Csoda a vasút szerelmeseinek: a Magyar Vasúttörténeti Park

Gőzmozdonyok, dízelmozdonyok, motorkocsik, villamos mozdonyok, személykocsik, hóekék és sínautók összesen 70 000 négyzetméteren. Ez a csodavilág a Magyar Vasúttörténeti Park.

Városi séták

2022.07.14 | olvasási idő: kb. 2 perc


2000. július 14-én avatták fel Európa egyik legnagyobb szabadtéri, interaktív vasúti múzeumát, ahol nem csupán nézni lehet a kiállítási tárgyakat. Az odalátogatók utazhatnak mozdonyok vezetőállásán, beülhetnek egy vágányon haladó kocsiba, a sínautóba. A kézi hajtványozás során emberi erővel kell egy járművet elindítani, a fordítókorongozás használatával pedig akár egy 160 tonnás mozdonyt is át lehet fordítani egyik vágányról a másikra. A kiemelt napokon omnibuszon is utazhatnak az érdeklődők, a kicsik modellmozdonyt vezethetnek, vagy felülhetnek a 870 méter hosszan kanyargó kerti vasútra.

Gyermekeknek készített mozdonyfordító (MTI Fotó: Nagy Zoltán)

A több mint száz vasúti járműből álló gyűjtemény egyik leglátványosabb és egyben legértékesebb darabja a híres Orient Express teakfa burkolattal ellátott étkezőkocsija. Az 1912-ben épített szerelvény a II. világháború előtt a kelet-európai vonalakon közlekedett, az utazás során igazi luxuskörülmények között érezhették magukat az utasok. Aki kíváncsi a legöregebb működő gőzmozdonyra, a legendás Árpád motorvonatra, vagy a vasút üzemeltetéséhez szükséges berendezésekre, látogasson el a parkba.

Az Orient étkezőkocsijának emblémája (MTI Fotó: Nagy Zoltán)

Kedves Olvasó, folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 316 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

Tíz dolog, amit nem tudott kedvenc magyar meséiről

A magyar animációk, bábfilmek és mesefilmek közmondásosan jók. Első Oscar-díjunkat például Rofusz Ferenc A légy című rajzfilmje hódította el animációs rövidfilm kategóriában, de nem kell ilyen magasra tennünk a lécet ahhoz, hogy jól szórakozzunk. Néhány érdekességgel készültünk, amiket valószínűleg csak kevesen tudnak a legnagyobb magyar kedvencekről vagy alkotóikról.

A légpasszok új otthona

45 éve nyitotta meg kapuit a Komjádi uszoda, melynek történetét és névadójának pályáját idézzük föl.

Szobafestőből filmcsillag

110 éve született a Kossuth-díjas színész, Görbe János, aki mielőtt a színészek rögös útjára lépett volna, fivéreivel kitanulta a szobafestő mesterséget.

Bombabiztos befektetés!

Emlékeznek még a takarékbélyegre? Elő a régi gyűjtőlapokkal a fiók mélyéről, mert ez a befektetési forma nem évül el...