A tánc és az autók szerelmese

A magyar revütánc koronázatlan királynőjét, Medveczky Ilonát köszöntjük!

Kultúrsnack

2021.03.04 | olvasási idő: kb. 2 perc


A revü csillaga 1941. március 4-én született Budapesten. A nagyon szerény körülmények között élő kislánynak sikerült felvételt nyernie az Állami Balettintézetben, ahol 1959-ben megkapta diplomáját. 

Medveczky Ilona a Balettintézet növendéke. Budapest, 1952. MTI Fotó: Vida András

A Pécsi Balett alapító tagja volt, ám kezdettől fogva nyugtalan feszültség vibrált benne. Kereste a maga helyét, mert nem akart csupán egy táncosnő lenni a karban. Tudásának, szakmai és művészi alázatának, kitartó, kemény munkájának köszönhetően huszonévesen már a magyar revüszínpadok ünnepelt sztárja. Filmszerepeket, külföldi felkéréseket kap, táncol Európa nagyvárosaiban, fellép Las Vegasban, beutazza az egész világot.  Dúsgazdag hódolók rajongják körül, s hevernek lábai előtt. Számára azonban csak egyetlen szerelem létezett, s létezik ma is, a tánc.  

Medveczky Ilona az Én csak táncolok című műsorában. Budapest, 1981. MTI Fotó: Tóth Bálint

No meg az autók! A díva már a 60-as, 70-es években olyan autókat vásárolt magának, melyek itthon igazi feltűnést keltettek. Járt Mustanggal, Volkswagen Karmann Ghia-val, Daimler limuzinnal, melyekbe mindig nagyon elegánsan, kizárólag magassarkú cipőben szállt be.  A kék színű Ford Thunderbirdje igazi amerikai szuperautó volt megjelenésével, felszereltségével. Egy egész ország láthatta és megcsodálhatta a Veréb is madár című magyar mozifilmben.

Medveczky Ilona Ford Thunderbird gépkocsijának motorháztetején a Gellért-hegyen. Budapest, 1965. MTI Fotó: Pálfai Gábor

A művésznőt születésnapja alkalmából az m3.hu oldalon március 6-án, szombaton a Tánckongresszus című zenés műsorban, valamint március 7-én, vasárnap az Én csak táncolok című showműsorában láthatjuk, melyet a következő gondolattal zárt: „Köszönöm a figyelmüket, a tapsot, a szeretetet, emlékezni fogok rá.”

Borítókép: Budapest, 1969. február 19. Medveczky Ilona táncművész műtermi fotózáson. Tulajdonos: MTVA Fotóarchívum. Készítette: Fényes Tamás. Azonosító: MTI-FOTO-C__NY19690219028

Kedves Olvasó, folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 292 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál

További cikkek:

95 éve született a Fekete Párduc, minden idők egyik legjobb kapusa

„Végtelenül szerencsés embernek tartom magam, akinek volt módja és lehetősége egy olyan csapatban játszani, amely a maga idejében négy és fél évig ült a világ tetején, s velünk volt egy egész nemzet határon belül és határon kívül.” Grosics Gyula

Emlékezés az első magyar indiánra

Ma lenne 80 esztendős a Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas énekes, dalszerző Cseh Tamás, aki egykor indián törzsfőnökként élte az életét.

Rádióarchívumot nyitottunk!

Jó hírt hoztunk, melyre régóta és sokan vártak: több száz hangoskönyv válik szabadon hozzáférhetővé az (MTVA Archívumában)[https://archivum.mtva.hu/radio] az (m3.hu)[https://archivum.mtva.hu/m3/open] tartalmas szórakozást nyújtó műsorai mellett.

Bársony Rózsi, a napfényes kedvű világhírű szubrett

Különleges női művészsorsokat bemutató sorozatunkban Bársony Rózsit követjük a siker szárnyán Pesttől Londonon át Bécsig, hisz „klipperen, az ember egy-kettőre itt terem! Helló!”