Olimpiai fejtörő

A XXXII. nyári olimpiai játékok megkezdése előtt Magyarország az aranyérmesek rangsorában – 176 bajnoki címmel – az előkelő nyolcadik helyen szerepel. Lássuk, Ön mennyit tud egykori bajnokainkról!

Kvíz

2021.07.21 | olvasási idő: kb. 4 perc


Hazánkat olyan országok előzik meg, mint az Amerikai Egyesült Államok, az egykori Szovjetunió, Nagy-Britannia, Kína, Franciaország, Olaszország és Németország. Már az 1896-ban rendezett első, athéni olimpián indultak magyar sportolók. Mivel az I. világháború vesztesei közé tartoztunk, 1920-ban nem hívták meg az országot a belgiumi Antwerpenbe, holott ez eredetileg magyar olimpia lett volna, mert a háború kitörése előtt Budapest nyerte el a rendezés jogát. Hazánk az 1984. évi Los Angeles-i olimpián sem képviseltette magát, mert a Szovjetunió nyomására – több más szocialista országgal együtt – csatlakozott a játékok bojkottjához.

Az idei rendhagyó olimpia lesz: a koronavírus-járvány miatt üres széksorokkal rendezik meg a versenyeket. A tokiói játékok megkezdődése előtt érdemes felfrissíteni a magyar olimpiai aranyakról szerzett tudásunkat. A 176 magyar olimpiai aranynak – a csapatsportágaknak köszönhetően – több mint 300 gazdája van. A sok bajnok közül csak néhányról eshet szó kvízünkben, és archívumunkból nem a közelmúltból, hanem a régebbi időkből választottunk néhány felvételt. Ezúttal is három lehetséges válasz közül kell kiválasztania a megfelelőt.

Helsinki, 1952. augusztus 7. Az olimpián résztvevő nemzetek zászlajai a Helsinki nyári olimpia záróünnepségén a Helsinki Olimpiai Stadionban. MTI Fotó/Magyar Fotó

Kedves Olvasó, folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 302 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva további érdekes felvételeket talál.

További cikkek:

Becsöngetni tilos, a kutya ugat, a gazda harap!

Ez a felirat díszelgett egyik legnagyobb színészünk ajtaján, aki kétszer is megjárta a börtönt; szívesen zongorázott négykezest legjobb barátjával, Tolnay Klárival; és akit sosem hagyott el a hite és a humora. 95 éve született Mensáros László.

A gyógyulás helye

A Szemlő-hegy lábánál fakadó forrásokat már a rómaiak ismerték, az egykori falut a középkorban Felhévíznek hívták, a fürdő Lukács evangélistáról, az orvosok védőszentjéről kapta nevét.

Borítékolt remények

A rulett-termek és kártyaszobák világán kívül, a lottó és a totó késleltetett reményein túl, mindenki azonnal megkísérthette a sorsot.

Concerto Budapest online műsorai

Az MTVA és a Concerto Budapest szeretné megkönnyíteni a kultúrához történő hozzáférést. Annak érdekében, hogy minél szélesebb körhöz juthassanak el az értékes komolyzenei tartalmak, az MTVA archívumi felületén ingyenesen és szabadon elérhetők a zenekar felvételei.