A magyar rendező, aki Belmondóval és Romy Schneiderrel is forgatott

Márai Sándor öccse volt, de saját jogon is maradandót alkotott. Radványi Géza Kossuth-díjas filmrendező Miss Hungáriát vette feleségül, és világszép színésznőkkel dolgozott.

Kultúrsnack

2021.09.26 | olvasási idő: kb. 2 perc


A magyar filmtörténet egyik legemlékezetesebb, s legszívszorítóbb, gyerekszájból elhangzó  mondata, a „Könyörgöm, akasszuk fel!” Radványi Géza klasszikus, Valahol Európában című filmjében hallható. A mű közvetlenül a II. világháború után játszódó apátlan-anyátlan árva gyerekcsapat életét ábrázolja egy magából kifordult világban, szinte az 1947-es elkészülte jelen idejében. De az 1907. szeptember 26-án Kassán, Grosschmid Gézaként született filmest az élet naposabb oldala  is vonzotta. Az 1931-es év Miss Hungáriáját, a 110 éve született Tasnády Fekete Mária filmszínésznőt vette feleségül. Kezét akkori férjétől, a német filmgyár magyar származású producerétől kérte meg, aki ezt először filmes gegnek vette.

Radványi Géza filmrendező és Sára Sándor operatőr a Circus Maximus című film forgatási szünetében. Ez volt Radványi utolsó, Magyarországon forgatott munkája (MTI Fotó: Friedmann Endre)

Az újságíróként indult Magyar örökség-díjas rendező-forgatókönyvíró háború utáni pályája külföldön – az olasz, francia és német filmiparban – teljesedett ki.            Olyan világszép színésznőkkel forgatott, mint Lilli Palmer és Romy Schneider a Lányok egyenruhában (1958) és az Egy angyal a Földön (1959) című filmekben. Utóbbiban - a közelmúltban elhunyt - Jean-Paul Belmondo a főszereplő barátjaként az egyik legkorábbi szerepében tűnik fel, közvetlenül a számára áttörést jelentő, Kifulladásig című filmje előtt.

BORÍTÓKÉP: Budapest, 1947. augusztus 13. Radványi Géza rendező a gyermekszereplőkkel a Valahol Európában című film forgatásán. Készítette: MAFIRT/ Rév Miklós. Tulajdonos: MTVA Fotóarchívum. Azonosító: MTI-FOTO-759654 

Kedves Olvasó, folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 305 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintvaszámos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

Precizitás, letisztult jellemábrázolás: Horváth Sándor

„Szeretem, hogy a játszani igét sohasem cseréli fel a látszanival, hogy még kedvetlenül formált szerepeiben se megy önnön szintje alá.” – írta róla Száraz György.

A városba csempészett vidék – Ünnepel a Nagycsarnok

125 éve nyitotta meg kapuit a Központi Vásárcsarnok. Mára életérzéssé vált vásárcsarnokba járni, ám létrejöttük korántsem volt feszültségektől mentes…

Tíz esztendeje némult el a bársonyos hang

Polgár László, a Kossuth-, Liszt Ferenc- és Grammy-díjas előadóművész basszus szerepekben nyújtott emlékezetes alakítást, de a közönség tapsát tartotta a legszebb zenének. (Videóval! Polgár László és lányai éneklik Presser-Sztevanovity-Horváth: A padlás című musicalének népszerű betétdalát!)

A magyar autóversenyzés tragikus csillaga

Az első magyar Formula 1-es pilóta lehetett volna az ígéretes tehetségű Kesjár Csaba. A lehetőség kapujában egy tragikus versenybaleset törte derékba pályafutását.