Minden este Zenthe!

100 esztendeje született a színművész, akit a szakma és a közönség egyformán elismert és szeretett, saját bevallása szerint tenyerén hordozta a Jóisten. Zenthe Ferenc emléke előtt tisztelgünk, s hogyan is tehetnénk ezt méltóbban, mint legnépszerűbb tévés, illetve színházi szerepeinek felidézésével?

Karakter

2020.04.19 | olvasási idő: kb. 6 perc


Szűkebb pátriája a Palócföld, Salgóbányán született. Itteni emlékei hozzájárultak ahhoz, hogy utolsó éveire vidékre költözött, ahol a fiatalkorában megszokott nyugalmat kereste. A Zenthe nevet anyai nagyanyja után vette föl, bányamérnök édesapjától - akivel sokat focizott és rengeteget járt moziba - a Rameshofer nevet örökölte. Az ország legfiatalabb profi színházának névadója a közgazdaságtudományi egyetemet cserélte a színművészetire, azonban diplomát sosem szerzett: a 2. világháborúban Csákányi Lászlóval egy zászlóaljban szolgált, visszatérve pedig nem a főiskolán, hanem színpadon folytatta. A legtöbb rendező a jóképű, romantikus hős szerepébe álmodta, de ez nem zavarta: "Egymás után játszottam a nekem való szerepeket. Szerintem nem baj, ha valakit beskatulyáznak, mivel az ember csakis egyfajta tudás, egyfajta eszköztár birtokában, bizonyos határokon belül képes megoldani a reá bízott feladatokat." Életének és pályájának további részleteivel, érdekességeivel a Mestersége színész című sorozat róla szóló epizódjában ismerkedhetnek meg. A Családi kör 1974 és 1994 között futott a Magyar Televízióban. A sorozatban a Kovács család mindennapjain keresztül pedagógiai vagy pszichológiai problémákat, illetve társadalmi kérdéseket jártak körül szórakoztató formában. A sorozat közérthetősége és a remek szereposztás miatt egyaránt rendkívül népszerű volt, a sármos családfőt több epizódban Zenthe Ferenc alakította, éppolyan sikerrel, akárha mozifilmről lett volna szó. Ezek közül is felidézünk néhányat a következő időszakban. Számos film állt már a színész háta mögött (pl. Rákóczi hadnagya, Föltámadott a tenger, 2X2 néha öt), amikor eljátszotta A Tenkes kapitánya című sorozat főszerepét, ami fordulópontot hozott karrierjében. Eke Máté szerepe egy életre összeforrott a nevével, a Rákóczi-szabadságharc idején játszódó 13 részes kultikus sorozatból kétrészes változat is készül. Sikerének legjobb fokmérője, hogy az 1964-ben vetített széria azóta sem veszített népszerűségéből, máig a legnézettebb műsorok közé tartozik, s közkívánatra látható ismét az m3.hu programjában restaurált változatban, UHD-felbontásban. A Tenkes kapitányához pedig egy igazi kuriózumnak számító műsor is kapcsolódik: az 1967-es év szilveszteri tréfájaként hangzott el a Magyar Televízió végleges bezárásáról szóló hír. Hogy a képzeletbeli szituációban szélnek eresztett műsorvezetők és színészek - köztük Eke Máté szerepében Zenthe Ferenc - milyen új munkakört és feladatot találhatnak maguknak? A szilveszteri műsorból kiderül.
Pillanatkép A Tenkes kapitánya című sorozat forgatásáról (MTI Foto: Keleti Éva)
A romantikus hősalakok és humoros karakterszerepek mellett az árnyalt jellemábrázolás is Zenthe egyik erőssége volt. Utóbbit Tamási Áron Gyökér és vadvirág című novellájának feldolgozásában Kubik Anna és Bubik István partnereként kamatoztatta az unokájával nehéz körülmények között élő idős Bajkó Timótheus szerepében. Az emberi melegség, a kapcsolatok értéke és mélysége tárul föl a filmben lírai érzékenységgel. Az alkotók arra törekedtek, hogy a Tamási Áron által megteremtett világot mentsék át a tévéfilmbe. Bár a filmezés és a televízió tette országosan ismertté és népszerűvé, Zenthe Ferenc azt vallotta: "egy színész mégiscsak a színpadon önmaga. Ott van kapcsolat a közönséggel." Éppen ezért híres színpadi szerepeiből is válogattunk az évforduló alkalmából. Shakespeare tündérmeséjében, a Szentivánéji álomban Zuboly szerepében sziporkázik. Benedek Marcell Ezüstlakodalom című darabja ennek folytatása, utójáték a Shakespeare-műhöz. Pontosabban a Szentivánéji álom és Racine Phaedrája közötti közjáték, melyben Zenthe Ferenc ismét Zuboly bőrébe bújik. Társai a színpadon olyan művészek, mint Mensáros László, Domján Edit, Béres Ilona és Tordy Géza.
A Szentivánéji álom próbáján Domján Edittel (MTI Foto: Keleti Éva)
A Játék a kastélyban című Molnár-darabban Márkus Lászlóval alakítanak fergeteges és szórakoztató írópárost, akik protezsáltjuknak, a fiatal zeneszerzőnek nemcsak szakmai, hanem magánéletét is igyekeznek egyengetni, sikerrel. A nap, amelyen a pápát elrabolták című vígjátékban, Ruszt József rendezésében Zenthe Bessenyei Ferenc és Hacser Józsa partnereként egy taxisofőrt alakít. Az előadás igazi ritkaság, hiszen első, 1988-as vetítése óta most először látható újra a képernyőn. Bethencourt darabjában az alkalom szüli a pacifista emberrablót, és persze a mulatságosnál mulatságosabb párbeszédeket és poénokat. S hogy mi lesz a nem mindennapi kaland vége? Tartsanak velünk, és minden kiderül!
A nap, amelyen a pápát elrabolták című vígjáték próbáján a Mikroszkóp Színpadon (MTI Foto: Ilovszky Béla)
Az itt felsorolt műsorokon kívül még számosban találkozhatnak április 20. és 26. között a halhatatlan Zenthe Ferenccel, a műsorok gyűjteményét itt érhetik el, hiszen tudják: minden este Zenthe az m3.hu-n!
Borítókép: Szentendre, 1960. március 31., Zenthe Ferenc, a film egyik szereplője autogrammot ad lányoknak Az arcnélküli város című új magyar film forgatásának szünetében. MTI Fotó: Bojár Sándor, tulajdonos: MTI Fotóarchívum, azonosító: MTI-FOTO-814718

