Megfiatalítjuk az archívumot!

Persze csak formailag, hiszen büszkék vagyunk a sok-sok régi tartalomra. A technológiai fejlődés azonban új szemléletet kíván. Most bemutatjuk azt, aki az új lendületet hozza: Répászky Lipót, az Archívumi osztály vezetője.

2019.11.21 | olvasási idő: kb. 4 perc


34 évesen a közszolgálati médium, az MTVA archívumi osztályának vezetőjévé válni nem kis dolog. Mindig is erre készült?

R.L.: Abszolút nem erre készültem, valójában egy szerencsés véletlensorozatnak köszönhető, hogy most itt vagyok. 

Pedig úgy tűnik, ennek előkészítése volt a kommunikációtechnológiai mérnök szak elvégzése.

R.L: Ez volt az első véletlen, hogy ezen a szakon végeztem.  Bár Miskolcon érettségiztem, és a miskolci villamosmérnöki szakon kezdtem, magánéleti okokból átjelentkeztem a gödöllői egyetemre. Egészen pontosan ez a "véletlen" egy személy volt, aki azóta a feleségem lett. 

Mi a többi véletlen?

R.L.: Elérkezett a szakdolgozati téma választásának ideje, és én véletlenül eltévesztettem az irodát, miközben a konzulensemet kerestem. Ahová benyitottam, ott - ahogy mondani szokás - a téma a földön hevert: mindent az 1900-as évekből származó mezőgazdasági témájú felvételek borítottak. Ezek digitalizálásra vártak, kapacitás híján hosszú évek óta. Ekkor jött az ötlet, miért ne választhatnám ezt témaként. Mivel ebben az időben a digitalizálás technológiája nagyon drága volt, és esélytelen volt, hogy ilyet beszerezzünk, így inkább építettem egy digitalizáló berendezést. Ezzel nem csak a szakdolgozati témám kérdése oldódott meg, de OTDK-n is sikeresen szerepeltem vele, le is védettük ezt a megoldást. 

Izgalmasan hangzik!

R.L.: Valóban izgalmas időszak volt. Miután lediplomáztam, az egyetemen maradtam tanársegédnek, de ez csak 2 évig tartott. Nem igazán volt motiváló a felsőoktatás számomra, így amikor a NAVA (Nemzeti Audiovizuális Archívum, az MTVA leányvállalati  Kft. formában működő intézménye) informatikust keresett, lelkesen jelentkeztem. A filmekkel, digitalizálással kapcsolatos tapasztalataimnak nagy hasznát vettem az itt töltött évek során.

Innen azért még nagy lépésnek tűnik az Archívumi osztály vezetőjévé válni...

R.L.: A NAVA-ban töltött évek alatt folyamatos tanulás mellett, szépen lassan kezdtem megismerni a rendszereket, és egyre bonyolultabb dolgokat is képesek voltunk megoldani. Először informatikusként dolgoztam, majd műszaki vezetője, végül ügyvezetője lettem a NAVA-nak. Így amikor felkértek  - akkor még határozott időre - az Archívumi osztály vezetésére, nagyjából már tudtam, mire vállalkozom, átláttam a rendszert. Arra persze nehéz felkészülni, hogy az ember 220 munkatársért lesz egyik napról a másikra felelős. Ez a munkám egyik legnehezebb része.

A 220 fős csapat kikből áll össze?

R.L.: Egyrészt maradtam a NAVA ügyvezetője. Másrészt archívumi osztályvezetőként az összes gyűjtemény: a Sajtóarchívum, a Fotótár, a Hangarchívum és Kottatár, és a Mozgóképarchívum is hozzám tartozik. Emellett az M3.hu archívumi anyagokon alapuló, internetre költöztetett online platformjának működéséért is én felelek.

Várhatók további változások az MTVA Archívumi osztályának működésében?

- Persze, a fejem mindig tele van tervekkel. Nemrég fejeztük be a Rádióarchívum feldolgozórendszerének fejlesztését, tehát megsúghatom, hogy valami készülődik rádiós fronton az archivum.mtva.hu oldalon. Emellett szeretném felgyorsítani a fotók szkennelését is, hiszen 13 millió kép vár még digitalizálásra. Ha ez nem lenne elég, akkor ezzel párhuzamosan szeretnénk a többszázezres videókazetta-állományunkat is 5 éven belül digitalizálni...

 Úgy tűnik, az elkövetkezendő időszak sem lesz unalmas...

R.L.: Nem szokott az lenni. Ha ezeket a terveket megvalósítjuk, közben felmerülnek mások. És ha véletlenül unatkoznék, két eleven gyerkőcöm - 4 és 2 évesek - vár otthon, hogy nekik is kitaláljak valami izgalmas időtöltést.


Répászky Lipót, az MTVA Archívumi osztályának vezetője

 

További cikkek:

Egy pohár pezsgő Cilu művésznő emlékére!

Cilu. Mindenki így hívta Kállay Ilonát, aki eredetileg jelmeztervezőnek készült. Ehelyett remek színésznővé vált csodás orgánummal, érzéki kisugárzással, humorral és gyakran iróniával átitatott jellemábrázoló képességgel. Minden napját úszással kezdte a Lukács fürdőben, amikor pedig színészi hullámvölgye volt, fogta magát és megtanult franciául. Férjével, a szintén színész Kautzky Józseffel több, mint 50 évig éltek legendásan boldog házasságban; és ha tehették, minden este pezsgőt bontottak.

Felfelé futó hullócsillagunk

Az ország legidősebb aktív színésznőjét születésnapja alkalmából köszöntjük. Isten éltesse Csernus Mariannt!

Mutasson egy képet, megmondjuk, ki van rajta!

Vagy nem. Mindenesetre megpróbáljuk, és gyorsan el is magyarázzuk, hogyan működik. Arcfelismerés. Sokakat a kifejezés is megrémít. Miért lehet erre szükség az MTVA-nál?-merülhet föl a kérdés. Ezt igyekszünk érthetően megválaszolni.

Bicska Maxi színre lép

M3 premier! Brecht Koldusoperájának legendás Madách Színházbeli előadását láthatják hamarosan nézőink. Ebből az alkalomból nézzük a 125 éve született mester művének magyar színházi bemutatóit, érdekességeit!