Luca napján dobja félre a munkát!

Hogy miért? December 13-án több mindenre - erre is - fény derül.

Kultúrsnack

2020.12.13 | olvasási idő: kb. 1 perc


Az év legsötétebb napjaiban a vértanú szűz Szent Lúcia a fényhozó, míg a boszorkányszerű rontó nőalak a Luca asszony. Ezen a napon mindenféle munka tilos volt, különben Luca „megbüntette” a tilalmat szegőt. Ebből fakadóan előző este számtalan tréfát eszeltek ki a falusiak egymás ugratására, másnap pedig beöltözve alakoskodtak, lucázni vagy kotyolni jártak.” Luca, Luca, kitty-kotty, Tojjanak a tiktyok!...”
Újbúza Pécsett. 1967. (MTI Fotó: Bajkor József)
Ekkor kezdték el a Luca-szék készítését is, amelyre állva az éjféli misén meglátták a boszorkányokat. A szerelmi jóslás, az idő- és a terményjóslás is igen népszerű volt. A hagyomány szerint egy maroknyi tiszta búzát vetettek cserépbe, amelynek növekedéséből az újév termésre következtettek. Borítókép: Bajna, 1962. december 12. A maskarások egyik csínytevése: kiakasztják a ház ajtaját. Készítette: Fényes Tamás Tulajdonos: MTI Zrt. Fotóarchívum Azonosító: MTI-FOTO-839206 Kedves Olvasó, folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 289 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.
További cikkek:

A komédiaíró színpadi halála és töretlen dicsősége

A négyszáz éve született francia drámaíró, Molière mind a mai napig a legtöbbet játszott klasszikus szerzők egyike a magyar színpadokon.

Csárdáskirálynő – az operettek operettje

Egy évvel a bécsi ősbemutató után, 1916. november 3-án a budapesti Király Színházban mutatták be Kálmán Imre operettjét.

Az anyanyelv nemzetközi ünnepe

Minden év február 21-én tartják világszerte az anyanyelv napját.

István megkoronázása

1000. december 25-én Esztergomban István fejedelmet, Géza fejedelem és Sarolt fiát királlyá koronázták a II. Szilveszter pápa által küldött koronával.