Rádióarchívumot nyitottunk!

Jó hírt hoztunk, melyre régóta és sokan vártak: több száz hangoskönyv válik szabadon hozzáférhetővé az MTVA Archívumában az m3.hu tartalmas szórakozást nyújtó műsorai mellett.

Házon belül

2020.03.20 | olvasási idő: kb. 3 perc


A múlt... A Magyar Telefonhírmondó és Rádió Rt. rendszeres műsorszolgáltatása 1925. december 1-jén indult. A kezdeti időkből nem maradt fenn rögzített adás: a műsorszámok elszálltak az éterbe. Sok időnek kellett eltelnie ahhoz, hogy ez megváltozzon és a tudatos, rendszeres rögzítés és feldolgozás napi rutinná váljon, és létrejöjjön egy igazán impozáns gyűjtemény: egészen pontosan az 1957-ig. Ekkor azonban a prózai hangarchívum - a belső és külső (pl. gyűjtői) forrásoknak köszönhetően gyors gyarapodásnak indult, napjainkban már csaknem 1 millió darabból áll és rendkívül változatos: politikusok beszédei, kordokumentumok, sportközvetítések, perek hanganyagai, állathangok és művészeti alkotások egyaránt megtalálhatók benne. Régóta dédelgetett terv, hogy ez a gyűjtemény legalább részben eljuthasson a szélesebb nagyközönséghez. A digitalizálással minden nap közelebb kerültünk ehhez az álomhoz, s most végre a terv valósággá válik. A rádióarchívumról és az itt folyó munkáról szóló korábbi cikkeink itt és itt olvashatók.
Az Orion gyár 881 típusjelű világvevő, elektroncsöves rádiókészüléke (Foto: Jászai Csaba)
És a jelen... A napjainkban zajló események és a digitális oktatásra történő átállás megváltoztatták sok ember életét. Rengeteg cég - így a közmédia és csatornái is - igyekeztek gyorsan reagálni az új folyamatokra. Az M5 iskolatévé lett, az m3.hu tartalmas szórakozást igyekszik nyújtani, ennek szellemében az elmúlt hatvan év legnépszerűbb műsorait tette elérhetővé ingyenesen. A klasszikus és fikciós sorozatok, ismeretterjesztők, zenés és oktatáshoz kapcsolódó műsorok (pl. Lyukasóra) online többféle platformon, pl. okostelefonon és okostévén is megszakítás nélkül elérhetők. A NAVA (Nemzeti Audiovizuális Archívum) az oktatást támogató intézményekkel együttműködésben az oktatási anyagokat, rádió- és tévéműsorokat tette szabadon elérhetővé honlapján.
Az m3.hu frissen elérhető műsorai: irány az m3.hu/open
Ebbe a sorba zárkózik föl a Rádióarchívum is: kötelező olvasmányok, rádiójátékok, versek hangoskönyvként válnak elérhetővé, hallgathatóvá az MTVA archívumi oldalán, a kínálat folyamatosan változik majd. Igazi kuriózumok, rengeteg érdekesség lehet mostantól a mindennapok része, pl. egykori és mai színészlegendák vagy a szerzők által előadott alkotások is fölbukkanak a választékban. Érdemes tehát "bekukkantani" azoknak is, akiknek már nem az iskolai órákra kell fölkészülniük. Biztos, hogy mindenki talál valami ízlésének megfelelő, értékes és izgalmas műsort. Próbálják ki! Borítókép: Budapest, 1961. október 17. Az Orion Rádió- és Televízió Gyár 3. számú Televízió szerelőszalag dolgozói a reggeli 10 perces szünetben egy televíziókészüléken nézik a Magyar Televízió adását a Szovjetunió Kommunista Pártja XXII. Kongresszusának megnyitójáról. MTI Fotó: Petrovits László Orion: jogelődje az 1913-ban alapított Magyar Wolframlámpagyár, melynek kereskedelmi szerve 1924-ben nevét Orion Villamossági Rt-re változtatta és 1925-től valamennyi gyártmányát Orion védjeggyel ellátva hozta forgalomba. 1926-ban kezdte a rádiógyártást, az 50-es években pedig a televíziók gyártását. Emellett tervezett és gyártott mikrohullámú telekommunikációs rendszereket is. 1947-től Orion Rádió és Villamossági Vállalat, 1948-ban államosították. 1951-ben a műszerüzem önállósult, a rádiógyár pedig a Jászberényi úti telephelyre költözött. 1991-ben privatizálták, 1997 óta szingapúri tulajdonban van. Készítette: Petrovits László Tulajdonos: MTVA Sajtó- és Fotóarchívum Azonosító: MTI-FOTO-828234

Kapcsolódó cikkek:

Koponyák és bordák a Rádióarchívumban

Hogy kerül a csizma az asztalra, azaz mi a kapcsolat a címben szereplő dolgok között? Ez is kiderül, mire végzünk a Rádióarchívumban és Felvételtárban tett rövid sétánkkal. Tartsanak velünk!

Új képhez új hangot adunk!

Arról, hogy a filmrestaurálás mozgóképes oldalról mit rejt magában, már esett szó az ikonikus Tüskevár című sorozat kapcsán. A következőkben annak rejtelmeibe nyújtunk betekintést, hogyan lehet friss hangot varázsolni a régi filmek alá.

További cikkek:

„Ugyanaz a játékos kedv vezet, mint a gyerekeket, amikor önfeledten rajzolhatok.”

100 éve született Reich Károly.

Minden napra Örkény!

110 éve született a magyar groteszk nagymestere, aki mindig aktuális. A születésnapi hét minden egyes napján megidézi az MTVA Archívuma a magyar irodalom egyik legegyedibb hangú és stílusú szerzőjét, aki mindig nagyregényeket szeretett volna írni, mégis az egyperces novellákkal lett megkerülhetetlen igazodási pont.

„Minden úgy történt, ahogy szerettem volna…”

Megingathatatlanul hitt benne, hogy operaénekesnő lesz. A világ számos operaszínpadán énekelt főszerepet a születésnapját ünneplő Kossuth-díjas művész, Kincses Veronika.

Budapest egykori fényei

Itt-ott még ma is felbukkannak, de mára inkább viccesek, mint impozánsak. Mutatjuk, milyen volt Budapest a neonreklámok fénykorában.