Bátran őrzi magában a gyermeket

Levente Pétert köszöntjük 80. születésnapján!

Karakter

2023.05.20 | olvasási idő: kb. 4 perc


A színművész ma is nyílt őszinteséggel és a gyermekekre jellemző kíváncsisággal fordul az élő és élettelen világ csodái és minden korosztály felé. Célja nem kevesebb, mint a lélekből fakadó nemesedés. Az ehhez használt eszközeit pedig mindannyian jól ismerjük: a játék, a mese és a muzsika. A mesékben legfőbb segítőtársa felesége, míg a muzsikálásban barátja, Gryllus Vilmos, a játék titkát pedig a kezdetektől fogva a közönséggel együtt fedezi fel.

Levente Péter és Gryllus Vilmos a Zűrhajó című gyerekműsorban a Mikroszkóp Színpadon (MTI Fotó: Wéber Lajos)

Nagyváradon született, Szekszárdon nevelkedett, Budapesten vált saját bevallása szerint „éretlen” felnőtté. Vándorszínészként már a hatvanas évek elejétől havonta több ezer kilométert utazott az országon belül, így kevesekhez foghatóan ismeri és szereti hazáját. 1996 óta pedig Héregen, a Gerecse erdős-sziklás-gyümölcsös dűlőjén él Döbrentey Ildikó írónővel, aki 56 éve szerelme és alkotótársa, gyermekei édesanyja. Itt vásárolt otthonukban élnek és működtetik alkotó- és vendéglátó házukat, szolgálják és gazdagítják a helyi közösséget. 

A Prima Primissima Díjra jelölt Levente Péter színész, rendező feleségével és alkotótársával, Döbrentey Ildikóval (MTI Fotó: Czimbal Gyula)

A Jászai Mari-díjas színművész évtizedeken át szórakoztatva tanította a közönséget a Zsebtévé, a Játékszüret, az Égből pottyant mesék, a Ki kopog? és a Motoszka című televízió- és rádióműsorokban. Ösztönös kapcsolatteremtő képességével, őszinteségével, alázatával képzett pedagógusokat is bámulatba ejtett, de a szülők is sokat tanulhattak tőle.

Részlet a Zsebtévé 41. részéből
Részlet Levente Péter és Gryllus Vilmos Ki kopog? című rádióműsorából

Lenyűgöző élettapasztalatával és bölcsességével alkotóművészek menedzsere, magatartáskutatóként pedig tanulásra nyitottan tanít minden korosztályt, egészen az érett felnőttségre törekvő emberekig. A gyerekekkel való örök barátsága segíti egyik legfőbb törekvésében: „Igyekszem minden nap ember maradni.”

 

Borítókép: Levente Péter előadóművész (MTI Fotó: Czimbal Gyula)

Kedves Olvasó! Folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 325 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

 

További cikkek:

Égető hiányt enyhített a megújult híd

75 éve adták át teljes szélességében a forgalomnak az újjáépített Margit hidat, melyet a második világháború során robbantottak fel a német megszállók.

120 éves a FÉSZEK Művészklub

A FÉSZEK Művészklub 1901. szeptember 7-én nyílt meg a budapesti Kertész és Dob utca sarkán álló épületben. Idézzük meg a Nemzeti Fotótár képein keresztül ennek a mára fogalommá vált helynek a sokszínű emlékeit!

A lelkiismeretes humorista esete a magyar humor napjával

„Nevetés. Az egyetlen dolog a világon, ami nem nevetséges.” Karinthy Frigyes

Bástya bámészkodóknak

1905. október 9-én adták át a budai Várban Schulek Frigyes építőművész főművét, a Halászbástyát.