Megtapogatta a Holdat, hogy megtaláljuk helyünket a Földön

Kevés gyermekkori álom válik valóra. Bay Zoltán Holdon túli eredményei ma kézzel foghatóbbak, mint valaha. Neki is köszönhető, ha nem tévedünk el.

Kultúrsnack

2021.02.06 | olvasási idő: kb. 3 perc


A Földünk állandó égi kísérője, ami változó alakban tűnik föl az éjszakai égbolton, valódi és megfogható – ezzel a megnyugtató gondolattal hajthatta álomra fejét a Bay Zoltán fizikus vezette magyar kutatócsoport 75 esztendeje a hideg téli hajnalon. 1946. február 6-án saját fejlesztésű radarral végzett kísérletük sikeresen észlelte a Holdra sugárzott és onnan visszaverődő radar-impulzusokat. E nap a magyar űrkutatás, a rádiócsillagászat kezdete, az amerikaiakkal szinte egy időben, ám egy háború utáni, szegény és lerombolt országban elért kimagasló eredmény. Kinyújtott kezünk még csak távérzékeléssel tudta „megtapogatni” a Holdat, amint az Bay gyermekkori vágyaiban szerepelt. A valódi, kézzel fogható tapasztalatig, a holdsétáig jó két évtizedet, az Apollo-11 1969-es útjáig kellett várni. 

Bay Zoltán (1900. július 24. Gyulavári – 1992. október 4. Washington) magyar származású, az Amerikai Egyesült Államokban élő fizikus Budapesten ellátogatott az Egyesült Izzóba, ahol egykor dolgozott. MTI Fotó: Tóth Gyula

Bay Zoltán radarhullámok visszaverődését tanulmányozó módszereit az elektroncsövek fejlesztésénél, a hazai televíziós kísérletek során is felhasználták. Sőt, javaslata mindennapi lépteinket, tájékozódásunkat is segít. Az állandó, fénysebességen alapuló hossz-mértékegység szabványát 1983-ban elfogadták az SI-mértékegységrendszer alapjául. E nélkül ma nem létezne modern űrtechnológia, és a műholdak és a GPS működése is elképzelhetetlen lenne. Ezek mindenki számára lehetővé teszik, hogy méter pontossággal meghatározzák helyünket a Földön. 

Borítókép: Budapest, 1959. október 5. Tanár magyarázza az iskolai táblánál a Luna-3 szovjet holdrakéta útját a Telepes utcai általános iskola IV. osztályos diákjainak. MTI Fotó: Tormai Andor. Tulajdonos: MTI Fotóarchívum. Azonosító: MTI-FOTO-811622


Kedves Olvasó, folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 288 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

Boldog születésnapot, Kútvölgyi Erzsébet!

A gimnáziumban még matematika tagozaton tanult, majd a főiskola elvégzése után rögtön elkezdett színházban és tévéfilmekben szerepelni. Tehetsége igen korán megmutatkozott, így nem csoda, hogy rengeteg csodás szerepet tudhat maga mögött. Szeretettel köszöntjük Kútvölgyi Erzsébetet, és közelgő születésnapja alkalmából a nézők figyelmébe ajánljuk az (m3.hu- n)[https://archivum.mtva.hu/m3] látható műsorait.

A Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar online műsorai

Az MTVA, a Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar szeretné megkönnyíteni a kultúrához történő hozzáférést. Annak érdekében, hogy minél szélesebb körhöz juthassanak el az értékes komolyzenei tartalmak, az MTVA archívumi felületén ingyenesen és szabadon elérhetők a Purcell Kórus és Orfeo Zenekar felvételei.

Wurlitzer, a varázslatos zenegép

Robosztus átmenet a hangszeres zenéből a gépibe.

Rablóból lesz a legjobb pandúr?

Sisa Pista, az utolsó nógrádi betyár élettörténetének rendhagyó happy endje