Kapcsolódó cikkek:

Múlt századi filmek 21. századi látványban? Lehetséges!

Ki ne látta volna még az 1966-ban forgatott, Fekete István regényéből készült sorozatot, a Tüskevárat? Generációk nőttek föl Tutajos, Bütyök és Matula bácsi kalandjain. Az eredeti filmkockák azonban mára az idő és a sok vetítés miatt koszosak, megviseltek lettek, s a manapság elvárt igényeket sem elégítik ki minőségben, részletgazdagságban.

További cikkek:

A Nemzeti Filharmonikusok online műsora

Az MTVA és a Nemzeti Filharmonikusok szeretné megkönnyíteni a kultúrához történő hozzáférést. Annak érdekében, hogy minél szélesebb körhöz juthassanak el az értékes komolyzenei tartalmak, az MTVA archívumi felületén ingyenesen és szabadon elérhetők a zenekar felvételei.

Pesszimista művek egy emberszerető alkotótól

55 éve nincs köztünk Füst Milán – míg fő műve, a Feleségem története filmként hódítja meg a világot.

Százötven éves a Magyar Meteorológiai Szolgálat

1870. április 8-án írta alá I. Ferenc József osztrák császár és magyar király a Meteorológiai és Földdelejességi Magyar Királyi Központi Intézet alapításáról szóló rendeletet.

Egyensúlyban színház és család között

Cseke Pétert, a többek közt Jászai Mari- és Kossuth-díjjal is kitüntetett színészt, rendezőt és színiigazgatót 70. születésnapján életéről és pályájáról gyűjtött érdekességekkel köszöntjük.