"Az ember vagy csinál valamit vagy dögöljön meg!"

Ha van színész, akinek titokzatos tekintete és művészete beleégett az örökkévalóságba, az az övé. Személyisége feledhetetlen, emléke nemzedékeken átívelő. 90 éves lenne Latinovits Zoltán.

Karakter

2021.09.09 | olvasási idő: kb. 5 perc


Latinovits Zoltán magánélete mindig is érdekelte a közönséget, az azonban még inkább, hogy hányféle szerepbe tud belebújni. Neve egybeforrt az ikonikus Szindbáddal, megannyi filmben és színdarabban mutatta be átalakulókészségét. Megemlékezésünkben - mindenki által ismert életútjának felelevenítése helyett  - csodálatos pillanatokat megörökítő fotókat mutatunk.  

Ruttkai Éva és Latinovits Zoltán színművész házaspár (Fotó: Keleti Éva)

Ösztönös színész volt, de legendásan nehéz természetű hangulatember is egyben. Amikor a színházi büfébe belépett, kollégái már pontosan tudták, hogy aznap este nagyon kell vele vigyázni. Forrt körötte a levegő a forgatások során, az egész stáb leste rezdüléseit. A színészet olyan mélységeihez jutott el, ami páratlan szinte a színház világában.

Várkonyi Zoltán az ördög és Latinovits Zoltán János szerepében játszik Molnár Ferenc Az ördög című vígjátékának előadásán 1963-ban (Fotó: Keleti Éva)

Nem szerette a pontatlanságot, végtelenül maximalista volt. Előfordult, hogy napokig nem lehetett elérni egy forgatás után, akkor töltődött ugyanis az erőt próbáló munka miatt. Egyszer hét év alatt 14 filmet forgatott, nem csoda, hogy szüksége volt alkalmasint csendesebb időszakra. A legfoglalkoztatottabb színészek egyike volt akkoriban, önmagában ezzel a ténnyel meg kellett birkóznia.

Ruttkai Éva (Júlia) és Latinovits Zoltán (Rómeó) William Shakespeare: Rómeó és Júlia című drámájának egyik jelenetében 1963-ban (Fotó: Keleti Éva)

Latinovitsnak legendás volt Ruttkai Évához fűződő szerelme. A nézők nehezen tudták kettéválasztani azt, amit a színpadon vagy filmen láttak közös alakításukban a kettejüket ábrázoló fotóktól. Varázsuk ezért is olyan élő mind a mai napig. Mintha az örök álompárt vélnénk felfedezni bennük, legyen szó Rómeóról és Júliáról vagy a cívódó-vívódó, válni készülő házaspárt alakító párosukról. 

1971. október 20. Latinovits Zoltán címszereplő jelenete a Szindbád című színes, magyar filmdrámában. (MTI/MOKÉP)

Sokkal inkább rendező szeretett volna lenni, mint színész, ráadásul élményszámba mennek írásai is. Úgy szavalt, ahogyan kevesen tudnak, olyan átható tekintettel nézett a kamerába minden alkalommal, hogy a stúdióban és a forgatáson is megállt a levegő. Élete első filmszerepe a Makk Károly rendezte Liliomfiban volt 1954-ben - ő maga kérte statisztaszerepet 23 évesen.

Ruttkai Éva és Latinovits Zoltán színművészek otthonukban a teraszon 1971-ben. (MTI Fotó: Keleti Éva)

Latinovits hároméves kora körül már verseket mondott. Jó pár évvel később Bajor Gizi szúrta ki magának egy gimnáziumi előadáson, aki az előadás után bement hozzá az öltözőbe és nekiszegezte a mondatot: “Magából színész lesz, fiam!” 

Latinovits Zoltán (Palo), Kiss Manyi (Mama) és Horváth Jenő (Valentin) Peter Karvas: Éjféli Mise című drámájának próbáján, melyet Rakovsky Tibor, a Pozsonyi Nemzeti Színház rendezője vezetésével tartanak 1962-ben. (Fotó: Bartal Ferenc)
Latinovits Zoltán és testvérei közös dala
Ruttkai Éva és Latinovits Zoltán színművészek koccintanak otthonuk kertjébe 1971-ben. (Fotó: Keleti Éva)

Kollégái szerint Latinovits nemcsak kiszúrta a tehetségtelen embereket, de kifejezetten kíméletlen is volt velük. Megérezte a hazugságot a legkisebb dologban is, a színjátszásbeli, színpadi füllentésekkel, manírokkal kapcsolatban pedig nem ismert kegyelmet. Ugyanakkor végtelen segítőkészség és támogatás jellemezte azokkal szemben, akik igazán akarták, érezték és értették a szakmát, a szín- és előadóművészetet.

Latinovits Zoltán (Miska főpincér), Psota Irén (Marie-Louise/Cecilia) és Huszti Péter (Lonsdorf kapitány) (b-j) jelenete a Csárdáskirálynő című film forgatásán 1971-ben. (Fotó: Friedmann Endre)
Ruttkai Éva és Latinovits Zoltán színművészek otthonukban 1971-ben. (Fotó: Keleti Éva)
Latinovits Zoltán színművész (ül) a testvéreivel, Bujtor István színművésszel (j) és Frenreisz Károly rockzenész-zeneszerzővel 1975. április 11-én. (Fotó: Farkas Tamás)

Örökké tépelődő-lelkiző személyiségét bár megfejteni nem tudjuk, de ha a velős csontból épp a velőt kiütő Szindbád visszakacsint ránk gondolatban, biztosak lehetünk benne, hogy Latinovits tévedett, amikor azt mondta: “A színész halálával megszűnik művészete..” 

Latinovits Zoltán színművész otthonában 1975. február 6-án. (Fotó: Keleti Éva)

Borítókép: Latinovits Zoltán színművész otthonában Készítette: Keleti Éva Tulajdonos: MTVA Sajtó- és Fotóarchívum Azonosító: MTI-FOTO-S__EV19710628010

Kedves Olvasó, folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 303 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

Eger hősei és krónikása

Minden évben október 17-én a győzelem napjára, az 1552-es ostrom hősi várvédőire, és a történetüket megörökítő íróra, Gárdonyi Gézára emlékezünk.

Államalapítás és új kenyér

Tudjanak meg többet az ünnep történetéről és nézzék meg lapozható képgalériánkat!

110 éve nyitott újra a Fővárosi Állat- és Növénykert

Bár idén 156 éves, és a világ legrégebbi állatkertjei közé tartozik, hiszen 1866-ban nyitotta meg kapuit először, egy nagyobb megújulást követően 1912. május 20-án, 110 éve nyílt újra.

Szabó Gyulára emlékezünk

SKICC című rovatunkban ezentúl a Nemzeti Archívum legrégebbi gyűjteményi egysége, a Sajtóarchívum anyagait olvashatják sok-sok érdekességgel. Ezúttal a 10 éve elhunyt Szabó Gyulára emlékezünk.