Mindszenty József újratemetése

Harminc éve, 1991. május 4-én helyezték örök nyugalomra Esztergomban a szétszóródott magyarokat hitükben és magyarságukban erősítő, 1975-ben Bécsben elhunyt hercegprímást.

Kultúrsnack

2021.05.04 | olvasási idő: kb. 2 perc


Mindszenty József püspököt a nyilasok ellenséges magatartásért  1944. december 5-én letartóztatták, s a sopronkőhidai fegyházba szállították, ahonnan csak 1945. április 1-én szabadult.  Az időközben esztergomi érsekké, majd bíborossá kinevezett egyházfő népszerűsége és aktivitása a kommunisták ellenszenvét is kivívta. Ezért 1948. december 26-án elhurcolták, majd hazug vádak alapján 1949 februárjában életfogytiglani fegyházra ítélték. Nyolcévi rabság után az 1956-os forradalom napjaiban szabadult. 1956 november 3-án beszédet mondott a Szabad Magyar Rádióban és kiállt a nemzeti szabadságharc céljai, valamint a polgári demokrácia mellett.

Budapest, 1956. november 1. Mindszenty József bíboros hercegprímás, esztergomi érsek rádiónyilatkozata előtt. (MTI Fotó: Jármai Béla)

A szovjet csapatok támadása után az Amerikai Egyesült Államok nagykövetségén kért és kapott menedéket, melyet csak 1971. szeptember 28-án hagyott el a pápának fogadott engedelmesség okán. Ezután a Vatikánban, majd haláláig Bécsben, a Pázmáneumban élt. Kötelességének tartotta, hogy a szétszóródott magyarokat hitükben és magyarságukban erősítse, ezért intenzív lelkipásztori munkába kezdett, s bejárta az egész világot. Mindenütt óriási lelkesedéssel és nagy tisztelettel fogadták. Sokan Bécsben keresték fel személyesen. A szent életű és vértanúsorsú bíborost halála után Mariazellben temették el, majd végakarata szerint hazatért hamvait az esztergomi bazilika kriptájában, a prímási sírkápolnában helyezték végső nyughelyére. A bazilika előtti téren hívők tízezrei vettek részt az ünnepélyes gyászmisén.

Borítókép: Budapest, 1946. augusztus 20. Mindszenty József bíboros hercegprímás, esztergomi érsek a Szent István napi körmeneten. Tulajdonos: MTVA Fotóarchívum Azonosító: MTI-FOTO-756612

Kedves Olvasó, folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 298 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva további érdekes felvételeket talál.

További cikkek:

„A bélyeg maga a történelem”

22 alapító ország – köztük hazánk is – azzal a céllal hozta létre a Postai Világnapot 1969-ben, hogy felhívják a figyelmet a több mint kétezer éves múlttal rendelkező postai szolgáltatás gazdasági és társadalmi jelentőségére.

Földmérőből a színház nagymestere

Köszöntjük a ma 80 esztendős Jordán Tamás színészt, rendezőt és színigazgatót, aki mérnökként végzett, mégis a színház lett az élete.

„Deres, darás december”

Beköszöntött a tél, a rövidülő nappalok és az egyre zordabb időjárás arra ösztönöz bennünket, hogy bekuckózzunk és töltsünk több időt szeretteinkkel. Az adventi időszak kezdetén ehhez szeretnénk ötleteket adni, tartsanak velünk!

„A színészet számomra az egyetlen létforma”

Már főiskolásként színházi szerződése volt, több mint öt évtizedes pályafutása azóta is töretlen. Felejthetetlen alakítások százait, és több könyvet is maga mögött tudhat a 80. születésnapját ünneplő Kossuth-díjas színművész, Szilágyi Tibor.