Otthonába hozzuk a szabadságharc hőseit!

Bekukkantunk az m3.hu háza tájára, hogy lássuk, mivel készülnek az 1848-49-es forradalom és szabadságharc megünneplésére. Ígérjük, izgalmas lesz!

2020.03.12 | olvasási idő: kb. 5 perc


Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc a magyar szabadságvágy legszebb kifejezése, melynek eseményeit éppen ezért sokszor és sokféle művészi formában feldolgozták már. Ami a tankönyvekből kimaradt, azt az m3.hu hozza el Önöknek: a legizgalmasabb cselekményeket, a legfontosabb szereplőket, a legsúlyosabb kérdéseket és a legérdekesebb sztorikat mutatjuk a kor vezető színészeinek szereplésével. Irány a múlt!

Népünk szabadságvágya nem a 19. században nyilvánult meg először: a Habsburg igát korábban is próbálták lerázni nyakukról a magyarok. A Rákóczi-féle szabadságharc korszakának ikonikus hőse a Tenkes kapitánya, amely Zenthe Ferenc életének meghatározó szerepe lett. Eke Máté kalandjait hozzuk el kétrészes változatban az ünnepi hétvégén.

Zenthe Ferenc Eke Máté szerepében a film forgatásán

Szerdától láthatók visszajátszható epizódokkal a Mednyánszky család kalandjai. A birtok megóvása érdekében a családfő úgy dönt, hogy a legkisebb fiút papnak adják. Az ő, Mednyánszky Cézár nagyívű útja áll a Mint oldott kéve című sorozat középpontjában. A romantikus hős útját és fejlődését követhetjük végig a történet leforgásának kb. 20 éve alatt térben és időben. A szabadságharc aktív részeséből, a tábori lelkészből a forradalom leverése után emigráns lesz, szerelmek és kiábrándulások követik egymást az életében, hogy aztán a meggazdagodás reményével is leszámolva hazatérjen és számot vessen életével. A hétrészes sorozat nagyszerű szereplőgárdája önmagában véve is közönségcsalogató: Bessenyei Ferenc, Ruttkai Éva, Temessy Hédi, Benkő Gyula, és Kovács Titusz keltik életre a Mednyánszky család hús-vér figuráit Sárközi György regényének adaptációjában, Görgey szerepét Reviczky Gábor, Dembinszkyt Sinkovits Imre hozza zseniálisan. A kosztümös történelmi sorozat Jókai regényeinek hangulatát idézi. Ízelítő a műsorból.

Benkő Gyula és Temessy Hédi

Minden híres/sikeres férfi mögött egy nő áll - tartja a mondás. Esetünkre - a Kossuth vagy Széchenyi című filmre - olyannyira igaz ez, hogy akár Kossuth, Széchenyi és Crescence is lehetne a címe. A két politikus mellett főszerephez jut Széchenyi felesége, Seilern Crescence, aki kiváló diplomáciai érzékkel rendelkező, bölcs asszony volt, méltó társa Széchenyinek. A forradalom kezdőnapjait a Széchenyi családdal élhetik át a nézők, ha a filmet választják. Kossuth és Széchenyi vitáját pedig mindenki ismeri: az alapvetés, hogy a Habsburg elnyomás alól föl kell szabadítani az országot. De hogyan? Ebben állt a a két politikus ellentéte. A Pécsi Ildikó által rendezett tévéjáték történelmi tények és fiktív elemek vegyítésével járja körül szórakoztató formában a kérdést. Részlet a filmből.

Az m3.hu rendszeres nézői már biztosan tudják: minden pénteken színház! S mi mással ünnepelhetnénk, mint azzal a darabbal, melyet 1848. március 15-én is műsorra tűztek a Nemzeti Színházban? A forradalom és szabadságharc alkalmából nemzeti drámánk, a Bánk bán kerül az m3.hu műsorára, nem is akármilyen szereposztásban. Bánkot Latinovits Zoltán, Melindát Béres Ilona alakítja, a történetet pedig bizonyára senkinek nem kell bemutatni. Az előadást Szinetár Miklós rendezte, és a további szereplőgárda is igen impozáns: többek között Balázsovits Lajos, Benkő Gyula, Görbe János, Koncz Gábor, Mensáros László és Ronyecz Mária láthatók az 1968-ban forgatott tévéjátékban. Ne szalasszák el Mészöly Dezső Bánk bán szótár című műsorát sem, amely segít a dráma értelmezésében és befogadásában.

