Magyar siker a Wall Streeten

730 forint volt a belépő ára…

Kultúrsnack

2020.11.17 | olvasási idő: kb. 1 perc


Mindössze 730 forintért lehet Matáv részvényeket vásárolni, Budapesten és New Yorkban egy időben kezdődik a kereskedés - szólt a hír 1997. november 14-én! A magyar távközlési vállalat volt az első közép-kelet-európai cég, melyet a tengerentúlon is forgalomba hoztak. 156 ezer tulajdonos vásárolt részvényeket, melynek ára a kereskedés 13 éve alatt közel 2500 forintra emelkedett. A magyar tőzsde 1864. január 18-án kezdte meg működését, az Osztrák–Magyar Monarchia idején a Szabadság téri Tőzsdepalotában folyt a kereskedés. Ekkor 17 részvényt, egy záloglevelet, 11 külföldi pénznemet és 9 váltót jegyeztek. A világháború előtt évente csaknem másfél millió tonna gabona is gazdát cserélt a BÉT-en, ezzel Európa vezető gabonatőzsdéjének számított. A pesti tőzsde 1948-as megszüntetése után a Lenin Intézet, a Technika Háza majd a Magyar Televízió vette ideiglenes használatba a Tőzsdepalotát, egészen 2009-ig. Egy generáció láthatta esténként fél nyolckor a tévéhíradó főcímében megjelenő tévészékház timpanonos homlokzatát.
A Magyar Televízió Szabadság téri székháza esti kivilágításban (MTI Foto: Horváth Péter)
Borítókép: Budapest, 1905. Az Alpár Ignác tervei alapján épült Budapesti Áru- és Értéktőzsde épülete egy századfordulós felvételen. Tulajdonos: MTVA Fotóarchívum. Azonosító: MTI-FOTO-750580 Kedves Olvasó, folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 286 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva további érdekes felvételeket talál.
További cikkek:

70 éves a Magyar-vándor névadója

A Magyar-orsó, a szökkenő vándor és a Magyar-vándor tornagyakorlatokat Dr. Magyar Zoltánnak köszönhetjük, aki a világon elsőként mutatta be ezeket az új elemeket lólengésben.

Akinek mindene volt a minőség

A 70 évvel ezelőtt született Kocsis Zoltánra, Bartók és Kurtág legautentikusabb előadójára emlékezünk, akinek születésnapja a magyar klasszikus zene napja 2021 óta.

"Mennyi mindent túléltünk...Janka meg én"

Ki ne ismerné őt? Kiváló humora és parádés szerepei az ország egyik legkedveltebb színésznői közé emelték. Köszöntsük ma, születésnapján Pásztor Erzsit!

Háry, a XXI. századi hős

Hogy kicsoda Háry János? A nagyot mondó bakát nem kell különösebben bemutatni. Garay János elbeszélő költeménye alapján írt daljátékával Kodály Zoltán egy csapásra ismertté és népszerűvé tette alakját, a magyar kultúra napjainkig élő, szerves részévé vált.