Ludwig Múzeum

1996-ban e napon nyitotta meg kapuit a Ludwig Kortárs Művészeti Múzeum

Kultúrsnack

2021.12.14 | olvasási idő: kb. 1 perc


1996. december 14-én nyitotta meg kapuit a Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum Budapesten, a Budavári Palota A-épületében. Azóta a múzeum gyűjteményét már a Duna másik oldalán, a Művészetek Palotájában kereshetjük fel, ám a ma is hatalmas népszerűségnek örvendő kortárs kiállítóhely alapjai ott tétettek le. Mint múzeumé, igen. Mint ideáé, mint gyűjteményé, az alapok még korábban.

Peter (b) és Irene Ludwig művészettörténészek a magyarországi Ludwig Alapítvány alapító okiratának aláírásakor, 1988-ban

Peter és Irene Ludwig, a gyűjtemény névadói az 50-es évektől ismert nemzetközi műgyűjtők, akik a kortárs nyugat-európai műalkotások gyűjtését később Kelet-Európára is kiterjesztették. Így – a számukra különösen kedves magyar főváros, Budapest – is házigazdája lehetett egy Ludwig gyűjteményi kiállításnak 1987-ben. Ekkor kezdődtek meg a tárgyalások a létrehozandó kortárs múzeumról. A folyamat beindításaként a házaspár az akkori kiállítás 70 műalkotását – köztük Picasso- és Andy Warhol-műveket - a magyar államnak ajándékozta, azzal a kitétellel, hogy 5 éven belül e művekre alapulva megnyíljon egy állandó, önálló kortárs művészeti múzeum Budapesten. Az ország pedig élt a felkínált lehetőséggel, és 1996-ban megnyílt a kortárs műgyűjtemény hazai és nemzetközi darabjait együttesen bemutató tárlat a Várban. A megnyitón akkor már csak Irene Ludwig tudott részt venni, ám Peter Ludwig a tárgyakon túl szellemiségét is hátrahagyta a gyűjtemények kezelői számára: „A mi filozófiánk az összes múzeum esetében, amelyekkel együttműködünk, hogy éljenek. Nélkülünk.”

BORÍTÓKÉP: A Ludwig Múzeum főbejárata. MTI Fotó: Jászai Csaba. Tulajdonos: Jászai Csaba. Azonosító: MTI-FOTO-283368

Kedves Olvasó, folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 310 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

Császár Angelát köszöntjük!

Születésnapján köszöntjük a Jászai Mari-díjas Érdemes és Kiváló Művészt, akinek színpadon, filmen, rádióban és a pódiumon is emlékezetes élményeket köszönhetünk. Szakmai és emberi történetek sokasága fűzi a Nemzeti Színházhoz, melynek évtizedekig tagja volt; a Budapest Orfeum című sikerszériás produkció pedig ma már fogalom.

A LEGek embere

1947. október 7-én született a magyar televíziózás egyik meghatározó személyisége, Rózsa György műsorvezető, szerkesztő és producer. Hogy milyen műsorokat köszönhetünk neki? 75. születésnapja alkalmából összeszedtük és önöknek is megmutatjuk.

Nyolc lóerős Tündék

Ráadásul tiszavirág-életűek...

A legmagyarabb múzeum - svéd mintára

55 éve indult el a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum fejlesztése. Magyarország legnagyobb szabadtéri múzeuma 63 hektáron mutatja be a magyar nyelvterület népi építészetét, kultúráját.