Olimpiai fejtörő

A XXXII. nyári olimpiai játékok megkezdése előtt Magyarország az aranyérmesek rangsorában – 176 bajnoki címmel – az előkelő nyolcadik helyen szerepel. Lássuk, Ön mennyit tud egykori bajnokainkról!

Kvíz

2021.07.21 | olvasási idő: kb. 4 perc


Hazánkat olyan országok előzik meg, mint az Amerikai Egyesült Államok, az egykori Szovjetunió, Nagy-Britannia, Kína, Franciaország, Olaszország és Németország. Már az 1896-ban rendezett első, athéni olimpián indultak magyar sportolók. Mivel az I. világháború vesztesei közé tartoztunk, 1920-ban nem hívták meg az országot a belgiumi Antwerpenbe, holott ez eredetileg magyar olimpia lett volna, mert a háború kitörése előtt Budapest nyerte el a rendezés jogát. Hazánk az 1984. évi Los Angeles-i olimpián sem képviseltette magát, mert a Szovjetunió nyomására – több más szocialista országgal együtt – csatlakozott a játékok bojkottjához.

Az idei rendhagyó olimpia lesz: a koronavírus-járvány miatt üres széksorokkal rendezik meg a versenyeket. A tokiói játékok megkezdődése előtt érdemes felfrissíteni a magyar olimpiai aranyakról szerzett tudásunkat. A 176 magyar olimpiai aranynak – a csapatsportágaknak köszönhetően – több mint 300 gazdája van. A sok bajnok közül csak néhányról eshet szó kvízünkben, és archívumunkból nem a közelmúltból, hanem a régebbi időkből választottunk néhány felvételt. Ezúttal is három lehetséges válasz közül kell kiválasztania a megfelelőt.

Helsinki, 1952. augusztus 7. Az olimpián résztvevő nemzetek zászlajai a Helsinki nyári olimpia záróünnepségén a Helsinki Olimpiai Stadionban. MTI Fotó/Magyar Fotó

Kedves Olvasó, folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 302 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva további érdekes felvételeket talál.

További cikkek:

We are the World! – Gondolatok a Föld napjára

Ez a nap minden évben felhívás arra, hogy vigyázzunk a Földre, amelyen kívül számunkra egyelőre nincs hely.

Mindszenty József újratemetése

Harminc éve, 1991. május 4-én helyezték örök nyugalomra Esztergomban a szétszóródott magyarokat hitükben és magyarságukban erősítő, 1975-ben Bécsben elhunyt hercegprímást.

Szinetár 90.

Milliók ismerték a tévés Ki mit tud? zsűrijéből az első magyar musical rendezőjét. A színpadi és televíziós műfajok mindegyikében emlékezeteset alkotott a 90. születésnapját ünneplő Szinetár Miklós.

Honvágytól hajtva

Hiába Hollywood vonzása, Szabó Sándor Kossuth- és Jászai Mari-díjas színészt kacskaringós élete Magyarországra vezette vissza, ahol 25 éve csatlakozott az égi színház társulatához.