Korai karácsony

Egy december elején elküldött üdvözlet, ami legendává vált

Kultúrsnack

2020.12.03 | olvasási idő: kb. 1 perc


Merry Christmas, azaz Boldog karácsonyt! - olvashatta telefonja kijelzőjén Richard Jarvis 1992. december 3-án, egy céges karácsonyi partin ünnepelve. Tehette ezt elsőként a világon, ez volt ugyanis a mobilkorszak legelső szöveges üzenete, ismertebb nevén SMS-e. Az üzenet küldője Neil Papworth, a Sema Group fejlesztő- és tesztmérnöke volt, aki akkortájt kollégáival a rövid szöveges üzenetet küldő rendszer megalkotásán dolgozott. Az üzenetváltás egy asztali számítógép és egy őskori rádiótelefon közt zajlott le. Az akkor 22 éves mérnök ezzel, a munkahelyi gépéről indított SMS-el beírta magát a technológia történelmi pillanatai közé. Az üzenet ügyfelük Orbitel 901-es típusú telefonjára érkezett, ami nagyban hasonlított a kor többi rádiótelefonjához, egy fél aktatáska méretben, óriási akkumulátorral, zsinórral és hordozófüllel.
Westel kiállítás és vásár (MTI FOTÓ: H. Szabó Sándor)
Magyarországon ekkor még egyedüli mobilszolgáltatóként megkezdte működését a Westel, legújabb készülékeit kiállításokon mutatta be a nagyközönségnek. Amikor legközelebb sorban állunk egy forradalmian új készülékért, egyúttal épp pillanatképpé válunk a technológia idővonalán. Borítókép: Ünnep - Karácsonyi képeslap. Tulajdonos: MTI Fotóarchívum. Készítette: Járai Rudolf. Azonosító: MTI-FOTO-785961 Kedves Olvasó, folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 288 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva további érdekes felvételeket talál.
További cikkek:

Versek és asszonyok, Szabó Lőrinc emlékezete

Százhúsz esztendeje született Szabó Lőrinc Kossuth-díjas költő, műfordító, a 20. századi magyar líra kiemelkedő alakja.

Józsika, a legendás hang

Hacser Józsa kétszeres Jászai Mari-díjas művészre, az egyik legkülönlegesebb hangú színésznőnkre emlékezünk halálának 10. évfordulóján.

A nagy oroszlánvadász

Bvana, szimba! Piga, bvana, piga! Uram, oroszlán! Lőj, uram, lőj! – riasztotta a nagy magyar Afrika-kutatót bennszülött kísérője. A 20. század elején Kittenberger Kálmán az ujjával fizetett az oroszlánkalandért.

„Kultúrmunkás vagyok, akárcsak a nagyapám”

80 éves a magyar színjátszás meghatározó alakja, Bálint András, aki ma is éppoly kétkedő és kíváncsi, mint pályakezdőként.