Madarak és Fák napja

A Föld napja testvérünnepe idén 120 éves, de a jelentősége jóval tovább mutat, ha megismerjük a körülöttünk élő természetet, felismerjük létfontosságú jelentőségét és ezáltal jobban megbecsüljük, óvjuk azt. Többek között ez is a célja ennek a jeles napnak.

Kultúrsnack

2022.05.10 | olvasási idő: kb. 2 perc


Hazánkban hivatalosan 1906-tól tartják, de 1902-ben indult a párizsi madárvédelmi egyezmény alapján a kezdeményezés, ezt egészítette ki Chernel István ornitológus aki Magyarországon szervezte meg először a madarak és fák napját. 

Szilvásvárad, 1986. (MTI Fotó: Farkas Tamás)

Néhány év múlva, 1906-ban gróf Apponyi Albert kezdeményezésére rendeletben írták elő, hogy az iskolában ünnepeljék meg ezt a napot, hogy az ifjúság megismerhesse a madarakat. Ilyenkor kirándulásokat szerveztek, fákat ültettek, madárodúkat helyeztek ki a gyerekek, újságcikkek, plakátok születtek, hasonlóan a manapság szervezett programokhoz. A 2. világháború szakította félbe ezt a nemes kezdeményezést, és utána csak nehezen talált magára. Az általában május elején tartott jeles nap végül egy 1994-es rendeletben nyerte el végleges dátumát, a május 10-ét. 

Fehér gólya repül ki fészkéből, 1968 MTI Fotó: Fehérváry Ferenc Tulajdonos: MTI Zrt. Fotóarchívum

Kedves Olvasó, folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 315 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

Óbudai Danubia Zenekar online műsorai

Az MTVA és a Óbudai Danubia Zenekar szeretné megkönnyíteni a kultúrához történő hozzáférést. Annak érdekében, hogy minél szélesebb körhöz juthassanak el az értékes komolyzenei tartalmak, az MTVA archívumi felületén ingyenesen és szabadon elérhetők a Óbudai Danubia Zenekar felvételei.

A legszórakoztatóbb önkéntes rendőr

90 éve született a Demokratikus Dundik Társaságának alapító tagja, Jászai Mari-díjas színésznő, érdemes művész, zseniális komika, a Vidám Színpad örökös tagja, Csala Zsuzsa.

Törőcsik Mari 85!

Törőcsik Mari idén novemberben ünnepli 85. születésnapját. Pályafutása során megszámlálhatatlanul sok díjat és elismerést kapott, a legfontosabbak a Nemzet Színésze és a Nemzet Művésze titulusok, továbbá háromszoros Kossuth-, kétszeres Jászai Mari- és Balázs Béla díj büszke tulajdonosa. Nem utolsó sorban pedig érdemes és kiváló művész, valamint a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja.

A Frakk, a macskák réme és a TV Maci alkotója ma is példakép lehet - 100 éve született Bálint Ágnes

Voltak évtizedek, amikor szinte lehetetlen volt olyan gyermekműsort találni a tévében, amelynek alkotói sorában ne szerepelt volna Bálint Ágnes, meseregényei pedig szinte minden háztartásban ott voltak a könyvespolcon. Szeretetteljes karaktereinek kalandjain generációk nőttek fel, a mesék ismerete ma is kapcsolódási pontot jelent nagyszülők, szülők és unokák között. Az emögött húzódó ma is lenyűgöző alkotói folyamatot Bálint Ágnes karrierje és életútja teszi példaértékűvé. Kevésbé ismert, de igen jelentős környezetvédelmi tevékenységével jóval megelőzte korát. Az írónő életútjáról, mindennapjairól, népszerűségéről lányával, Németh Ágnessel és unokájával, Sárváry Barbarával beszélgettünk születési centenáriuma alkalmából.