Kisfarsang ideje Katalinig tart

Szent Mihály napjával kezdődik a borszűrés és az őszi lakodalmas időszak

Kultúrsnack

2021.09.29 | olvasási idő: kb. 2 perc


Egyes vidékeken Borszűrő Szent Mihály napjának nevezték e napot, mert ekkor már lehetett szűrni a korán szüretelt szőlőkből készült nedűt, így kezdődhettek a lakodalmak vagy a mulatságok, bálok. A Szent György napján legelőre hajtott állatokat Szent Mihály napján terelték vissza. Ekkor kapták meg bérüket a juhászok, ekkor szegődhettek el a cselédek és vette kezdetét a kukoricatördelés. Ilyenkor zajlottak országszerte a szentmihályi vásárok, amelyek egyúttal az ismerkedési és hírszerzési lehetőséget is jelentették a dolgozó embereknek. Eger városában még a bíráskodás is szünetelt, és a diákok is szabadságot kaptak, bár a szüreti munkájukat mindig elvárták. 

Falusiak nézik a lakodalmas menetet Boldogon, a népviseletéről híres Heves megyei községben. (MTI Fotó: Branstetter Sándor)

Számos Szent Mihály-napi időjárással kapcsolatos szólást, közmondást ismerünk:

  • Szent Mihály lova deres, behozza a telet!
  • Ha Mihálykor dörög az ég, szép lesz az ősz, de kemény a tél.
  • Ha a fecskék még nem mentek el Szent Mihályig, akkor hosszú őszre lehet számítani.
  • Szent Mihály öltöztet, Szent György vetkőztet.
  • Szent Mihály nap után harapófogóval sem lehet kihúzni a füvet
  • A hal a víz fenekére húzódik, és nincs többé halfogás.
Szüret a Balaton partján. MTI Fotó: Farkas Tamás)

Borítókép: Buzsák, 1953. november 22. Lakodalom Buzsákon. A képen: az első vőfény pecsenyét kínál az ifjú párnak. MTI Rt. Fotóarchívum Azonosító: MTI-FOTO-777100 MTI Fotó: Bereth Ferenc

Kedves Olvasó, folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 306 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva további érdekes felvételeket talál.

További cikkek:

A magyar kultúra napja

Január 22-én ünnepeljük a magyar kultúra napját, arra emlékezve, hogy Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be a Himnusz megírását. Arra a kérdésre, hogy mi a magyar kultúra, nehéz egyértelmű választ adni, de egyvalami biztos: rengeteg mindenre lehetünk büszkék. Hungarikumokra, tudósokra és találmányokra, művek sorára, amelyeket mi adtunk a világnak – kvízünkkel pedig próbára teheti magát, mennyire ismeri ezeket!

Mindszenty József újratemetése

Harminc éve, 1991. május 4-én helyezték örök nyugalomra Esztergomban a szétszóródott magyarokat hitükben és magyarságukban erősítő, 1975-ben Bécsben elhunyt hercegprímást.

Kirándulás a késő barokk építészet történetébe

Hobbyjuk a csillagos ég

A XX. század hatvanas évei az űrkutatás egyik aranykorát jelentették. De vajon mit jelentett ez az akkori Magyarországon a hétköznapokban, a vasfüggöny mögött, a hiánygazdaság kellős közepén? Ezt a világot mutatja be a fél évszázaddal ezelőtt készült Hobbym: a csillagos ég című dokumentumfilm.