Madarak és Fák napja

A Föld napja testvérünnepe idén 120 éves, de a jelentősége jóval tovább mutat, ha megismerjük a körülöttünk élő természetet, felismerjük létfontosságú jelentőségét és ezáltal jobban megbecsüljük, óvjuk azt. Többek között ez is a célja ennek a jeles napnak.

Kultúrsnack

2022.05.10 | olvasási idő: kb. 2 perc


Hazánkban hivatalosan 1906-tól tartják, de 1902-ben indult a párizsi madárvédelmi egyezmény alapján a kezdeményezés, ezt egészítette ki Chernel István ornitológus aki Magyarországon szervezte meg először a madarak és fák napját. 

Szilvásvárad, 1986. (MTI Fotó: Farkas Tamás)

Néhány év múlva, 1906-ban gróf Apponyi Albert kezdeményezésére rendeletben írták elő, hogy az iskolában ünnepeljék meg ezt a napot, hogy az ifjúság megismerhesse a madarakat. Ilyenkor kirándulásokat szerveztek, fákat ültettek, madárodúkat helyeztek ki a gyerekek, újságcikkek, plakátok születtek, hasonlóan a manapság szervezett programokhoz. A 2. világháború szakította félbe ezt a nemes kezdeményezést, és utána csak nehezen talált magára. Az általában május elején tartott jeles nap végül egy 1994-es rendeletben nyerte el végleges dátumát, a május 10-ét. 

Fehér gólya repül ki fészkéből, 1968 MTI Fotó: Fehérváry Ferenc Tulajdonos: MTI Zrt. Fotóarchívum

Kedves Olvasó, folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 315 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

A 90 éves magyar hangosfilm… és ami mögötte van

Száll a Körhinta, felberreg a Meseautó, és Kabos Gyula hagymát csak hagymával hajlandó enni az örökzöld Hyppolit, a lakáj című filmben. Legendás pillanatok és alakítások fűződnek a 90 éve „beszélő” 120 éves magyar filmgyártáshoz. De mi van a csillogó felszín mögött?

Charlestontól a hiphopig - avagy a táncművészet világnapja

1727-ben ezen a napon született a klasszikus balett óriásának tartott Jean-Georges Noverre, az egyetemes táncművészet megújítója. Ehhez kapcsolódva lett 1982-től április 29. a tánc világnapja.

Balázsovits 75

December 4-én ünnepli hetvenötödik születésnapját Balázsovits Lajos Balázs Béla-díjas színész, érdemes művész, rendező, a Játékszín volt igazgatója, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja.

Százötven éves a Magyar Meteorológiai Szolgálat

1870. április 8-án írta alá I. Ferenc József osztrák császár és magyar király a Meteorológiai és Földdelejességi Magyar Királyi Központi Intézet alapításáról szóló rendeletet.