Linda!

Sosem látott fotók és rengeteg érdekes részlet a Linda-filmek forgatásairól Görbe Nóra születésnapján!

Házon belül

2021.09.03 | olvasási idő: kb. 2 perc


A Linda című sorozat hazánk egyik legnépszerűbb tévéműsora, a mai napig szívesen nézzük újra és újra. 

Az első 3 epizódot próbajelleggel engedte leforgatni a televízió a sorozatot megálmodó Gát Györgynek, majd ezeket látva döntöttek úgy, hogy megrendelnek 2x7 epizódot, melyeket aztán 1986-tól és 1989-től sugároztak. A sorozat tökéletesen hozza a bűnügyi vígjáték elemeit, a bűnesetek felgöngyölítése mellett hangsúlyos szerep jut a főhősnő magánéletének, hóbortos karaktereknek, akik derűs pillanatokkal ellenpontozzák a bűn világát.

Linda karaktere kifejezetten Görbe Nórára íródott, akit profi harcművész készített fel a forgatások előtt. Görbe Nórán kívül a szereplők közül Harsányi Gábor is űzte a taekwondo-t, az ő karaktere azonban a film előrehaladtával a hegedülés felé fordult. A balettos közegben játszódó epizód a színésznő kérésére készült, a gyerekkori balett és ritmikus sportgimnasztika évei emlékére. A főhősnő Linda neve eredetileg Kata lett volna – de végül a több nyelven is azonosan csengő Linda mellett döntöttek a készítők. 

2019-ben egy plágiumügy kapcsán került újra reflektorfénybe a sorozat – a vizsgálódás során több szerző és műve eredetét próbálták kibogozni. Eszerint az 1983-as Linda főcímdalt már megelőzte egy 1981-es torontói szerző dala a The Cool Look, de ugyanezen motívum bukkant fel az 1992-es X-Men rajzfilmsorozatban is. A szakmai vélemények szerint a zenei motívum egy olyan jellemző dallama volt a 70-es évek krimi funk és jazz stílusának, amelyet nem lehet egyetlen szerzőhöz sorolni, inkább számít közkincsnek.

További érdekességekért lapozzák át galériánkat, mi pedig tisztelettel köszöntjük a ma születésnapját ünneplő Görbe Nórát!

