Mindszenty József újratemetése

Harminc éve, 1991. május 4-én helyezték örök nyugalomra Esztergomban a szétszóródott magyarokat hitükben és magyarságukban erősítő, 1975-ben Bécsben elhunyt hercegprímást.

Kultúrsnack

2021.05.04 | olvasási idő: kb. 2 perc


Mindszenty József püspököt a nyilasok ellenséges magatartásért  1944. december 5-én letartóztatták, s a sopronkőhidai fegyházba szállították, ahonnan csak 1945. április 1-én szabadult.  Az időközben esztergomi érsekké, majd bíborossá kinevezett egyházfő népszerűsége és aktivitása a kommunisták ellenszenvét is kivívta. Ezért 1948. december 26-án elhurcolták, majd hazug vádak alapján 1949 februárjában életfogytiglani fegyházra ítélték. Nyolcévi rabság után az 1956-os forradalom napjaiban szabadult. 1956 november 3-án beszédet mondott a Szabad Magyar Rádióban és kiállt a nemzeti szabadságharc céljai, valamint a polgári demokrácia mellett.

Budapest, 1956. november 1. Mindszenty József bíboros hercegprímás, esztergomi érsek rádiónyilatkozata előtt. (MTI Fotó: Jármai Béla)

A szovjet csapatok támadása után az Amerikai Egyesült Államok nagykövetségén kért és kapott menedéket, melyet csak 1971. szeptember 28-án hagyott el a pápának fogadott engedelmesség okán. Ezután a Vatikánban, majd haláláig Bécsben, a Pázmáneumban élt. Kötelességének tartotta, hogy a szétszóródott magyarokat hitükben és magyarságukban erősítse, ezért intenzív lelkipásztori munkába kezdett, s bejárta az egész világot. Mindenütt óriási lelkesedéssel és nagy tisztelettel fogadták. Sokan Bécsben keresték fel személyesen. A szent életű és vértanúsorsú bíborost halála után Mariazellben temették el, majd végakarata szerint hazatért hamvait az esztergomi bazilika kriptájában, a prímási sírkápolnában helyezték végső nyughelyére. A bazilika előtti téren hívők tízezrei vettek részt az ünnepélyes gyászmisén.

Borítókép: Budapest, 1946. augusztus 20. Mindszenty József bíboros hercegprímás, esztergomi érsek a Szent István napi körmeneten. Tulajdonos: MTVA Fotóarchívum Azonosító: MTI-FOTO-756612

Kedves Olvasó, folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 298 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva további érdekes felvételeket talál.

További cikkek:

"Én több vagyok, mint az apám, és kevesebb, mint a fiam..."

Három generációt kapcsol össze, a játék mindháromban rendkívül fontos volt. Benedek Miklós, aki a (szín)játékot is komolyan veszi, ma 75 éves.

Linda!

Sosem látott fotók és rengeteg érdekes részlet a Linda-filmek forgatásairól Görbe Nóra születésnapján!

Negyedszázada avatták újra a hét vezér szoborcsoportját a Hősök terén

A felújított szobrokat 1996. június 30-án a Budapesti Búcsú eseményeként adták át.

Böske, a népszerű

Az elpusztult Erzsébet híd helyett épült ideiglenes Petőfi pontonhidat, amely a Petőfi és a Döbrentei teret kötötte össze, a tréfás kedvű fővárosiak „Böske” névre keresztelték. Az öt hónap alatt megépült híd majd négy évig volt használatban, és 1949-ben a Lánchíd felújítása miatt bontották el.