Slágergyárosból szivacsgyáros

Ma lenne 90 éves a „magyar Frank Sinatra” a hatvanas évek sztárja, akiért lányok, asszonyok epekedtek egykor. Nem csak a szép hangjával hódított, modellt is állt a Magyar Képzőművészeti Főiskolán, és állítólag róla mintázták a Hadtörténeti Múzeum előtt állt katonaszobrot.

Karakter

2022.06.07 | olvasási idő: kb. 2 perc


Németh Lehel 1932. június 7-én született egy erdélyi faluban, Sepsiszentkirályon. Édesapja halála után a négy testvért szétválasztották, ketten árvaházban nevelkedtek, a harmadik rokonokhoz került, az énekes édesanyjával az erdélyi író Ágoston Máriánál lakott több éven keresztül. Magyarországra menekültként érkeztek 1944-ben, majd egy híradástechnikai gyár dalárdájában kezdett el áriákat énekelni. Operaénekesnek készült, a primadonna Németh Marika beajánlotta Simándy Józsefhez, aztán a szíve végül mégiscsak a könnyűzene felé húzta.

Portréja 1962-ben készült (MTI fotó: Járai Rudolf)

A Magyar Rádió Tessék választani! című könnyűzenei műsorát a Lehet, hogy szép nem vagyokkal elsőként nyerte meg 1961-ben. Olyan népszerű slágerek előadója volt, mint a Reszket a hold a tó vízén vagy a Nekem a Balaton a Riviéra. A Csudapest című Budapestről készített turisztikai szórakoztató filmben szerepelt többek között Koós Jánossal, Vámosi Jánossal és Czirok Lászlóval :

Csudapest-részlet: Reszket a hold a tó vizén...

Népszerűségét mi sem jelzi jobban, mint hogy Honthy Hannával és Latabár Kálmánnal emlegették a nevét egy időben. Németh Lehel volt tulajdonképpen hazánk első igazi sztárja. Sikere nem volt hosszú életű, a hatalommal való összetűzései elől külföldre menekült, fogó artistakánt kereste később a kenyerét. Kanadában telepedett le feleségével, ahol műszerészként dolgozott. Montrealban saját céget alapított, az ott készült szivacsgyártó gépe világsiker lett.

Rajongói körében (MTI fotó: Mikó László)

A rendszerváltáskor tért csak haza és egy nemzetközi hírű szivacsgyárat alapított itthon. Az egykori bálvány az Erkel Színházban adott két telt házas koncertet, amivel végleg elbúcsúzott a közönségétől. 2005. január 5-én, 72 éves korában hunyt el.

Borítókép: 1989-ben az Erkel Színházban   Készítette: Földi Imre, Tulajdonos: MTVA Sajtó- és Fotóarchívum, Azonosító: MTI-FOTO-909059. 

Kedves Olvasó, folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 315 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

 

További cikkek:

Elszegődtek Budapestre mackónak

A hatvanas évek elején Gálcsiki János azt énekelte, hogy elszegődne Budapestre mackónak. Csaknem 310 ezer digitalizált fényképünkből ezúttal Budapestre elszegődött mackókat ábrázoló felvételeket válogattunk.

Az örökifjú Tordai Teri

„Az élet egy nagy színház, ahol vannak első sorok és királyi páholyok. Úgy vélem, kiérdemeltem egy szerény oldalpáholyt, ahonnan nézelődhetem” – nyilatkozta egy alkalommal.

Csokoládét receptre!

Akármilyen hangulatban is vagyunk, bevásárlókosarainkban gyakran landol csokoládé. Hogy mi mindenre jó a kakaóbabból készült édesség, arra cikkünkből fény derül.

Mesemaraton az 1960-as-'90-es évekből!

Hogy mivel kedveskedünk a legkisebbeknek gyermeknap alkalmából? Egy időutazással, amelyen több évtized kedvenc magyar rajzfilmjeivel ismerkedhetnek meg. Közös kaland szülőknek és gyerekeknek, tartsanak velünk!