Túlélési tanácsok Rejtő Jenőtől

Anekdoták egész sora szól a gyermekkorában törékeny, később valóságos izompacsirta íróról, aki - akárcsak regényhősei - maga volt a pesti vagány archetípusa. De mi a valóság az anekdotákon túl? Megmutatjuk, egyúttal zseniális Rejtő-műveket is hozunk, hogy senki ne unatkozzon.

2020.03.26 | olvasási idő: kb. 5 perc


Reich Jenő néven született családjában harmadik gyermekként, és nevét haláláig sem magyarosította hivatalosan, szerzői nevei a Rejtő, a P. Howard vagy Gibson Lavery voltak. Könyveit igénytelen, olcsó ponyvaként terjesztették, rendkívül népszerű volt, valódi értékeit csak később ismerték és tárták föl. Erénye, hogy a kalandregényeket ötvözte a paródiával, amiből új, utánozhatatlanul fordulatos és humoros műfaj született. A részletgazdagság és földrajzi hitelesség okán sokáig úgy gondolták, Rejtő afrikai (és légióbeli) élményei adják az alapot regényeihez, de ma már tudjuk, hogy ez távolról sincs így: mindössze néhány napot töltött Afrikában, a légióban pedig valószínűleg egyet sem. Rendkívüli memóriájának köszönhetően olvasmányélményei köszönnek vissza - persze átalakított formában - saját műveiben.

Életútja legalább annyira kalandos volt, mint hőseié, mire íróként befutott, már keresztül-kasul bejárta fél Európát, és rengeteg szakmába belekóstolt. Útját Rákosi Szidi színiiskolájából indulva kezdte, ahol Fedák Sári, Gózon Gyula vagy Honthy Hanna is tanult, majd Berlinben Max Reinhardtnál folytatta. Felsorolni is fárasztó, mi mindennel próbálkozott kontinensen átívelő utazásán a helyét nem találó Rejtő: Hamburgban illatszereket árult, de dokkmunkás is volt, Svédországban heringhalászattal próbálkozott, Genovában építőmunkásként helyezkedett el, Zürichben gobelinekkel kereskedett, de dolgozott vándorcirkuszban is.

Kamaszkori verseket írt elsőként, amelyeket sosem adtak ki, és a novella műfajában is kipróbálta magát a húszas évek végén, de nem talált hangjára. Ezt követően tollhoz 1932-ben nyúlt és a kabaré műfajában próbálkozott sikerrel, Nádasi László biztatására. Közösen szerzett darabjuk - Gengszteridill, más címen Al Capone otthon - igazi siker lett. Sokat és aprólékosan dolgozott, rengeteg átírással, javítással, rendkívül komolyan vette az írást és egy átlagemberhez képest óriási összegeket keresett ekkoriban - amit persze gyorsan el is kártyázott, állandó pénzzavarban élt. A kabaré mellett más műfajokban is alkotott, operett-librettót, sőt, filmforgatókönyveket is írt, de műfordítóként is bemutatkozott.

Bipoláris zavarban szenvedett, követhetetlen hangulatváltozásai megnehezítették saját és a körülötte élők életét: az egyik pillanatban kenyérre lehetett kenni, a következőben szinte fenyegetően viselkedett. A helyzeten az akkor legálisan kapható ajzószerek rendszeres fogyasztásával még rontani lehetett, amit Rejtő meg is tett. Az akkoriban kivételesnek számító 190 cm-es termetének köszönhetően még barátai számára is ijesztő volt olykor, viszont nőügyeiben - humora mellett - ez tette sikeressé. Gyorsan fellobbantak érzelmei az érte rajongó lányok iránt, de hamar ki is hunytak: sűrűn cserélődtek szerelmei. Feleségül - igen praktikusan - gépírónőt választott, összesen kettőt, akik regényeit másolták. Munkaszolgálaton tűnt el, halálának körülményei pontosan nem ismertek.

Bárhol játszódjanak regényei, bárkik legyenek is azok szereplői, mindig felismerhető vonás az igazi pesti humor. A sajátos Rejtő-regény receptje: abszurd fordulatok, szatirikus humor, a zseniális rejtői szójátékok és burjánzó nyelvi fantázia kisemberek nagy kalandjai közben. Ezek emelik Rejtőt napjainkban is a legnépszerűbb - és immár az irodalomtudomány által sem megvetett - szerzők sorába.