Latinovits Zoltán Bánk szerepében

Illyés Gyula Ozorai példa című versének földolgozása a szabadságharc derűsen hősies momentumát állítja a nézők elé. 1973-ban egy szüreti mulatságon ezt a történetet elevenítik föl Ozora lakói: a Cserhalmi György által alakított Börcsök vezetésével eljátsszák azt a szituációt, amikor 1848 őszén a császári csapatok Ozora felé közeledtek. A lakók azonban nem ijedtek vagy futamodtak meg, ellenkezőleg: furfanggal futamították meg a többszörös túlerőben lévő császári hadat. Cserhalmi György mellett a főbb szerepekben Koncz Gábor, Piros Ildikó és Szerencsi Éva látható.

A Mocsár Gábor Gyémántper című dokumentum-regényéből készült tévéfilm a szabadságharc zűrzavaros napjaiban játszódik: az Országgyűlés Pestről Debrecenbe költözik, megszületik a Függetlenségi Nyilatkozat. Ebben a forrongó időszakban az eltűnt Zichy-gyémántok sorsát követi nyomon a Gyémántok című film, melynek főszereplői Mensáros László (Kossuth) Lukács Sándor (Madarász László) és Tordy Géza (Görgey), de a korszak rengeteg jelentős színésze föltűnik a Hajdufy Miklós rendezte történelmi tablóban.

Kossuth zárszava a Gyémántok című filmben (Mensáros László)

Bár a történet idején a szabadságharc már elbukott, a Kastély csillagfényben című film mégis különös izgalmakat tartogat. A Tarnóczy-kastély a bujdosók mentsvára, ahol mindig élénk a forgalom. Fölbukkan azonban egy különös látogató, aki a ház urával sajátságos vitát folytat. Hogy kinek van igaza, ki a hűséges és ki az áruló, hogyan viszonyul a kisember és döntései a hatalomhoz? A gróf és a titokzatos - Petőfire hasonlító - idegen, illetve az őket alakító Gelley Kornél és Kolos István szellemi párbaja ad választ a nyugtalanító kérdésekre.

Pihenjenek, töltődjenek és emlékezzenek velünk a szabadságharc ismert vagy ismeretlen hőseire, szereplőire az m3.hu műsorával a 2020. március 13-17-ig tartó időszakban!

Borítókép: Budapest, 1987. március 15. Korhű ruhákba öltözött színészek 1848. március 15-e tiszteletére ünnepi műsort adnak elő a Nemzeti Múzeum lépcsőin. MTI Fotó: Balogh P. László, azonosító: MTI-FOTO-898643


További cikkek:

Koponyák és bordák a Rádióarchívumban

Hogy kerül a csizma az asztalra, azaz mi a kapcsolat a címben szereplő dolgok között? Ez is kiderül, mire végzünk a Rádióarchívumban és Felvételtárban tett rövid sétánkkal. Tartsanak velünk!

Budapest, Csudapest

Föld alatt, majd föld fölött és időben is elkezdtük bebarangolni fővárosunkat, hogy megmutassunk néhányat érdekességeiből. Ugyanezt folytatjuk, mégis nagyon másképp, hiszen a Csudapest című film felújított UHD-verziójával kalandozzuk körbe Budapestet.

Műsorok a javából!

Egy éve annak, hogy 2019. május 1-jén az (m3 adása)[https://archivum.mtva.hu/m3] online térbe költözött. Ez alkalomból különleges kínálattal jelentkezünk, válogatva az elmúlt évtizedek legnagyobb kedvenceiből és az elmúlt egy év legnézettebb műsoraiból.

A Nemzeti Filharmonikusok online műsora

Az MTVA és a Nemzeti Filharmonikusok szeretné megkönnyíteni a kultúrához történő hozzáférést. Annak érdekében, hogy minél szélesebb körhöz juthassanak el az értékes komolyzenei tartalmak, az MTVA archívumi felületén ingyenesen és szabadon elérhetők a zenekar felvételei.