A magyar rendező, aki Belmondóval és Romy Schneiderrel is forgatott

Márai Sándor öccse volt, de saját jogon is maradandót alkotott. Radványi Géza Kossuth-díjas filmrendező Miss Hungáriát vette feleségül, és világszép színésznőkkel dolgozott.

Kultúrsnack

2021.09.26 | olvasási idő: kb. 2 perc


A magyar filmtörténet egyik legemlékezetesebb, s legszívszorítóbb, gyerekszájból elhangzó  mondata, a „Könyörgöm, akasszuk fel!” Radványi Géza klasszikus, Valahol Európában című filmjében hallható. A mű közvetlenül a II. világháború után játszódó apátlan-anyátlan árva gyerekcsapat életét ábrázolja egy magából kifordult világban, szinte az 1947-es elkészülte jelen idejében. De az 1907. szeptember 26-án Kassán, Grosschmid Gézaként született filmest az élet naposabb oldala  is vonzotta. Az 1931-es év Miss Hungáriáját, a 110 éve született Tasnády Fekete Mária filmszínésznőt vette feleségül. Kezét akkori férjétől, a német filmgyár magyar származású producerétől kérte meg, aki ezt először filmes gegnek vette.

Radványi Géza filmrendező és Sára Sándor operatőr a Circus Maximus című film forgatási szünetében. Ez volt Radványi utolsó, Magyarországon forgatott munkája (MTI Fotó: Friedmann Endre)

Az újságíróként indult Magyar örökség-díjas rendező-forgatókönyvíró háború utáni pályája külföldön – az olasz, francia és német filmiparban – teljesedett ki.            Olyan világszép színésznőkkel forgatott, mint Lilli Palmer és Romy Schneider a Lányok egyenruhában (1958) és az Egy angyal a Földön (1959) című filmekben. Utóbbiban - a közelmúltban elhunyt - Jean-Paul Belmondo a főszereplő barátjaként az egyik legkorábbi szerepében tűnik fel, közvetlenül a számára áttörést jelentő, Kifulladásig című filmje előtt.

BORÍTÓKÉP: Budapest, 1947. augusztus 13. Radványi Géza rendező a gyermekszereplőkkel a Valahol Európában című film forgatásán. Készítette: MAFIRT/ Rév Miklós. Tulajdonos: MTVA Fotóarchívum. Azonosító: MTI-FOTO-759654 

Kedves Olvasó, folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 305 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintvaszámos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

A magyar kultúra napja

Január 22-én ünnepeljük a magyar kultúra napját, arra emlékezve, hogy Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be a Himnusz megírását. Arra a kérdésre, hogy mi a magyar kultúra, nehéz egyértelmű választ adni, de egyvalami biztos: rengeteg mindenre lehetünk büszkék. Hungarikumokra, tudósokra és találmányokra, művek sorára, amelyeket mi adtunk a világnak – kvízünkkel pedig próbára teheti magát, mennyire ismeri ezeket!

Múlt századi divat. Emlékeznek?

A divat állítólag ismétli magát. Valóban vannak visszatérő elemek, anyagok, szabásvonalak, amelyek időről időre fölbukkannak. Heti összeállításunkkal több évtizedet ölelünk föl kedvezve azoknak a hölgyeknek és uraknak, akik szívesen idéznék föl, milyen volt a divat a XX. században.

Megtapogatta a Holdat, hogy megtaláljuk helyünket a Földön

Kevés gyermekkori álom válik valóra. Bay Zoltán Holdon túli eredményei ma kézzel foghatóbbak, mint valaha. Neki is köszönhető, ha nem tévedünk el.

Játék és muzsika 10 percben 40 éven át

Kívül műsorvezető, belül költő, zongoraművész, újságíró, szerkesztő. Interjúrészletekből rajzoljuk ki Czigány György életét és pályáját.