Életének félelme volt, hogy elfelejtik őt és munkáit, azonban folyamatosan és töretlenül virágzik kultusza: az m3.hu egész hétvégén Rejtő Jenő előtt tiszteleg. Születésének 115. évfordulója alkalmából, 1980 óta először újra műsorra tűztük a P. Howard avagy Rejtő Jenő című összeállítást. A műsorban életébe is betekintést kaphatunk Hegedűs Géza írótól, de megelevenedik legnépszerűbb regényeinek egy-egy momentuma is.

Részlet a Rejtő-est, P. Howard, avagy Rejtő Jenő című műsorból

A színpadi szerzőt az Ötvenéves találkozó és a Herkules bonbon című bohózataival ünnepeljük, olyan művészek tolmácsolásában mint Schütz Ila, Sztankay István vagy Balázs Péter. A Telepódium sorozatból szintén Rejtő művek kerülnek a kínálatba: a Bombaüzlet és az Admirális című előadásokat láthatják, és mint már bizonyára tudják, a szórakozás minősége garantált. Mint írói álnevei, úgy karaktereinek palettája is igen széles, ebből merít másfél órányit A magyar kabaré levelező tagja című Rejtő-est, többek között Haumann Péterrel, Mikó Istvánnal, Csákányi Lászlóval és Szilágyi Tiborral. Az archívum.mtva.hu/radio oldalon pedig hangoskönyvei között válogathatnak a rajongók. ​

Borítókép: A láthatatlan légió, Budapest, 1985. szeptember 2. Szombathy Gyula (Az őrmester, oroszlán és kabóca), Rácz Géza (A doktor, alkoholista), Szakácsi Sándor (Gorcsev Iván, Nobel-díjas), Kocsis György f.h. (Pubika, a levegő ördöge), Szatmári István (Würfli úr, tánc- és illemtanár), Kern András (Vanek B. Eduárd, magántitkár), Reviczky Gábor (Kratochwil, kárpitos, író), Szerémi Zoltán (Sába királynője) és Harkányi Endre (Podvinecz marsall) (b-j) jelenete Rejtő Jenő A láthatatlan légió című művének próbáján. A színművet szeptember 7-én mutatja be a Vígszínház Marton László rendezésében. MTI Fotó: Ilovszky Béla, azonosító: MTI-FOTO-F_ILO19850902072

Kapcsolódó cikkek:

Telepódium: kacagjunk együtt!

A Telepódium című műsor évtizedek óta nevetteti a nézőket. Születésének nyomába eredünk, s ehhez kicsit messzebbről kell indulnunk a szórakoztató műfaj felfedezésére. Erre az útra invitáljuk olvasóinkat.

További cikkek:

MÜSZI, ÁPISZ, ÁFÉSZ, IBUSZ és a többiek

Csak néhány azok közül a mozaikszók közül, amelyeket pár évtizede mindenki használt, de pontos jelentésükkel nem mindenki volt vagy van tisztában. A teljesség igénye nélkül ezekből hoztunk rövid válogatást, a kattintható fotók a hozzájuk tartozó információkkal pedig segítenek még pontosabban felidézni a korszak hangulatát.

Szovjet csapatkivonás Magyarországról

1990. március 10-én Moszkvában aláírták a szovjet csapatok Magyarországról való kivonásáról szóló egyezményt. 1991. június 19-én az „ideiglenesen” Magyarországon állomásozó utolsó szovjet katona is elhagyta hazánkat.

Minden este Zenthe!

100 esztendeje született a színművész, akit a szakma és a közönség egyformán elismert és szeretett, saját bevallása szerint tenyerén hordozta a Jóisten. Zenthe Ferenc emléke előtt tisztelgünk, s hogyan is tehetnénk ezt méltóbban, mint (legnépszerűbb tévés, illetve színházi szerepeinek)[https://archivum.mtva.hu/m3/open?collection=M3-WmVudGhlMTAw&fbclid=IwAR30uvaouSlDQMy-UhkS6X0h9hYZL1Sr2SDlw41HayqT1x_woT4Na8EbhKQ] felidézésével?

Legendás sztárpárok

A közelgő "házasság hete" kapcsán bepillantunk néhány olyan kapcsolatba, amelyek az ország nyilvánossága előtt zajlottak-zajlanak: lángoló, esetleg sírig tartó szerelmekbe. Mutatjuk a híres párokat, és néhány igazán kellemes műsort a témában. És persze sok-sok remek fotót!