Könyvtárak sínen és négy keréken

Április 14-e a könyvtárosok világnapja. Ezen a napon egy kicsit jobban odafigyelünk azokra az értékekre, amelyekhez a könyvek által jutunk, és azokra az emberekre, akik segítenek nekünk a kölcsönzőhelyeken. Bár a világ rohan és változik, ezekre a biztos pontokra ma is szükségünk van.

2019.04.10


Sokak szerint a könyvtárak a túlélésükért küzdenek, mások szerint izgalmas új kihívásoknak igyekeznek megfelelni. Például valódi közösségi terekké válni, újszerű programokat nyújtani, illetve segíteni kiigazodni az online térben is. Szebbnél szebb épített könyvtárakkal büszkélkedhetünk, gondoljunk a sárospataki kollégium vagy a pannonhalmi gimnázium csodálatos termeire, melyek rendszeresen szerepelnek válogatásokban a világ legszebb könyvtárai sorában. Ezek évszázadok óta állnak a művelődés szolgálatában.


A Sárospataki Református Kollégium könyvtára


A Pannonhalmi Bencés Gimnázium könyvtára

Az állandó könyvtárak mellé hozott ötletes és rugalmas szolgáltatást a mobil könyvtárak sora. Ezek közül az elsők a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár kihelyezett "fiókjaivá" avanzsált villamosok voltak, 1945. és 1969. között szolgálták ki a budapesti közönséget egy-egy sínszakaszon 3 órát várakozva (lásd a borítóképen). Szintén Budapesten 1973-ban kezdtek működni az első gördülő kölcsönzőhelyek, azaz a menetrend szerint érkező könyvtárbuszok.

A kezdeményezés egy időre elhalt, de a 2000-es években újraélesztették és mára jó gyakorlattá vált, országszerte több régióban juttatják el ilyen módon ma is az olvasókhoz, művelődni vágyó kicsikhez és nagyokhoz a kultúrát.
Tanyaközpontokba a megyei könyvtárak furgonja látogatott rendszeresen, hogy segítse a vidékieket a kultúrához jutásban.


1960. július 9. Lelkes olvasóközönség veszi körül az Apróhomok tanyaközpontban a Miskolci II. Rákóczi Ferenc Megyei Könyvtár művelődési autóját - egy Moszkvics furgont - mely 16 községet látogat rendszeresen a megyében. 

Nem csak a könyvtárak, hanem a könyvesboltok is igyekeztek mobillá válni, hogy megkönnyítsék a kevésbé mobilis, hátrányosabb helyzetű vásárlók dolgát:


Lőrinci, 1958. július 1. Kerek Jánosné mezítláb, puttonnyal a hátán könyvet vásárol az ünnepi könyvhéten a guruló könyvesboltban, Lőrinci község határában.

További cikkek:

Nemzetközi Duna-nap

A Duna a Kárpát-medence „ütőere”, a legnemzetközibb folyó: tíz országon halad keresztül. A nemzetközi Duna-napon megmutatjuk, miért és mennyire szeretjük.

Farsang farka és torkos csütörtök

Mindenki hallotta már ezeket a kifejezéseket, de a pontos jelentésükkel sokan nincsenek tisztában. A Fotótár hangulatos képeinek nézegetése közben ezen is segítünk, és kicsit közelebb hozzuk a hagyományokat.

Tengerre, magyar!

Számos hajójával a 80-as évek végéig szelte a tengereket a magyar kereskedelmi flotta. A Duna-tengerjárók új osztálya a Hazámmal indult útjára.

Zsazsa a világdíva

Kilenc házasság, számtalan partner, botrányok és legendák. A 105 éve született Gábor Zsazsa a 20. század egyik legfontosabb popkulturális ikonja.