Nemzetközi Duna-nap

A Duna a Kárpát-medence „ütőere”, a legnemzetközibb folyó: tíz országon halad keresztül. A nemzetközi Duna-napon megmutatjuk, miért és mennyire szeretjük.

Ünnepek és hétköznapok

2023.06.29 | olvasási idő: kb. 2 perc


Bár manapság leginkább a fürdés vagy a hajókázás jut eszünkbe róla, a Duna néhány évtizeddel ezelőtt jóval fontosabb szerepet töltött be a mindennapi életben. A nagymosás a folyóban, a ruhák szárítása a parton zajlott. A halászok innen látták el finomabbnál finomabb halakkal az éhes szájakat, de éppígy volt – és lesz – romantikus séták, előadások, fotózások vagy sportversenyek helyszíne. Időnként búvárok, télen korcsolyázók vették birtokba. A Dunában és partján lenni egyeseknek munka, másoknak szórakozás. A sokféle foglalatosságból mutatunk be néhányat, - olykor egészen különlegeseket is - lapozható galériánk segítségével a nemzetközi Duna-napon, kellemes időtöltést kívánunk!

 1. Teknősúsztatás (MTI Fotó: Szebellédy Géza)
 2. Vízisízők (MTI Fotó)
 3. Manökenek a vízben (MTI Fotó: Herczeg István)
 4. Szerelmespár a rakparton (MTI Fotó: Zinner Erzsébet)
 5. Jégzajlás (MTI Fotó: Bojár Sándor)
 6. Mosó asszonyok Paksnál (MTI Fotó: Bereth Ferenc)
 7. Gazdag fogás Tassnál (MTI Fotó: Petrovits László)
 8. Zebegényi látkép (MTI Fotó: Jászai Csaba)
 9. Horgászok Soroksárnál (MTI Fotó: Kácsor László)
 10. Vágják a jeget (MTI Fotó: Fehérváry Ferenc)
 11. Schirilla György jeges fürdője (MTI Fotó: Petrovits László)
 12. A Kvassay-zsilip javítása (MTI Fotó: Kácsor László)
 13. Dunaújvárosi fürdőzők (MTI Fotó: Lajos György)
 14. Zajló folyó (MTI Fotó: Balassa Ferenc)
 15. Ejtőzés a Lágymányosi-öbölben (MTI Fotó: Fényes Tamás)
 16. Nézelődők Nagymaroson (MTI Fotó: Farkas Tamás)
 17. Merítőhálózás Dömsödnél (MTI Fotó: Kőrösi Ida)

Borítókép: Kajak-kenu verseny a Dunán MTI Fotó, Készítette: Pálfai Gábor Tulajdonos: MTVA Sajtó- és Fotóarchívum: MTI-FOTO-823593

Kedves Olvasó! Folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 326 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

Retro sorozatkvíz magyar kedvencekkel. Ki ismer többet?

Melyek a legnépszerűbb régi magyar sorozatok? Ki ismeri ezeket igazán jól? Aki a főcím egyetlen képkockájából megmondja, melyik műsorról van szó, az biztosan. Próbálják ki bátran magukat a sorozatkvízben!

„Nem tudnék létezni, ha nem játszhatnék”

Ma is rengetegen rajonganak a kellemes orgánumú, sármos, 75. születésnapját ünneplő Lukács Sándorért, akit az m3.hu műsorválogatással is köszönt.

"Az ember vagy csinál valamit vagy dögöljön meg!"

Ha van színész, akinek titokzatos tekintete és művészete beleégett az örökkévalóságba, az az övé. Személyisége feledhetetlen, emléke nemzedékeken átívelő. 90 éves lenne Latinovits Zoltán.

A medve árnyékától a műholdakig

Hogyan változott a meteorológia az évszázadok során, és hogyan épült ki intézményesített rendszere? Röviden bemutatjuk a meteorológia világnapján.