Kisfarsang ideje Katalinig tart

Szent Mihály napjával kezdődik a borszűrés és az őszi lakodalmas időszak

Kultúrsnack

2021.09.29 | olvasási idő: kb. 2 perc


Egyes vidékeken Borszűrő Szent Mihály napjának nevezték e napot, mert ekkor már lehetett szűrni a korán szüretelt szőlőkből készült nedűt, így kezdődhettek a lakodalmak vagy a mulatságok, bálok. A Szent György napján legelőre hajtott állatokat Szent Mihály napján terelték vissza. Ekkor kapták meg bérüket a juhászok, ekkor szegődhettek el a cselédek és vette kezdetét a kukoricatördelés. Ilyenkor zajlottak országszerte a szentmihályi vásárok, amelyek egyúttal az ismerkedési és hírszerzési lehetőséget is jelentették a dolgozó embereknek. Eger városában még a bíráskodás is szünetelt, és a diákok is szabadságot kaptak, bár a szüreti munkájukat mindig elvárták. 

Falusiak nézik a lakodalmas menetet Boldogon, a népviseletéről híres Heves megyei községben. (MTI Fotó: Branstetter Sándor)

Számos Szent Mihály-napi időjárással kapcsolatos szólást, közmondást ismerünk:

  • Szent Mihály lova deres, behozza a telet!
  • Ha Mihálykor dörög az ég, szép lesz az ősz, de kemény a tél.
  • Ha a fecskék még nem mentek el Szent Mihályig, akkor hosszú őszre lehet számítani.
  • Szent Mihály öltöztet, Szent György vetkőztet.
  • Szent Mihály nap után harapófogóval sem lehet kihúzni a füvet
  • A hal a víz fenekére húzódik, és nincs többé halfogás.
Szüret a Balaton partján. MTI Fotó: Farkas Tamás)

Borítókép: Buzsák, 1953. november 22. Lakodalom Buzsákon. A képen: az első vőfény pecsenyét kínál az ifjú párnak. MTI Rt. Fotóarchívum Azonosító: MTI-FOTO-777100 MTI Fotó: Bereth Ferenc

Kedves Olvasó, folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 306 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva további érdekes felvételeket talál.

További cikkek:

Luca napján dobja félre a munkát!

Hogy miért? December 13-án több mindenre - erre is - fény derül.

Ferrari Violetta üstökösszerű pályafutása

Kilencven esztendeje született Ferrari Violetta Jászai Mari-díjas színésznő, akinek tíz éve volt arra, hogy örökre belopja magát a magyar férfiszívekbe.

Versenyek a javából!

Versenyezni izgalmas. S bár fölkapjuk a fejünket a finnek feleségcipelő versenyére vagy egyéb extrém ötletekre, térben nem, csupán időben kell egy kicsit távolabb keresgélnünk ahhoz, hogy mai szemmel nézve érdekes dolgokra bukkanjunk ebben a műfajban.

Apák napja

Az anyák napja mintájára, annak párjaként indult világhódító útjára még 1910-ben, Amerikából. Azóta világszerte ünneplik, Magyarországon és sok más országban június harmadik vasárnapján, ahol aznap az édesapáké a főszerep. Köszöntjük őket!