Kóczián Éva, aki 1956-tól 1962-ig Európa legjobbja volt

A világbajnok, hatszoros Európa-bajnok asztaliteniszező 1936. május 25-én született Budapesten.

Karakter

2021.05.25 | olvasási idő: kb. 3 perc


Asztalitenisz-pályafutását 1950-ben kezdte, bátyja, Kóczián József asztalitenisz-világbajnok vitte le egy kis egyesületbe. 1951-ben a Vasas Mávaghoz került, első sikerét 1952-ben szerezte: egy csapatversenyen legyőzte a tízszeres világbajnokot, Farkas Gizit, aki tizenöt éven át senkitől sem kapott ki hazai versenyen. 1954-ben vegyes párosban bátyja oldalán lett országos győztes.

A női asztalitenisz-válogatott tagjaként 1964-ben (MTI Fotó: Petrovits László)

1957-től a Budapesti Vörös Meteor Sportkör versenyzője volt, a csapattal 1964-ben és 1966-ban a második helyen végzett a Bajnokcsapatok Európa Kupájában (ma Európai Bajnokok Ligája). 1952 és 1968 között harminckétszer volt magyar bajnok, egyéniben hatszor, női párosban hatszor, vegyes párosban kilencszer, csapatban tizenegyszer. 1952 és 1968 között 192-szer szerepelt a magyar válogatottban.

A Sportcsarnokban versenyez 1958-ban (MTI Fotó: Petrovits László)

1953-ban, első világbajnokságán két bronzérmet szerzett, az egyiket – későbbi férjével, a világbajnoki ezüstérmes és Európa-bajnok Földy Lászlóval – vegyes párosban, a másikat csapatban. 1954-ben egyesben lett bronzérmes, csapatban ezüstérmes. Legjobb eredménye az 1955-ös utrechti világbajnoki győzelem volt, amelyet vegyes párosban ért el: partnerével, Szepesi Kálmánnal legyőzték a brit Aubrey Simons–Helen Elliot párost. Világversenyeken egy arany-, két ezüst- és kilenc bronzérmet gyűjtött.

Lantosné Farkas Gizellával mérkőznek a kínai páros ellen 1959-ben (MTI Fotó: Mikó László)

1958 és 1968 között hat alkalommal lett Európa legjobbja, háromszor – 1958-ban Budapesten, 1960-ban Zágrábban, 1964-ben Malmőben – nyert egyéniben, kétszer csapatban (1960, 1966), egyszer pedig Jurikné Heirits Erzsébettel párosban (1966). Emellett hat további érmet szerzett még a kontinensviadalokon. Az Európa TOP-10-ben (1988-tól TOP-12) kilencszer vehette át a győztesnek járó aranyérmet. A leghosszabb győzelmi sorozat is az ő nevéhez fűződik, 1956 és 1962 között megszakítás nélkül volt Európa legjobb női versenyzője.

Jurik Gyuláné Heirits Erzsébettel 1964-ben megnyerték a női párost a Kisstadionban rendezett nemzetközi asztalitenisz-tornán (MTI Fotó: Kovács Gyula)

Világraszóló sikereit úgy érte el, hogy a sport mellett dolgozott. 1964-ben a Sportvezető és Edzőképző Intézetben edzői oklevelet szerzett, rövid ideig edzősködött is. A sportérdemérem arany fokozatával három alkalommal tüntették ki. 1964-ben és 1966-ban az év magyar női asztaliteniszezőjének választották. A Magyar Asztalitenisz Szövetség örökös bajnoka. 2015-ben beválasztották az akkor alakult Európai Asztalitenisz Hírességek Csarnokának (ETTU) tagjai közé.

Borítókép: Budapest, 1971. március 14. Kóczián Éva hosszú kihagyás után a FŐKERT HSC színeiben versenyez. Tulajdonos: MTVA Fotóarchívum. Készítette: Kovács Gyula. Azonosító: MTI-FOTO-866785

Kedves Olvasó, folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 299 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva további érdekes felvételeket talál.

További cikkek:

Egy pohár pezsgő Cilu művésznő emlékére!

Cilu. Mindenki így hívta Kállay Ilonát, aki eredetileg jelmeztervezőnek készült. Ehelyett remek színésznővé vált csodás orgánummal, érzéki kisugárzással, humorral és gyakran iróniával átitatott jellemábrázoló képességgel. Minden napját úszással kezdte a Lukács fürdőben, amikor pedig színészi hullámvölgye volt, fogta magát és megtanult franciául. Férjével, a szintén színész Kautzky Józseffel több, mint 50 évig éltek legendásan boldog házasságban; és ha tehették, minden este pezsgőt bontottak.

Verkli – amit „szívvel kell tekerni”

Miközben szólt a verkli, Budapest észrevétlen világvárossá növekedett. Molnár Ferenc is verkliszóval indította 1889-ben játszódó regényét, A Pál utcai fiúkat.

Concerto Budapest online műsorai

Az MTVA és a Concerto Budapest szeretné megkönnyíteni a kultúrához történő hozzáférést. Annak érdekében, hogy minél szélesebb körhöz juthassanak el az értékes komolyzenei tartalmak, az MTVA archívumi felületén ingyenesen és szabadon elérhetők a zenekar felvételei.

Hobbyjuk a csillagos ég

A XX. század hatvanas évei az űrkutatás egyik aranykorát jelentették. De vajon mit jelentett ez az akkori Magyarországon a hétköznapokban, a vasfüggöny mögött, a hiánygazdaság kellős közepén? Ezt a világot mutatja be a fél évszázaddal ezelőtt készült Hobbym: a csillagos ég című dokumentumfilm.