Máthé Erzsi emlékére

Máthé Erzsi, a Nemzet Színésze címmel kitüntetett Kossuth-díjas és kétszeres Jászai Mari-díjas színművésznő, érdemes és kiváló művész, nem utolsósorban pedig a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja csatlakozott az Égi társulathoz.

Karakter

2023.05.09 | olvasási idő: kb. 3 perc


A legtöbb színésznővel ellentétben Máthé Erzsi nem álmodozott kislány korától kezdve a színpadi életről és csillogásról. Színházba nem járt, de a mozit imádta, leginkább amerikai filmeket nézett. Nemegyszer fordult elő, hogy csak egy jegyet vásárolt, majd a vetítés után elbújt a teremben, és megvárta a következő filmet is. A kereskedelmi iskola elvégzése után könyvelőként és titkárnőként dolgozott egy faárudában, ahol csatlakozott a színjátszó körhöz. Első fellépése után főnöke ültette a bogarat a fülébe, miszerint jelentkeznie kellene a Színművészeti Főiskolára. Máthé Erzsi - mivel saját bevallása szerint is szörnyen csinálta a könyvelést – kapva kapott az alkalmon, hogy utánajárjon, valóban olyan tehetséges-e, ahogy környezete látja. A főiskolára ugyan nem vették fel, de ez nem tántorította el, az Országos Színészegyesület Színiiskolájának hallgatója lett. Ebben az időszakban sokat segítettek neki tanárai, főként Gobbi Hilda. A félszeg és lámpalázas Máthé Erzsi egész életében hadakozott önmagával, mert sosem érezte elég jónak alakításait, félt a bukástól. A vizsgaelőadáson ennek ellenére kitűnő alakítást nyújtott, és azután egy évre a Vígszínházban kapott állást. Az 1940-es évek végétől Pécsre szerződött, ahol három évig maradt, és itt talált rá a szerelem is első férje, Szendrő József személyében. 

Eleonóra szerepében Németh László: II. József című drámájában (MTI Fotó: Keleti Éva)

A felhőtlen és családias pécsi évek után visszakerült Budapestre, és a Nemzeti Színház társulatának tagja lett. Az itt eltöltött közel 30 év alatt tanulta meg igazán a szakmát, addig mint ösztönös színész dolgozott. Munkatársai és mesterei nyitották fel a szemét, hogy az ösztönösség nem mindig jó út, hiszen az így játszott szerepeket nem lehet estéről estére azonos színvonalon visszaadni. A társulat tagjaként királynőket, tragikákat, cselédeket is alakított, kedvencei Federico García Lorca hősnői voltak. Úgy érezte, hogy ezekben a szerepekben kicsit önmagát, a tüzes és fojtottan szenvedélyes oldalát mutathatja meg. 1983-ban alapító tagként elszerződött a budapesti Katona József Színházhoz, ahol egészen 2012-ig társulati tag volt.

Somogyi Erzsivel Federico Garcia Lorca Vérnász című drámájában (MTI Fotó: Keleti Éva)

Máthé Erzsi rendkívül sokoldalú színésznő volt, ám örökös szívfájdalma, hogy egyedi orgánumának és markáns, szinte királynői habitusának köszönhetően a naiva szerepkörben sohasem próbálhatta ki magát. Véleménye szerint tanárai és rendezői döntöttek erről, ennek ellenére sohasem fordult elő, hogy szerepet kérjen vagy adjon vissza.

Máthé Erzsi 1927 - 2023 (MTI Fotó: Keleti Éva)

Színházi munkái mellett több filmben és tévés produkcióban is szerepelt. Nagyon kedvelte a komika szerepeket, ami nem is csoda, hiszen kiváló humorérzéke és karikírozó tehetsége volt. Sugárzó személyisége és szelleme a régi felvételekkel mindig velünk marad.

Máthé Erzsi személyét és egyéniségét az MTVA Archívum online csatornáján az m3.hu-n 2023. május 19-én a Szeletek a tortámból című műsorral idézzük meg. Tartsanak velünk!

Borítókép: Máthé Erzsi színművész MTI Fotó, Készítette: Friedmann Endre Tulajdonos: MTI Zrt Fotóarchívum: MTI-FOTO-877750

Kedves Olvasó! Folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 325 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

A Hotel Forum és a modern Budapest születése

A pesti Duna-korzó új életre kelt az 1980-as években. Ennek fontos momentuma volt a Hotel Forum 1981. november 28-i - ma 40 éves - megnyitása.

Legyen a Nemzeti Fotótár közösségi szerkesztője!

Új funkcióval bővült szolgáltatásaink sora, amelynek biztosan sokan fognak örülni. Mostantól bárki lehet Fotótárunk közösségi szerkesztője, tartsanak velünk a több mint 275 ezer kép birodalmába!

„Az ember a szíve mélyén örökké oda való, ahol született”

125 éve született a Kossuth-díjas író, Tamási Áron, aki a székelység zárt világát irodalmi közkinccsé tette.

Magyar kultúra napja - érdekességek a Himnuszról

Január 22. a magyar kultúra napja annak emlékére, hogy Kölcsey Ferenc 1823-ban e napon fejezte be Himnuszt. Miért hangzik a Himnusz másképp manapság, mint régen? Hogyan vihetjük magunkkal a világon bárhová? Aki kíváncsi, tartson velünk!