Akiben a Kaláka és a Beatles együtt él: Mikó István, az örökifjú komédiás

A Jászai Mari-díjas színész, zenész, rendező, volt színházigazgató immáron hetvenéves, de ma is játszik, bolondozik, énekel és rendez. (Videóval!)

2020.10.22 | olvasási idő: kb. 5 perc


Mikó István 1950. október 22-én született Budapesten. Édesanyja tanító, édesapja könyvtáros volt, aki megszerettette fiával a verseket. Szívesen hallgatta a színházi közvetítéseket is a rádióban, megpróbálta felismerni a színészeket a hangjukról. Hetedikes korától kisebb színi előadásokat rendezett, amelyeket ő maga írt és adott elő. Hegedülni tanult, de az Animals, a Beatles és az Illés dalainak hallatán ő is gitárt ragadott.

Érettségi után nem vették fel a színművészetire, a légitársaságnál dolgozott jegyértékesítőként. 1969 őszén barátaival, a Gryllus testvérekkel, Dániellel és Vilmossal, illetve Radványi Balázzsal megalapították a Kaláka együttest. 1973-ban felvették a Színház- és Filmművészeti Főiskolára, 1977-ben diplomázott. Kedves tanára, Kazimir Károly hívta a Thália Színházba. Számos darabban játszott, többek között a finnek nemzeti eposzában, a Kalevalában.

Kiváló énekhangja és zeneszerzői képességei miatt pályafutása során szabadon csatangolhatott a műfajok között. A Tháliában kétszázötvenszer játszott Mindhalálig Beatles című zenés darabban Janót játszotta. Az utolsó előadást kivetítőn az utcán is nézhették, ami forgalmi dugót eredményezett. Shakespeare-től Pirandellón át Békés Pálig több mint harminc színpadi műhöz szerzett zenét. Az operett világában átütő sikerrel alakította Nyegust (Lehár Ferenc: A víg özvegy) és Miska főpincért (Kálmán Imre: Csárdáskirálynő). Két lemeze (Mikór csendül fel a régi dallam; Keresd meg a seholnincs várat) is megjelent.

Sokoldalú karakterszínészként ragyogó szerepek egész sorát alakította: volt Napóleon (Tolsztoj: Háború és béke), Sancho Panza (Wassermann: La Mancha lovagja), Volpone (Ben Johnson: Volpone), Miller (Schiller: Ármány és szerelem). Filmekbe is hívták (Kojak Budapesten, Boszorkányszombat, Egészséges erotika, Szomorú vasárnap stb.), de a televízió is sokat foglalkoztatta: többek között szerepelt a Beszterce ostroma, a Pomádé király új ruhája és az Éjjeli menedékhely című tévéjátékokban.

Koncz Gábor, Nagy Anna és Bessenyei Emma társaságában a Makszim Gorkij Barbárok című művéből készült tévéfilmben (1986) (MTI Foto: Sergő András)

1991 és 1993 között a Thália társulatából alakult Arizona Színházat vezette, de 1991-től tíz éven át a Soproni Petőfi Színház igazgatója is volt. A Kisvárdai Várszínháznak egyik alapító tagja. 2003 óta a budapesti Turay Ida Színház színésze, rendezője. Néhány évet (2004–2006) a Szolnoki Szigligeti Színházban is játszott.

Drahota Andreával és Konrád Antallal (takarva) Mary Chase Barátom, Harvey című színművében a Thália Színházban (1990) (MTI Foto: Földi Imre)

Népszerű szinkronszínész is, Robin Williams, a Walt Disney-féle Micimackó és a Muppet Show Brekijének magyar hangja. Igazán a komédiákban, zenés játékokban érzi magát elemében. A tévé kabarészínházának egyik állandó szereplője volt, ha nevettetni akarják a nézőket, ma is gyakran tűzik műsorra egy-egy jelenetét.

Szabó Gyulával és Benkő Péterrel az Őrültek a fedélzeten, avagy 365 nap alatt Prágától Pozsonyig (Egon Erwin Kisch és Jaroslav Hašek) című zenés színműben a Thália Színházban. (1986) (MTI Foto: Farkas Tamás)

Munkásságának, művészetének főbb elismerései, kitüntetései, díjai: 1985-ben Jászai Mari-díjat kapott, 1994-ben pedig a Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztjével tüntették ki. 2018-ban érdemes művész lett.

Borítókép: Budapest, 2014. április 1. A Rádiókabaré felvételén, a Honvéd Kulturális Központban. Tulajdonos: MTVA Fotóarchívum. Készítette: Zih Zsolt. Azonosító: MTI-FOTO-477211.

Kedves Olvasó, folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 286 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva további érdekes felvételeket talál.


További cikkek:

Darvas Iván 95!

Csehszlovákiában született orosz anyától, és a magyar szíveket hódította meg. 1943-ban kezdte a színi akadémiát, melynek első évfolyamát háromszor is kijárta. Másodéves sosem lett, kezdetben lustasága, majd életének fordulatai miatt. Sokat kapott Várkonyi Zoltántól: az első lehetőségeket - ő hívta a Művész Színházhoz - és új keresztnevét (hogy Darvas Szilárdtól megkülönböztethető legyen). Így indult útjára 1946-ban a 2007-ben elhunyt színészlegenda, Darvas Iván.

Húsvét – a kereszténység legnagyobb ünnepe

A keresztény egyházak tanítása szerint húsvét Jézus Krisztus feltámadásának ünnepe, a legnagyobb keresztény ünnep. Húsvétkor a keresztény világ azt ünnepli, hogy Jézus mártírhalálával magára vállalta az emberiség bűneit, s ezzel megváltotta és üdvösségre, örök életre vezette őket.

Az ember, aki nemcsak beszélni, hanem viselkedni is tanította az országot

Magyarországon négy, Angliában egy általános iskola viseli a nevét, amely összeforrt a beszédpedagógia és beszédtechnika fogalmával. Elképesztő népszerűségét mindig kifogástalan emberi és szakmai példamutatásának, alázatának köszönhette. Július 29-én ünnepelné 85. születésnapját Montágh Imre.

„Ha egy dolog humoros, keresd benne az elrejtett igazságot!”

70 évvel a halála után is töretlenül népszerű, Shakespeare után a leggyakrabban játszott szerző G.B.Shaw. De nemcsak darabjairól volt híres: ő volt az egyik első vegetáriánus, meggyőződéses pacifista, és csak hosszas vonakodás után volt hajlandó átvenni irodalmi Nobel-díját.