Szinetár 90.

Milliók ismerték a tévés Ki mit tud? zsűrijéből az első magyar musical rendezőjét. A színpadi és televíziós műfajok mindegyikében emlékezeteset alkotott a 90. születésnapját ünneplő Szinetár Miklós.

Karakter

2022.02.08 | olvasási idő: kb. 3 perc


Voltam művész és tisztviselő, főnök és alkalmazott, közíró és közszereplő, tanár és tanítvány, szegény és jómódú. Voltak sikereim és kudarcaim, érdemeim és vétkeim. A mérlegem végül is nem rossz – értékelte pályáját a 80. születésnapján megjelent könyvében Szinetár Miklós. A színházi és a tévés világ szinte valamennyi területén letette a névjegyét az 1932. február 8-án Budapesten született  Kossuth-, Jászai Mari- és Balázs Béla-díjas rendező, érdemes és kiváló művész.

Szinetár Miklós rendező és Latinovits Zoltán a Csárdáskirálynő forgatásán. (MTI Fotó: Friedmann Endre)

 Úgy jelentkezett a színművészeti főiskolára, hogy nem volt még szakérettségije sem. A Józsefváros mélyén, a Bérkocsis utcában nőtt fel, egy sarokra az akkori Nemzeti Színháztól. A főiskola mellett komponálni is tanult és énektanulmányokat folytatott. Tehetségét először a rangját visszanyerő Operettszínházban bizonyíthatta a Csárdáskirálynő rendezésében. Teljesítményét 24 évesen Jászai-díjjal ismerték el. A Nagymező utca másik oldalán – Petrovics Emil zeneszerzővel és Katona Ferenc direktorral – megalapította a rövid életű Petőfi Színházat.

Szinetár Miklós rendezi Offenbach Hoffman meséi című operáját, a MAFILM fóti műtermében. (MTI Fotó: Friedmann Endre)

A Petőfi Színház művészeti vezetőjeként állította színpadra az első magyar musicalt, az Egy szerelem három éjszakáját. Az életbe vágó dolgokkal nem lehet kétkedés nélkül foglalkozni – vallotta, s ez igaz volt mind művészi szemléletére, mind vezetői hozzáállására.  Felismerte az új média, a televízió nyújtotta lehetőségeket. A magyar televíziózás hőskorától meghatározó személyiségként egy ország közízlésére volt döntő hatással. 

A Ki mit tud? televíziós tehetségkutató zsűrije: Szinetár még mérlegel. (MTI Fotó: Friedmann Endre)

A tévénézők milliói a Ki mit tud? zsűrielnökeként is megismerhették. Emellett a legkitűnőbb színészgárdával olyan tévéfilmeket rendezett, mint az Igéző, az Aranyborjú, a Trisztán, Az ember tragédiája, a Bánk bán, valamint a Liszt Ferenc élete című tévéfilmsorozat. Ismert mozifilmje Az erőd. Számtalan zenei alkotást vitt filmre, köztük Kodály Háry Jánosát, a Csárdáskirálynő című operettet, s olyan operákat, mint A sevillai borbély, a Hoffmann meséi, a Cosí fan tutte vagy A kékszakállú herceg vára. 

Szinetár Miklós rendező és Darvas Iván az Aranyborjú című tévéfilm forgatásán. (MTV Fotó: Kiss Júlia)

Számos rangos fesztiváldíjat elnyert, dolgozott a Veszprémi Petőfi Színház művészeti vezetőjeként, igazgatta az Operettszínházat és a Magyar Állami Operaházat, utóbbinak örökös tagja és tiszteletbeli főigazgatója. 

Az m3.hu műsorfolyammal köszönti a 90 éves rendezőt. Hétfőn Eurpipdész Iphigenea Auliszban című drámájából készült tévéjáték látható Szinetár Miklós kommentálásával, kedden a Protestánsok című tévéjátékban Lukács Sándor, Hegedűs D. Géza, Mádi Szabó Gábor, Kozák László, Bács Ferenc és Tahi Tóth László jutalomjátéka szórakoztatja a közönséget.

Szerdán a Liszt Ferenc életét bemutató Az üstökös évében született című tévéfilm sorozattal kedveskedünk nézőinknek. Csütörtökön A verseny című tévéjáték kerül a nagyérdemű elé, majd pénteken a Szinetár Miklósról készült zenés portré, a Zenés TV Színház keretében megannyi kellemes és szórakoztató percben lehet része a nézőknek. Szombaton a Kincsestár című szórakoztató műsorban maga művész mesél szakmáról, élményekről, majd a hét utolsó napját egy igazi csemege édesíti meg: Mozart Szöktetés a szerájból című operafilmjében többek között Gregor József kiváló alakítása és feledhetetlen hangja koronázza meg Szinetár Miklós köszöntését.

Tartsanak velünk és válogassanak kedvükre az m3.hu műsorai és a Mozgóképarchívum műsorai közül!

BORÍTÓKÉP: Budapest, 2014. május 28. Szinetár Miklós rendező a Hogy volt!? című tv-műsor felvételén, az MTVA Kunigunda utcai 7-es stúdiójában. A Duna TV retróműsora az MTV archívumára épül. A műsorvezetők a Hogy volt!? stúdiójában mindenkit vendégül látnak az egykori alkotók közül, aki még mesélhet a hazai televíziózás első fél évszázadáról. Szinetár Miklós (Budapest, 1932. február 8. –) Kossuth-díjas (1970) és kétszeres Jászai Mari-díjas (1956, 1961) magyar színházi, opera-, tévé- és filmrendező, forgatókönyvíró, érdemes (1967) és kiváló művész (1978). A Magyar Állami Operaház korábbi főigazgatója, a Magyar Televízió egykori elnökhelyettese. Készítette: Zih Zsolt. Tulajdonos: MTVA Fotóarchívum. Azonosító: MTI-FOTO-484251

Kedves Olvasó, folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 312 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

A hatodik tusában is győztes

85. születésnapján köszöntjük a háromszoros olimpiai, valamint egyéniben és csapatban is ötszörös világbajnok Balczó András egykori öttusázót.

„Halló, halló, itt rádió Budapest”

1925. december elsején hangzott el az ünnepi bejelentés, amely a magyar rádiózás immár 95 esztendős történetének nyitányát jelezte.

New York a Nagykörúton

1894 augusztusában adták át az amerikai New York Életbiztosító Társaság palotáját, a híres kávéház október végén nyílt meg.

Benedek Miklósra emlékezünk

A Halhatatlanok Társulatának egy újabb tagja csatlakozott az égi színház társulatához. Benedek Miklós Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész-rendezőre emlékezünk.