszteri és más szórakoztató műsorok alkalmi szereplőjeként, valamint a SZÚR-ok lelkes játékosaként láthatta a közönség. Ez utóbbi azért is fontos volt számára, mert a futball és különösen a magyar futball volt a szívügye. Id. Knézy Jenő alig 58 évesen tragikus hirtelenséggel távozott, de emlékét fia, ifj. Knézy Jenő, aki követte édesapját a sportriporteri pályán, fáradhatatlanul ápolja. A közmédia sportriportereinek elismerésére 2019-ben alapított Knézy Jenő-díj pedig úgy állít emléket a legendának, hogy az újabb nemzedék tehetségeit biztatja, akik talán még hallották a díj névadójától, hogy „Hát mi van itt emberek, te jó ég!”

Borítókép: id. Knézy Jenő Lothar Matthäus német labdarúgóval MTI Fotó, Készítette: Németh Ferenc Tulajdonos: MTVA Sajtó- és Fotóarchívum: MTI-FOTO-900525

Kedves Olvasó! Folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 326 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

"Az ember vagy csinál valamit vagy dögöljön meg!"

Ha van színész, akinek titokzatos tekintete és művészete beleégett az örökkévalóságba, az az övé. Személyisége feledhetetlen, emléke nemzedékeken átívelő. 90 éves lenne Latinovits Zoltán.

Rádióélet – műsorújság, képeslap, magazin a javából

A Magyar Rádió 1925 áprilisában kezdte meg kísérleti sugárzását, az év decemberében létrehozták a Magyar Telefonhírmondó és Rádió Rt.-t, a Rádióélet első száma pedig 1929 szeptemberében hagyta el a nyomdát. A műsorújság minden évfolyamát digitalizálva, és még sok más érdekességet is találhatnak a frissen megnyitott (Rádióarchívum)[https://archivum.mtva.hu/radio] oldalon.

Múlt századi divat. Emlékeznek?

A divat állítólag ismétli magát. Valóban vannak visszatérő elemek, anyagok, szabásvonalak, amelyek időről időre fölbukkannak. Heti összeállításunkkal több évtizedet ölelünk föl kedvezve azoknak a hölgyeknek és uraknak, akik szívesen idéznék föl, milyen volt a divat a XX. században.

Szmoking és redingote, avagy mégis a ruha teszi…

Magyar hagyományai ugyan nincsenek, de a vicces nevű nemzetközi Öltözz Ki Nap (International Suit Up Day) az látszik bizonyítani, hogy – az év egy napján, október 13-án – mégiscsak a ruha teszi az embert. Az elegáns ruhának, öltönyöknek és kosztümöknek azonban minden korban megvolt a maga szerepe.