Szabad egy táncra, Psota Irén?

Róna Viktor tizenévesen az Operaház balettkarának tagja lett, később világkarriert futott be. A párizsi Opera és a milánói Scala mestere volt, rajzolt neki Picasso, barátkozott vele Nurejev. Erzsébet királynő és Kennedy előtt is fellépett a 85 éve született Kossuth- és Liszt-díjas érdemes és kiváló művész.

Karakter

Dr. Góg Laura | 2021.08.17 | olvasási idő: kb. 3 perc


A színész-táncoskomikus és az operettszínházi súgónő egyetlen fia már néhány évesen színpadon szerepelt, tánctehetsége állítólag Honthy Hannának tűnt fel először. Az Operaház balettiskolájába nyolcévesen vették fel, majd a frissen létrehozott Balettintézet legelső osztályának növendéke lett, ahol az előtanulmányokra tekintettel négy év alatt végezte el a kilencéves képzést. Felvételije évében, tizennégy esztendősen már operai tag volt.

Lakatos Gabriellával Pierre, a kis dobos szerepében a Párizs lángjaiban (MTI Fotó: Várkonyi László)

Amikor 1956-ban kezébe jutottak a róla készített jegyzetek, tudta meg, hogy kamaszkori alkata alapján azt jósolták: soha élvonalbeli táncos nem lesz belőle. Az élet azonban mást tartogatott neki: világhírt. 1957-ben már az Operaház magántáncosa, majd szentpétervári ösztöndíjasa lett, ahol táncpartnerével, Orosz Adéllal a legkitűnőbb mesterektől tanulhattak, és Rudolf Nurejevvel is összebarátkoztak. Pár évvel később a sérülése miatt fellépni nem tudó sztár ajánlotta be maga helyett partnerének, a világhírű Margot Fonteynnek, akivel az uralkodócsalád előtt lépett fel a Brit Királyi Táncakadémia gálaestjén, majd a hatalmas sikert követően amerikai turnéra is elkísérhette partnernőjét. Orosz Adéllal a Pablo Picasso nyolcvanadik születésnapjára rendezett nizzai ünnepségen is felléptek, amelynek emlékre az avantgárd mester galambgrafikát készített nekik.

A csodálatos mandarin címszerepében Kun Zsuzsával (MTI Fotó: Keleti Éva)

Kapcsolatuk Psota Irénnel, akivel később nagyon jó barátok lettek, érdekesen, amolyan imádom vagy gyűlölöm-módon kezdődött, amikor a tizenhét éves fiatalember egy Operabál alkalmával lekérte táncolni a parketten éppen Makk Károllyal lejtő színésznőt, rajongása tárgyát. Íme, a történet Róna Viktor saját szavaival, hallgassák csak!

Róna Viktor meséli el, hogyan kérte táncra az ünnepelt művésznőt.

Nemzetközi karrierje során a világ minden tájára eljutott táncosként és balettmesterként, több mint száz városban fellépve. Egy időben a Norvég Állami Balett balettmestereként és táncosaként is alkotott. A híres Rosella Hightowerrel a prímabalerina cannes-i tánciskolájában való tanításkor kötött ismeretséget. Amikor az asszony lett a párizsi Opera, majd a milánói Scala balettigazgatója, egyből Róna Viktort hívta maga mellé vezető balettmesternek.

Orosz Adéllal a Keszkenő című balettben (MTI Fotó: Keleti Éva)

Táncosként a legnagyobb balettszerepek elegáns, hercegi megformálása tette a közönség nagy kedvencévé, melyhez filmsztáros sármja is hozzájárult. Klasszikus és kortárs koreográfiákban is emlékezetes jelenség volt. Kiemelkedő technikai tudású és páratlan eleganciájú táncosként írta be magát a balett történetébe. Saját bevallása szerint egész életében szeretett szülei művészi vágyainak saját pályáján keresztüli kiteljesítése, a szülőknek és a közönségnek való örömszerzés inspirálta legendás szorgalmát és kitartását, töltötte be életét.

Seregi László Spartacus című balettjének próbáján (MTI Fotó: Keleti Éva)

Borítókép: Edinburgh, 1963. augusztus 28. Róna Viktor, a Magyar Állami Operaház magántáncosa. A művész az operaház balettegyüttesével vendégszerepel a Skócia fővárosában rendezett fesztiválon. Tulajdonos: MTVA Sajtó- és Fotóarchívum. Készítette: Keleti Éva. Azonosító: MTI-FOTO-C__EV19630828010

Kedves Olvasó, folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 303 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

Egy következetes kassai polgár

Százhúsz esztendeje, 1900. április 11-én született Márai Sándor, aki 1948-ban befutott íróként hagyta el az országot, és addig nem engedte kiadatni műveit hazájában, amíg szovjet csapatok állomásoznak Magyarországon.

Búcsúzzunk vidáman 2019-től!

És persze kezdjük ugyanilyen derűsen az új esztendőt. Mutatjuk, mivel készültünk, hogy jó hangulatban teljen az év vége, és ugyanígy közeledjen az újév. Humort minden mennyiségben, és egyéb ikonikus klasszikusokat hozunk, amelyeket mindig szívesen újranézünk, így garantált a kikapcsolódás.

Aki a hobbijából élt

28-szoros magyar bajnok, sportriporter és -diplomata, de mindenekelőtt szerető apa, aki legszívesebben a nagymarosi családi nyaralóban töltötte szabadidejét imádott családjával. 80 esztendős lenne Gyulai István.

„Meghalni nem könnyű. Nem élni könnyebb.”

110 éve született Weöres Sándor, költőzseni, a nyelvi lelemények mestere.