Veszprémi Linda, született nyomozó – céltudatos, eltökélt, és semmi nem kerüli el a figyelmét. Ha szimatot fog, nyomozói vénája felülkerekedik a fiatal, életvidám nőn, és a gyanús esetek nyomába ered. (MTI fotó: Friedmann Endre)
A sorozat ötlete a még főiskolás Gát György fejéből pattant ki. Elmondása szerint nem volt könnyű eladni a karatés lány történetét, de végül – mindannyiunk örömére – meggyőzte a televíziót 3 pilot epizód elkészüléséről, ezek pedig már meggyőzték a szkeptikusokat is. A képen a rendező Gát György, a címszereplő papáját alakító Bodrogi Gyulával. (MTI fotó: Friedmann Endre)
Bár Linda könnyen keveredik bajba, taekwondo tudása mindig kihúzza a csávából. Görbe Nóra a szerep kedvéért tanulta meg a koreai harcművészetet, éveket gyakorolt profi mesterrel, így a forgatások megkezdésekor már sárga öves harcosként állhatott a kamerák elé. (MTI fotó: Friedmann Endre)
A papa figyelmére nem csak az épp felnőttkorba lépő Linda, de a sorozat első részében a házba költöző Klára is igényt tart. A kissé hóbortos, nagyvilági nőt Pécsi Ildikó remek alakításában élvezhettük, közös jeleneteik Bodrogi Gyulával a mai napig csemegék a film rajongói számára. (MTI fotó: Friedmann Endre)
Veszprémi Béla, nagybetűs Színész, aki nem csak a színpadon van szerepben, hanem szinte állandóan. Emellett lelkes futballozó is. Fentiekből pedig nem nehéz kitalálni, hogy a papa melyik csapatban is játszik .. (MTI fotó: Friedmann Endre)
Az epizódok történetei változatos közegben játszódnak, van, hogy egy balett-társulat mindennapjaiba kapunk betekintést, de a festőtáborban is történhetnek váratlan események, vagy épp egy autóversenyen botlunk bele egy felgöngyölítésre váró bűnügyre. Itt a Pop-pokol című epizód koncertfelvételei forogtak a Petőfi Csarnokban, az Első Emelet zenekar részvételével. (MTI fotó: Friedmann Endre)
A három nem mindennapi karakter élete könnyen fordul kalamajkába, olykor még az sem világos, ki itt a felnőtt. Apa és lánya, a szomszéd asszonnyal és Linda szerelmével, Tomival kiegészülve alkot egy eseményteli, vidám, kis családot. (MTI fotó: Friedmann Endre)
A sorozat epizódjai a kor számos ismert színészét vonultatták fel, felsorolni is nehéz lenne a több tucati ismert művészt, akivel találkozhattunk akár nyúlfarknyi szerepben is, Psota Iréntől Hollósi Frigyesen vagy Harkányi Endrén át Végvári Tamásig. De a színészek a közel 100 fős stábnak csak a felét tették ki. A másik félszáz ember a kamera mögött állt, vagy a háttérben végezte feladatát, és tette hozzá a maga tudását a mára ikonikussá vált sorozathoz. (MTI fotó: Friedmann Endre)
A Linda sorozatot nézve újra és újra találkozhatunk a kor popkulturális tárgyaival, ami akkor sokunknak képezte vágyai tárgyát: a Babetta motort, a sárga klumpát, a válltöméses kabátokat, és Linda színpompás ruháit. A filmek számos esetben korlenyomatként működnek, így azok számára is sok érdekességet tartogatnak, akik abban a korban még nem is éltek. (MTI fotó: Friedmann Endre)
Férj és feleség a díszletben, a forgatás szünetében. A sorozat megálmodója és rendezője Gát György, és a főszereplőt megformáló Görbe Nóra. A rosszfiúk kezdhetnek aggódni, Linda kibújt a klumpájából! (MTI fotó: Friedmann Endre)
Linda egyszerre volt megjelenítője és formálója a 80-as évek hazai divatjának. A kissé fiús fazon mögött egy ízig-vérig nő lakozott, aki a kor divatja szerint öltözik. Szettjeivel, motorjával és rendőrségi karrierjével a való életben is hatást gyakorolt. A sorozat vetítése idején nagyban megnőtt a rendőrségre jelentkező nők száma, és a küzdősportok is nagyon népszerűek lettek. Linda, és a sorozat népszerűsége pedig máig töretlen. (MTI fotó: Friedmann Endre)

Borítókép: A Linda című sorozat forgatása. MTI Fotó: Friedmann Endre. Tulajdonos: MTVA Sajtó- és Fotóarchívum. Azonosító: MTI-FOTO-F_FRI19850814024A

Kedves Olvasó, folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 304 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva további érdekes felvételeket talál.

További cikkek:

Boldog születésnapot, Keleti Éva!

Neve összeforrt a különleges színházi pillanatokkal, művészportrékkal. Emlékezetes, fotografált időszeletei az elmúlt évszázad kiemelkedő művészegyéniségeivel a mi közös örökségünk. Keleti Éva helyettünk lát, jobban, érzékenyebben.

Nyolc lóerős Tündék

Ráadásul tiszavirág-életűek...

Éltető erőforrás a víz

A Nemzeti Fotótár tematikus kiállítása a Budapest 2019 Water Summit eseménysorozat kísérőprogramja. Ennek képeit hoztuk el az érdeklődőknek ebben a formában is.

Egy következetes kassai polgár

Százhúsz esztendeje, 1900. április 11-én született Márai Sándor, aki 1948-ban befutott íróként hagyta el az országot, és addig nem engedte kiadatni műveit hazájában, amíg szovjet csapatok állomásoznak Magyarországon.