A fekete lakkcipők tovább táncolnak

„A zene nem változtatott meg, olyan korán kezdtem, hogy már nem is emlékszem, hogy a zene előtt milyen voltam.” – vallotta egyszer a rock and roll magyar királya, Komár László, aki ma tíz éve hagyta hátra rajongóit.

Karakter

2022.10.17 | olvasási idő: kb. 3 perc


A „pesti gigolo” Elvis Presley felvételeinek hatására kezdte 17 évesen az éneklést. Úgy megtetszettek neki a dalok, hogy még az utcán is ezeket dúdolta. Barátai biztatására ment el az addig instrumentális zenét játszó Tacskó zenekar próbájára, akik meghallgatás után nyomban bevették az ifjú énekest. Az 1962-ben Scampolóra átnevezett banda sikereit annak köszönhette, hogy elhozta a magyar fiatalság számára az új „őrületet’”, vagyis a rock and rollt. 

Az énekes 1981-ben (MTI Fotó: Bara István)

A Scampolo kényszerű feloszlása után a Dogs, majd a Sprint zenekarokban folytatta karrierjét a gyakran magyar Elvisként emlegetett művész. A Sprinttel belekóstolhatott a színház világába is, amiről így nyilatkozott egyszer: „Életem nagy lehetősége volt, hogy bekerülhettem a Vígszínházba. Mi is a Sprint - játszottunk százhúsz előadásban Déry Pós Presser-Adamis „Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról” című popmusicaljében. A színház atmoszférája nagy hatással volt és van rám.”

Részlet a Mondd kis kócos című dalból

A rock and roll mellett countryt is játszó Sprint kifulladását követően Komár László 1979-től kezdett szólókarrierbe. Legnagyobb slágerei a No miss, a Mambo Italiano, a Pesti gigolo, a Húsz év múlva, a Mondd, kis kócos és a Táncoló fekete lakkcipők ezután születtek. Utóbbi dalhoz az inspirációt egy akkoriban hatalmas kincsnek számító kézen-közön beszerzett fekete-fehér lakkcipő adta, de kevésbé hangzott volna jól, hogy „táncoló fekete-fehér lakkcipők”, így rövidült a dalszöveg refrénje egyszerűen feketére.

2011-ben a Hungaroton Életműdíj átvételekor (MTI Fotó: Soós Lajos)

Elvis Presleyhez fűződő kapcsolatáról így nyilatkozott egyszer: „Állatira tetszett, amit csinált, és mint kiderült, a felsoroltak közül ő volt a legfiatalabb. Jó pár hónap eltelt, mire képről is megismerhettem, megnézhettem, hogy hogy is néz ki ez a pasi, aki tényleg fantasztikusan énekelt. A többiekkel szemben az volt az ő előnye – ezt a mai napig fenntartom -, pontosabban ettől lett ő az, aki lett, és ezért ő a király, merthogy nem volt egysíkú.” 
Komár László haláláig csodálta a rock and rollt és mindazt, ami vele járt, így nem meglepő, hogy utolsó útját az Új köztemetőben stílusosan egy rózsaszín Cadillacken tette meg 2012 novemberében.

Borítókép: Komár László rock and roll énekes MTI Fotó, Készítette: Hámor Szabolcs Tulajdonos: MTI Rt. Fotóarchívum Azonosító: MTI-FOTO-896784

Kedves Olvasó! Folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 320 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

Tujázás, avagy a hétköznapok akrobatái

Először szurtos utcagyerekek utaztak a villamoskocsik ütközőin, később meglett emberek lógtak fürtökben a tömött szerelvényeken.

Kincskereső kisködmön újragombolva

Felújított képpel és hanggal láthatjuk viszont a szegény kiskunfélegyházi szűcs irodalmár fiának közkedvelt hőseit.

How do you do-do… Magának dúdolom…

Hétévesen fejből zongorázta Bach műveit, a muzsikus zseni a megélhetésért mégis banktisztviselőként volt kénytelen dolgozni, míg be nem futott a zenei pályán, ahol nem volt megállás: forradalmasította az operettet a 130 éve született Ábrahám Pál zeneszerző és karmester.

A tánc volt az élete

Születésének 95. évfordulóján emlékezünk Tábori Nórára, aki több mint 50 éven át szórakoztatta a Vígszínház közönségét és a tévénézőket emlékezetes alakításaival.