Olimpiai fejtörő

A XXXII. nyári olimpiai játékok megkezdése előtt Magyarország az aranyérmesek rangsorában – 176 bajnoki címmel – az előkelő nyolcadik helyen szerepel. Lássuk, Ön mennyit tud egykori bajnokainkról!

Kvíz

2021.07.21 | olvasási idő: kb. 4 perc


Hazánkat olyan országok előzik meg, mint az Amerikai Egyesült Államok, az egykori Szovjetunió, Nagy-Britannia, Kína, Franciaország, Olaszország és Németország. Már az 1896-ban rendezett első, athéni olimpián indultak magyar sportolók. Mivel az I. világháború vesztesei közé tartoztunk, 1920-ban nem hívták meg az országot a belgiumi Antwerpenbe, holott ez eredetileg magyar olimpia lett volna, mert a háború kitörése előtt Budapest nyerte el a rendezés jogát. Hazánk az 1984. évi Los Angeles-i olimpián sem képviseltette magát, mert a Szovjetunió nyomására – több más szocialista országgal együtt – csatlakozott a játékok bojkottjához.

Az idei rendhagyó olimpia lesz: a koronavírus-járvány miatt üres széksorokkal rendezik meg a versenyeket. A tokiói játékok megkezdődése előtt érdemes felfrissíteni a magyar olimpiai aranyakról szerzett tudásunkat. A 176 magyar olimpiai aranynak – a csapatsportágaknak köszönhetően – több mint 300 gazdája van. A sok bajnok közül csak néhányról eshet szó kvízünkben, és archívumunkból nem a közelmúltból, hanem a régebbi időkből választottunk néhány felvételt. Ezúttal is három lehetséges válasz közül kell kiválasztania a megfelelőt.

Helsinki, 1952. augusztus 7. Az olimpián résztvevő nemzetek zászlajai a Helsinki nyári olimpia záróünnepségén a Helsinki Olimpiai Stadionban. MTI Fotó/Magyar Fotó

Kedves Olvasó, folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 302 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva további érdekes felvételeket talál.

További cikkek:

Ki mit tud a rejtvényekről?

2007-ben a Füles című szórakoztató rejtvénymagazin megjelenésének 50. évfordulóján a magyar rejtvényfejtők napjává nyilvánították február 3-át. Ez alkalomból egy szórakoztató kvízt állítottunk össze Önöknek. Teszteljék, mennyire ismerik a rejtvények világát!

Böjt nálunk és a nagyvilágban

Összhangban a kultúrák és vallások

Búcsúzunk a világ leghosszabb ideig regnáló királynőjétől, II. Erzsébettől

II. Erzsébet idén februárban ünnepelte platinajubileumát, hiszen 1952 óta, vagyis 70 éve uralkodott az Egyesült Királyság királynőjeként. Mindössze 25 éves volt, amikor édesapjától, VI. György brit királytól megörökölte a trónt, és így a hét nemzetközösségi ország uralkodója lett. Ő volt az azóta már 53 országot számláló Nemzetközösség feje is.

Dőry Virág 80

December 21-én ünnepli 80. születésnapját a Jászai Mari-díjas színésznő, jelmez- és divattervező, aki egzotikus szépségével és különleges vonzerejével meghódította a közönséget a színpadon és a filmvásznon egyaránt.