Egy hang, amelyet az egész ország ismert

Tíz éve már, hogy nincs köztünk Koroknay Géza, aki többek között Clint Eastwood, Dan Aykroyd, John Goodman és James Belushi hangja volt.

Karakter

2023.01.02 | olvasási idő: kb. 2 perc


Kovács Mária Teréz és Koroknay Géza (MTI Fotó: Érczi Kovács Gyula)

A színész, akinek narrátorhangjával 80 nap alatt körbeutaztuk a világot (Willy Foggal a rajzfilmsorozatban), egyedi, utánozhatatlan hangja miatt már fiatalon a magyar szinkron egyik megkerülhetetlen alakjává vált. A Színház- és Filmművészeti Főiskolát 1972-ben végezte el, majd rövid kitekintőkkel Miskolc és Pécs után állásba került a Pannónia Filmstúdiónál. Ebben az időben a nézők gyakran azonosították a szinkronszínészeket a filmbeli figurákkal, így aztán csoda, hogy Koroknay Géza a Rabszolgasors Leonciójaként ép bőrrel megúszta a sorozatot. Tehetsége és alkati adottságai miatt dokumentumfilmek narrátora, a Hallmark és a National Geographic csatornahangja, reklámok, filmek, sorozatok állandó szinkronhangja volt. 

A jegyző szerepében a Dózsa koporsói című színműben 1979-ben.

Arról, hogy milyen kemény munka a szinkronszínészet, egyszer így nyilatkozott: „Követnem kell a színész minden mozdulatát, ezt én zsugorított mozgásnak hívom. Ha például lovagol, vagy átugrik valamin, ezt én nem tudom megcsinálni, mert kötve vagyok a mikrofonhoz. Rengeteg dologra figyelnem kell, először is a rendező, a hangmérnök és az asszisztens utasításaira, utána a szövegre, a képre, az eredeti hangra, a szituációra, a helyes magyar beszédre és nem utolsósorban a szájmozgásra…” 

A jövő Magyarországa című műsor vendégeként.

Egyszer azt mondta, a legbüszkébb arra volt, hogy Clint Eastwoodot szinkronizálhatta. Nem meglepő tehát, hogy felejthetetlent nyújtott a világsztár hangjaként a Piszkos Harryben, a Tűzrókában és Az igazság útjában. Emellett olyan szerepek őrzik kivételes orgánumát, mint Kabicek gondnok a Kórház a város szélénben, Sir William Fitzgerald A maláj tigrisben, Don Manfredi A polipban, de alakítása meghatározó volt olyan művészek magyar hangjaként is, mint John Goodman az Ó, testvér, merre visz utad?-ban, Dan Aykroyd A nagy kiruccanásban vagy az Eszelős szívatásban, valamint Jean Gabin az Éjjeli menedékhelyben. A közönség ugyanakkor máig szeretettel emlékszik magyar filmes szerepeire is az Angyalbőrben, a Kisváros és a Privát kopó című sorozatokban.

Borítókép: Koroknay Géza László, a mentőtiszt szerepében MTV Fotó: Horváth Veronika, Tulajdonos: MTV Fotóarchívum, Azonosító: MTI-FOTO-THRVK19870201022

Kedves Olvasó, folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 322 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

Farsang – vízkereszttől hamvazószerdáig

A farsang vízkeresztkor kezdődik, és a húsvétot megelőző negyvennapos nagyböjt kezdetéig tart, ami idén február 17-re esik.

Becsöngetni tilos, a kutya ugat, a gazda harap!

Ez a felirat díszelgett egyik legnagyobb színészünk ajtaján, aki kétszer is megjárta a börtönt; szívesen zongorázott négykezest legjobb barátjával, Tolnay Klárival; és akit sosem hagyott el a hite és a humora. 95 éve született Mensáros László.

„Turay Ida a bizonyosság arra, hogy a múlás nem elmúlás”

Mindenki Dusikája igazi mozisztár volt, szinte nem készült olyan magyar film a 30-as években, amiben ne szerepelt volna.

Húsvét – a kereszténység legnagyobb ünnepe

A keresztény egyházak tanítása szerint húsvét Jézus Krisztus feltámadásának ünnepe, a legnagyobb keresztény ünnep. Húsvétkor a keresztény világ azt ünnepli, hogy Jézus mártírhalálával magára vállalta az emberiség bűneit, s ezzel megváltotta és üdvösségre, örök életre vezette őket.