Kultúra és jómód együtt? Lehetséges!

2016. december 2-án a népzene Kodály-módszer szerinti megőrzése felkerült az UNESCO szellemi kulturális örökség listájára.

Kultúrsnack

2021.12.02 | olvasási idő: kb. 2 perc


A világszerte ünnepelt Kodály-módszer az egyik leghatékonyabb megoldás, hogy milliomosok legyünk. Ráadásul kétféle úton is eljuthatunk a hőn vágyott sikerek birtokába. A közvetlen út, ha a Kodály-módszeren felcseperedve, persze rengeteg gyakorlással, energiabefektetéssel áll valaki a koncertszínpadokra, majd világturnékon bezsebeli a megérdemelt siker pénzbeli ellenértékét. Másfelől, a kutatási eredmények szerint a Kodály-módszer nemcsak a zenei képességeket javítja, fejleszti a ritmusérzéket, növeli a zenei írástudást, és segíti az egyre bonyolultabb darabok előadását, hanem a gondolkodást és a matematikai készségek működését is serkenti. S mi lehet hasznosabb ezeknél korunk sikeremberének? A zene pedig egyébként is mindenki életét gazdagabbá teszi. 

Coralie Gram és Louise Lawelow zenészek próbálnak a kecskeméti Kodály Intézetben, mely a zenekutatás új fellegvára. (MTI Fotó: Horváth Péter)

Kodály Zoltán zenetudós zenepedagógiai módszerei mára világszerte elterjedtek. Nevelési elveiben helyet kapott a szolmizálás, a kottaolvasás és az énekelés. Felismerte, hogy egy falusi énektanár fontosabb, mint egy operaigazgató. A zenetanítás megreformálására új iskolai tantervet és tanítási módszertant állított össze, új dalokat szerzett a gyerekek számára. Nagy hatással volt a világ ének-zenei nevelésére is. A zenei oktatók nemzetközi társasága az 1958-as konferencián ismerhette meg a módszert, amit ezután számtalan országban bevezettek, Európától Amerikáig.

BORÍTÓKÉP: Pécs, 1989. július 18. Kamarazenei próba a 20. Nemzetközi Zenei Táborban. A Jeunesses Musicales magyarországi szervezete és a pécsi Városi Tanács által megrendezett kéthetes találkozó helyszíne a Janus Pannonius Tudományegyetem Tanárképző Kara, ahol húsz európai és tengerentúli ország összesen több mint másfélszáz fiatal muzsikusa gyűlt össze. Készítette: MTI Fotó- Kálmándy Ferenc. Tulajdonos: MTVA Sajtó- és Fotóarchívum. Azonosító: MTI-FOTO-906935 

Kedves Olvasó, folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 309 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

Jankovics Marcellre emlékezünk

Jelekben alkotott – és jelet hagyott. Bebizonyította, hogy a rajzfilm több a gyermeki szórakoztatás műfajánál. Animációjának forrása az álom, a népmesék és az ősi bölcsesség volt.

A pesti legek aluljárója

Az Astoria megnyitása után három évvel adták át a főváros második korszerű aluljáróját. Az EMKE azóta is a történelmi kereszteződésben állja a gyalogosok rohamát.

Szent Jobb – nemzeti ereklyénk kalandos története

1945. augusztus 18-án hozták vissza Ausztriából Budapestre a Szent Jobbot, államalapító Szent István királyunk épen maradt jobb kezét.

Rablóból lesz a legjobb pandúr?

Sisa Pista, az utolsó nógrádi betyár élettörténetének rendhagyó happy endje