Muráti Lili, a modern nő

110 éve született a díva, aki vonaton jött világra, és autón száguldott a hírnév felé.

Karakter

2022.07.22 | olvasási idő: kb. 3 perc


Az 1930-as években egy feltörekvő színésznő, Muráti Lili az akkori ideáltól eltérő, új irányt mutatott hazai nőtársainak. A kor szende, nőies típusával ellentétben Muráti az volt, amit ma modern nőnek nevezhetünk: sportos, karakán, önálló és szexi. Szenvedéllyel vetette bele magát nemcsak az úszás, a sízés és a tenisz világába, de imádott vezetni, mit vezetni, száguldani! Ahogyan a Színházi Élet szerkesztői fogalmaztak: „Boldogan írunk a Maga számára filmet vagy színdarabot…De a kocsijába egyikünk sem ül be többé.”

Ma már pontosan ismerjük a sztárság fogalmát és ismérveit, Muráti leginkább maga érzett rá arra, hogyan is létezzen a színpadon és azon kívül, hogy egész életére megalapozza a vonzó, érdekes és titokzatos nő státuszát. A felszín mögött persze kemény munka folyt, színészi szerepeit az utolsó pillanatig alázattal és szakmai kíváncsisággal csiszolta. Szerencsének mondható, hogy a színiiskoláknak kevéssé sikerült őt tanítani, mert sajátos hangja és modora vált később a védjegyévé. 

Muráti Lili a Rádióéletben 1937-ben

Élete bővelkedik a kalandos részletekben, vonaton született, több ország intézményeiben tanult, és már fiatal lányként számtalanszor került bajba szertelen természete miatt. A '30-as évek Magyarországán Karády berobbanásáig ő volt a legtöbbet foglalkoztatott színésznő, akit szakmájában és nőként is bálványoztak. 1946-ban politikai üldözöttként hagyta el az országot, hogy aztán Spanyolországban új karriert építsen, immár spanyol nyelven teljesedve ki újfent a színészi pályán. A sors által rárótt terhek alatt nem megtört, hanem szívós munkával még sikeresebb lett.
Még életében hazatérhetett Magyarországra, ahol évtizedekig a nevét sem volt szabad kiejteni. Így a '90-es években látható volt hazai színpadon is, korántsem megtörve vagy kiégve: „mennyire friss maradt a színpadon, mennyire kifogyhatatlan a csábítani akaró odaadása, milyen kiolthatatlan belőle tetszeni vágyása” – olvashatjuk a korabeli kritikát. 

Részlet a Muráti - legenda című műsorból

Hogy mindezt a kalandos életutat a saját szavaival hogyan meséli el, azt a nézők az m3.hu műsorán  a „Muráti-legenda” két epizódjában július 22-én láthatják-hallhatják, a színésznő születésének 110 évfordulóján. Vagy 111. Vagy 108. Muráti Lili megsemmisült születési okmányainak és a maga szőtte információk kuszaságának köszönhetően ez a dátum örök homályba vész. Ahogyan az egy igazi dívához illik. 

Borítókép: Budapest, 1940-es évek, Muráti Lili színésznő. Az eredeti felvétel készítésének pontos dátuma, helye és szerzője ismeretlen, a reprodukció 1981. június 13-án készült. MTI Fotó: Reprodukció, készítette: -, tulajdonos: MTVA Sajtó- és Fotóarchívum, azonosító: MTI-FOTO-752360
 

Kedves Olvasó, folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 316 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

Forradalmi arcélek

Nemzeti ünnepünkön a Fotótárból olyan ismeretlen ismerősök fotóit gyűjtöttük csokorba, akik részt vettek az 1956. évi forradalmi események sűrűjében. Emlékezzünk együtt!

Egy titkokat hordozó arc

Szegény családból származó, csendes és szerény fiatalember volt, aki játékmódjával átformálta a magyar színjátszást. 80 esztendős lenne Kozák András. 

A magyar rendező, aki Belmondóval és Romy Schneiderrel is forgatott

Márai Sándor öccse volt, de saját jogon is maradandót alkotott. Radványi Géza Kossuth-díjas filmrendező Miss Hungáriát vette feleségül, és világszép színésznőkkel dolgozott.

Az utolsó aranyágacska

Árpád vezértől származtatjuk azt a dinasztiát, amely 1301-ig fejedelmeket és királyokat adott a magyar trónra. Ez az időszak teremtette meg a magyarság számára azt a jogot, hogy végérvényesen és visszavonhatatlanul a keresztény Európa részévé váljon, múltja és jelene összefonódjon egész Európa történelmével.