Mindszenty József újratemetése

Harminc éve, 1991. május 4-én helyezték örök nyugalomra Esztergomban a szétszóródott magyarokat hitükben és magyarságukban erősítő, 1975-ben Bécsben elhunyt hercegprímást.

Kultúrsnack

2021.05.04 | olvasási idő: kb. 2 perc


Mindszenty József püspököt a nyilasok ellenséges magatartásért  1944. december 5-én letartóztatták, s a sopronkőhidai fegyházba szállították, ahonnan csak 1945. április 1-én szabadult.  Az időközben esztergomi érsekké, majd bíborossá kinevezett egyházfő népszerűsége és aktivitása a kommunisták ellenszenvét is kivívta. Ezért 1948. december 26-án elhurcolták, majd hazug vádak alapján 1949 februárjában életfogytiglani fegyházra ítélték. Nyolcévi rabság után az 1956-os forradalom napjaiban szabadult. 1956 november 3-án beszédet mondott a Szabad Magyar Rádióban és kiállt a nemzeti szabadságharc céljai, valamint a polgári demokrácia mellett.

Budapest, 1956. november 1. Mindszenty József bíboros hercegprímás, esztergomi érsek rádiónyilatkozata előtt. (MTI Fotó: Jármai Béla)

A szovjet csapatok támadása után az Amerikai Egyesült Államok nagykövetségén kért és kapott menedéket, melyet csak 1971. szeptember 28-án hagyott el a pápának fogadott engedelmesség okán. Ezután a Vatikánban, majd haláláig Bécsben, a Pázmáneumban élt. Kötelességének tartotta, hogy a szétszóródott magyarokat hitükben és magyarságukban erősítse, ezért intenzív lelkipásztori munkába kezdett, s bejárta az egész világot. Mindenütt óriási lelkesedéssel és nagy tisztelettel fogadták. Sokan Bécsben keresték fel személyesen. A szent életű és vértanúsorsú bíborost halála után Mariazellben temették el, majd végakarata szerint hazatért hamvait az esztergomi bazilika kriptájában, a prímási sírkápolnában helyezték végső nyughelyére. A bazilika előtti téren hívők tízezrei vettek részt az ünnepélyes gyászmisén.

Borítókép: Budapest, 1946. augusztus 20. Mindszenty József bíboros hercegprímás, esztergomi érsek a Szent István napi körmeneten. Tulajdonos: MTVA Fotóarchívum Azonosító: MTI-FOTO-756612

Kedves Olvasó, folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 298 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva további érdekes felvételeket talál.

További cikkek:

A légpasszok új otthona

45 éve nyitotta meg kapuit a Komjádi uszoda, melynek történetét és névadójának pályáját idézzük föl.

A magyar rendező, aki Belmondóval és Romy Schneiderrel is forgatott

Márai Sándor öccse volt, de saját jogon is maradandót alkotott. Radványi Géza Kossuth-díjas filmrendező Miss Hungáriát vette feleségül, és világszép színésznőkkel dolgozott.

Ki tud többet az ország kedvenc vizslájáról?

A Frakk, a macskák réme című sorozat kiállta az idők próbáját: évtizedek óta gyermekek és gyermeklelkű felnőttek generációit szögezi a képernyők elé. Ennek örömére a (Magyar Posta az MTVA-val együttműködve ünnepi bélyegsorozattal örvendezteti meg a rajongókat.)[https://mtva.hu/2020/11/04/belyegen-a-frakk-a-macskak-reme/] De ki állathatja magáról, hogy igazán ismeri Károly bácsi kutyusát? A kvíz kitöltése után kiderül! Kezdhetjük?

Robot Robi

Robby the Robot 1956-ban tűnt fel a Tiltott bolygó című amerikai filmben, magyar alakmása, Robot Robi először Szegeden jelent meg 1962-ben, de egy év múlva már a fővárosiak is megismerkedhettek vele.