„Isten áldásával!”

Így köszöntötték az Abigél sorozat Zsuzsanna testvérét alakító ma szülinapos Piros Ildikót, aki édesanyja beteljesületlen álmát váltotta valóra karrierjével.

Karakter

2022.12.23 | olvasási idő: kb. 3 perc


A Kecskemétről származó színésznő 1947. december 23-án született. Tizenhárom éves volt, amikor elvesztette édesapját, ezután édesanyja egyedül nevelte őt és két lánytestvérét nagypapai segítséggel. Piros Ildikó kislánykorában balett-táncos, tanár és színésznő akart lenni. Ez mind beteljesült, hiszen 14 évig volt a Magyar Táncművészeti Főiskola színészijáték-tanára és a főiskola docense. Gyermekkorában sokat járt szavalóversenyekre, amelyeket szinte kivétel nélkül meg is nyert.

Tímár Bélával Tamási Áron Énekes madarak című darabjában (MTI Fotó: Keleti Éva)

A 16 éves Piros Ildikót édesanyja vitte el Budapestre egy szereplőválogatásra. A várakozó tömeget a ragyogó szépségű és megnyerő stílusú anyuka rögtön levette a lábáról, így amikor amiatt aggódott, hogy el kellene érniük a vonatukat vissza Kecskemétre, azonnal előreengedték őket. E történet jól illusztrálja a művész édesanyjának kiváló adottságait, amelyeket nem volt lehetősége a színpadon kamatoztatni, ám lánya minden elvárását túlszárnyalta. Arról, hogy mennyire hasonlítottak egymásra, a színésznő így nyilatkozott: „Én az utolsó ujjpercemig az édesanyám vagyok.”

Az ifjú tehetség elsőre felvételt nyert a Színművészeire, melynek legendáriuma szerint teljes nyugalomban üldögélt a felvételi előtt, és egy kosárból almát majszolt. Végül 1200 jelentkezőből 12-en jutottak Várkonyi Zoltán osztályába, ahol olyan társakkal végzett, mint Bodnár Erika, Sunyovszky Szilvia vagy Kern András. A diploma megszerzése után a Madách Színházba szerződött, ahol 37 évig játszott. Színházi szerepei közül kimagaslik Nyina megformálása Csehov Sirályában, ami azért is emlékezetes, mert e darab próbáin szerettek egymásba későbbi férjével, a Trepljovot alakító Huszti Péterrel. Színpadi munkássága mellett számtalan játék-és tévéfilmben szerepelt. Egyik leghíresebb szerepe Zsuzsanna az Abigélből.

Huszti Péterrel, Csehov Sirály című drámájának főpróbáján a Madách Színházban (MTI Fotó: Keleti Éva)

A Kossuth-díjas színészházaspár három gyermeket nevelt fel. A szakma és a család összeegyeztetése nem volt könnyű feladat, főleg úgy, hogy gyakran egyszerre játszottak. Erre így emlékeztek vissza: „Két színésznek, úgy, hogy együtt játszanak, együtt készülnek szerepekre, ezt megoldani otthon, hogy ne erről szóljon az élet, hogy a gyerekeknek ne két színész legyen az anyja, meg az apja, ez nem volt egyszerű. De azt hiszem ez többé-kevésbé sikerült”.

Házaspárként és színészként való közös munkájukban megtalálták az egyensúlyt. Sosem beszéltek a színházról otthon, viszont a színpadon kiválóan működtek együtt. Erről így vallott Kerényi Imre rendező: „Rendkívül élvezem, hogy házaspárok így tudnak együtt játszani. Ez ritka, tudják miért? Mert valamelyik győzni szokott. Ebben a házasságban megőrizték a szuverenitásukat. Annak ellenére, hogy ők házaspár és nagyon sokat játszanak együtt, egyre jobban érdekli őket az együtt játszás, és az engem mint nézőt, rendezőt is lebilincsel.”

Almási Évával és Bencze Ilonával a Három nővér című drámában (MTI Fotó: Danis Barna)

Bár Piros Ildikó a legrangosabb elismeréseket, a Kossuth-és Jászai Mari-díjat vagy a Kecskemét díszpolgára címet is megkapta, manapság már inkább unokái töltik ki mindennapjait. Életéről így nyilatkozott: „Nem voltak soha álmaim, mert minden álmom hamarabb beteljesült, mielőtt még gondolhattam volna rá…”

Születésnapja alkalmából több műsorral köszöntjük Piros Ildikót az MTVA Archívum m3.hu oldalán. A színművésznő olyan közönségkedvenc alkotásokban lesz látható, mint a Kisváros és a Fekete város című tévéfilmsorozatok, valamint a Galopp a vérmezőn című színházi darab. Piros Ildikónak boldog születésnapot, Önöknek pedig jó szórakozást kívánunk!

Borítókép: A Hogy volt? című műsor felvételén 2014-ben. Tulajdonos: MTVA Fotóarchívum. Készítette: Zih Zsolt. Azonosító: MTI-FOTO-528648

Kedves Olvasó, folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 322 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

Kármán Tódor, az aerodinamika és a rakétatechnika világhírű kutatója 140 éve született

Matematikai csodagyerekként indult Budapesten, megkapta a legmagasabb amerikai állami kitüntetéseket, Németországban hunyt el, földi maradványait az amerikai légierő szállította végső nyughelyére.

"Dalban, zenében élek"

Az angol beteg című Oscar-díjas filmben énekelt Szerelem, szerelem című dalért a francia Deep Forest világzenei formációval Grammy-díjat kapott, munkásságával világhírre tett szert. Sebestyén Mártát születésnapja alkalmából köszöntjük.

Benedek Tibor, a sportlegenda

A háromszoros olimpiai bajnok, Európa- és világbajnok két évvel ezelőtti halála megrázta a sportvilágot és az egész országot. 50 éves lenne a vízilabda világklasszisa, Benedek Tibor.

Rikkancsból színészlegenda

115 éve született a Kossuth-díjas, érdemes és kiváló művész Dajka Margit, aki nyolcévesen még rikkancsként rótta a nagyváradi utcákat, egy évvel később azonban már a világot jelentő deszkákat koptatta.