Rablóból lesz a legjobb pandúr?

Sisa Pista, az utolsó nógrádi betyár élettörténetének rendhagyó happy endje

Kultúrsnack

2020.11.26 | olvasási idő: kb. 1 perc


Benkó István 1846-ban született és már gyermekként megkapta a Sisa becenevet, mert igen zsivány, csintalan fiúcska volt. Az elemi iskola után juhászbojtárkodott, de mivel egy tucat birka eltűnésével nem tudott elszámolni, elcsapták állásából. A 15 éves fiút kegyetlenül megkínozta a helyi pandúrőrmester, aki ekkor bosszút fogadott és innentől nem volt megállás. A kiábrándult suhanc hamar társakra lelt, akikkel három vármegyében lopott és rabolt, majd korábbi bántalmazóján bosszút állt.
A nemesvámosi csárda betyárjai "megtámadják" a külföldi turisták autóbuszát 1968-ban.( MTI Fotó: Kovács Sándor)
Többször került börtönbe, párszor meg is szökött. Utoljára 21 évet ült, de a hosszú büntetés alatt személyisége sokat változott: „Erkölcsi erejében szilárdítható, s igen ritkán felcsillanó indulatosságának megtörésével megjavulásához lehet reményt kötni.” Zubovics Fedor, kalandos életű katonatiszt alkalmazta először vadőrként, innen került Szokolyi Alajos olimpikon grófhoz és feleségéhez, akiket nagyon megszeretett és hűen szolgált haláláig. Így emlékeztek rá: „Igen imponáló öreg erdész külsővel bírt. Nagy, tagbaszakadt ember volt és szófukar. A múltról nem szeretett beszélni, restellte az öreg. Szelíd külsejű ember volt.” Nevét napjainkban tanösvény és teljesítménytúra is őrzi. Borítókép: Oszter Sándor (b2) főiskolai hallgató Rózsa Sándor szerepében, Huszár László (b1) Bak Józsi és Cserhalmi György (b2) Veszelka Imre szerepében játszik a Rózsa Sándorról készülő televíziós filmsorozat egyik jelenetében. Tulajdonos: MTI Zrt. Fotóarchívum Azonosító: MTI-FOTO-865557 Készítette: Tormai Andor Kedves Olvasó, folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 289 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva további érdekes felvételeket talál.
További cikkek:

Kosarat kaptunk

Ma már annyira természetes, hogy bele sem gondolunk: nem volt mindig így. A hazai önkiszolgáló boltok térhódítása az 1950-es évek második felére tehető. Az élelmiszert és napi cikkeket forgalmazó boltok nyitották a sort.

„Az ember a szíve mélyén örökké oda való, ahol született”

125 éve született a Kossuth-díjas író, Tamási Áron, aki a székelység zárt világát irodalmi közkinccsé tette.

Kilátó a város felett

A székesfőváros legmagasabb pontján, a Budai-hegységbe tartozó János-hegy 529 méter magas csúcsán 110 évvel ezelőtt, 1910. szeptember 8-án avatták fel az Erzsébet-kilátót.

Gitta, Tisza és Puli, avagy hazánk, a törpeautók országa

Ha hazai autógyártásról beszélünk, elsőként az Audi, Suzuki és a Mercedes jut eszünkbe. De mi volt a múltban? Mutatunk a hazai autógyártás XX. századi történetéből néhány érdekes kísérletet. Hogy végtelenül cukik, vagy nagyon cikik-e, azt mindenki döntse el maga...