Olvasni jó! - a könyvtárosok világnapján is

Április 14-én emlékeznek meg a könyvtárosokról és erről a szép szakmáról a világon, melynek célja az olvasás népszerűsítése. Szeretettel köszöntjük a világ könyvtárosait e jeles napon!

Kultúrsnack

2022.04.14 | olvasási idő: kb. 2 perc


Április 14-e a könyvtárosok világnapja, amelyet 2011 óta ünneplünk nemzetközi kezdeményezésre. Célja nem más, mint felhívni a figyelmet a könyvtárakra, a könyvtárosokra, az olvasás népszerűsítésére. Ez a mai tabletes, okostelefonos, számítógépekkel terhelt világban egyre nehezebb feladat, és ennek a szép szakmának a dolgozói próbálnak orvosolni. Bármennyire is gyorsul a világ körülöttünk, könyvekre szükségünk van, amelyekkel félrevonulhatunk, amiket bárhová magunkkal vihetünk. A könyv ami nem merül le, nem romlik el, cserébe leköt, szórakoztat, tanít és gazdagít. 

Két éves fiú Janikovszky Éva könyvét nézegeti (MTI Fotó: Bereth Ferenc)

Egy könyvtáros munkája nem csak olvasásból áll, ahogyan azt sokan gondolják. Feladatuk igen sokrétű: információkeresés, adatbázishasználat, szolgáltatások elérése, az olvasókkal való kommunikáció, segítségnyújtás, archiválás, kultúramegőrzés, valamint az olvasáshoz kapcsolódó rendezvények szervezése, kapcsolattartás intézményekkel, iskolákkal és még sorolhatnánk. 

Az egyik könyvtáros segít egy olvasónak az újra megnyílt Országos Széchényi Könyvtár olvasótermében. (MTI Fotó: Rokob Péter)

Melyik volt Magyarország első könyvtára és ki alapította? Kik azok a híres/hírhedt személyiségek, akik gyakorolták a könyvtáros szakmát vagy valamilyen módon kapcsolódnak könyvtárhoz? És vajon van-e védőszentje a könyvtárosoknak? A válaszok kiderítését olvasóinkra bízzuk.

A kalocsai népviseletbe öltözött Lakatos Judit és Vén Julianna olvas az átalakított járási könyvtárban. (MTI Fotó: Bajkor József)

Borítókép: Az Orosháza külterületén lévő Monori úti Általános Iskola tanulói a termőföldön olvassák a könyvtáros autóból kölcsönzött könyvet. MTI FOTÓ. Készítette: Kunkovács László. Tulajdonos: MTVA Sajtó- és Fotóarchívum. Azonosító: MTI-FOTO-F_END19641023026

Kedves Olvasó, folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 315 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

„A hang a lelkünkben születik”

Sass Sylvia Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas operaénekesnőt köszöntjük születésnapján, kinek varázslatos hangján az operairodalom legnagyobb szopránszerepei csendültek fel itthon és a világ legrangosabb operaszínpadain.

Bob herceg filmen

Huszka Jenő operettjének 1972-es tévéfilmváltozata évtizedek óta a közönség egyik kedvence. Keleti Márton rendezésében karácsonykor mutatták be először a Magyar Televízióban, idén UHD-felbontásban láthatják az m3 online csatornán december 30-án. Jó szórakozást kívánunk!

Az első magyar olimpiai arany

1896. április 11-én Hajós Alfréd, a „Delfin” az athéni olimpián megnyerte a 100 méteres gyorsúszást, és megszerezte az első magyar olimpiai aranyérmet.

Bajkeverőből legenda

Lobbanékony természetű, kisfiús mosolyú férfiideál volt, hatalmas szívű és tehetségű művész. 120 éve született Jávor Pál, a magyar film első, máig maradandó férfi sztárja.