Rádióarchívumot nyitottunk!

Jó hírt hoztunk, melyre régóta és sokan vártak: több száz hangoskönyv válik szabadon hozzáférhetővé az MTVA Archívumában az m3.hu tartalmas szórakozást nyújtó műsorai mellett.

2020.03.20 | olvasási idő: kb. 3 perc


A múlt...

A Magyar Telefonhírmondó és Rádió Rt. rendszeres műsorszolgáltatása 1925. december 1-jén indult. A kezdeti időkből nem maradt fenn rögzített adás: a műsorszámok elszálltak az éterbe. Sok időnek kellett eltelnie ahhoz, hogy ez megváltozzon és a tudatos, rendszeres rögzítés és feldolgozás napi rutinná váljon, és létrejöjjön egy igazán impozáns gyűjtemény: egészen pontosan az 1957-ig. Ekkor azonban a prózai hangarchívum - a belső és külső (pl. gyűjtői) forrásoknak köszönhetően gyors gyarapodásnak indult, napjainkban már csaknem 1 millió darabból áll és rendkívül változatos: politikusok beszédei, kordokumentumok, sportközvetítések, perek hanganyagai, állathangok és művészeti alkotások egyaránt megtalálhatók benne. Régóta dédelgetett terv, hogy ez a gyűjtemény legalább részben eljuthasson a szélesebb nagyközönséghez. A digitalizálással minden nap közelebb kerültünk ehhez az álomhoz, s most végre a terv valósággá válik. A rádióarchívumról és az itt folyó munkáról szóló korábbi cikkeink itt és itt olvashatók.

Az Orion gyár 881 típusjelű világvevő, elektroncsöves rádiókészüléke

És a jelen...

A napjainkban zajló események és a digitális oktatásra történő átállás megváltoztatták sok ember életét. Rengeteg cég - így a közmédia és csatornái is - igyekeztek gyorsan reagálni az új folyamatokra. Az M5 iskolatévé lett, az m3.hu tartalmas szórakozást igyekszik nyújtani, ennek szellemében az elmúlt hatvan év legnépszerűbb műsorait tette elérhetővé ingyenesen. A klasszikus és fikciós sorozatok, ismeretterjesztők, zenés és oktatáshoz kapcsolódó műsorok (pl. Lyukasóra) online többféle platformon, pl. okostelefonon és okostévén is megszakítás nélkül elérhetők. A NAVA (Nemzeti Audiovizuális Archívum) az oktatást támogató intézményekkel együttműködésben az oktatási anyagokat, rádió- és tévéműsorokat tette szabadon elérhetővé honlapján.

Az m3.hu frissen elérhető műsorai: irány az m3.hu/open

Ebbe a sorba zárkózik föl a Rádióarchívum is: kötelező olvasmányok, rádiójátékok, versek hangoskönyvként válnak elérhetővé, hallgathatóvá az MTVA archívumi oldalán, a kínálat folyamatosan változik majd. Igazi kuriózumok, rengeteg érdekesség lehet mostantól a mindennapok része, pl. egykori és mai színészlegendák vagy a szerzők által előadott alkotások is fölbukkanak a választékban. Érdemes tehát "bekukkantani" azoknak is, akiknek már nem az iskolai órákra kell fölkészülniük. Biztos, hogy mindenki talál valami ízlésének megfelelő, értékes és izgalmas műsort. Próbálják ki!

Borítókép: Budapest, 1961. október 17. Az Orion Rádió- és Televízió Gyár 3. számú Televízió szerelőszalag dolgozói a reggeli 10 perces szünetben egy televíziókészüléken nézik a Magyar Televízió adását a Szovjetunió Kommunista Pártja XXII. Kongresszusának megnyitójáról. MTI Fotó: Petrovits László Orion: jogelődje az 1913-ban alapított Magyar Wolframlámpagyár, melynek kereskedelmi szerve 1924-ben nevét Orion Villamossági Rt-re változtatta és 1925-től valamennyi gyártmányát Orion védjeggyel ellátva hozta forgalomba. 1926-ban kezdte a rádiógyártást, az 50-es években pedig a televíziók gyártását. Emellett tervezett és gyártott mikrohullámú telekommunikációs rendszereket is. 1947-től Orion Rádió és Villamossági Vállalat, 1948-ban államosították. 1951-ben a műszerüzem önállósult, a rádiógyár pedig a Jászberényi úti telephelyre költözött. 1991-ben privatizálták, 1997 óta szingapúri tulajdonban van. Készítette: Petrovits László Tulajdonos: MTVA Sajtó- és Fotóarchívum Azonosító: MTI-FOTO-828234

Kapcsolódó cikkek:

Koponyák és bordák a Rádióarchívumban

Hogy kerül a csizma az asztalra, azaz mi a kapcsolat a címben szereplő dolgok között? Ez is kiderül, mire végzünk a Rádióarchívumban és Felvételtárban tett rövid sétánkkal. Tartsanak velünk!

Új képhez új hangot adunk!

Arról, hogy a filmrestaurálás mozgóképes oldalról mit rejt magában, már esett szó az ikonikus Tüskevár című sorozat kapcsán. A következőkben annak rejtelmeibe nyújtunk betekintést, hogyan lehet friss hangot varázsolni a régi filmek alá.

További cikkek:

Híd az országok között

1895. szeptember 28-án avatták fel az Esztergomot Párkánnyal összekötő Mária Valéria hidat. Az Árpád-korban a királyi székhelyet rév kötötte össze a folyó túloldalával. Az első állandó, cölöpökön álló hidat 1585-ben a törökök építették.

Kárpáti Rudolf 100!

Kárpáti Rudolf hatszoros olimpiai bajnok és hétszeres világbajnok kardvívó, sportvezető 100 éve, 1920. július 17-én született Budapesten.

Könyvtárak sínen és négy keréken

Április 14-e a könyvtárosok világnapja. Ezen a napon egy kicsit jobban odafigyelünk azokra az értékekre, amelyekhez a könyvek által jutunk, és azokra az emberekre, akik segítenek nekünk a kölcsönzőhelyeken. Bár a világ rohan és változik, ezekre a biztos pontokra ma is szükségünk van.

Egy következetes kassai polgár

Százhúsz esztendeje, 1900. április 11-én született Márai Sándor, aki 1948-ban befutott íróként hagyta el az országot, és addig nem engedte kiadatni műveit hazájában, amíg szovjet csapatok állomásoznak Magyarországon.