Szubrettszínésznő és igazi primadonna

Születésnapján köszöntjük Kállay Borit, aki ha szerepeit a századfordulón játszotta volna el, a premier után a kocsikból kifogták volna a lovakat, és bizonyára pezsgőt ittak volna a cipőjéből.

Karakter

2023.05.14 | olvasási idő: kb. 2 perc


Kállay Bori kisgyermekkorától énekelt, szavalt, táncolt, szeretett a középpontban lenni. Szenvedéllyel kötődött a színpadhoz, gimnazistaként néha átszökött a közeli Csokonai színházba, és az előcsarnok takarításakor nyitva maradt ajtón besurranva fölsettenkedett a kakasülőre, hogy onnan nézze a próbákat. Szülei tudta és beleegyezése nélkül 18 évesen már a debreceni Bika szálló bárjában énekelt, aminek egy anyai nyakleves lett a „jutalma”.

Miskolcon kisegítő énekkaros volt, majd átkerült a tánckarba, ezután Szeged, majd Debrecen következett. Néhány év alatt abszolút főszereplő, szubrettből primadonna lett, de mindeközben vágyott a prózai szerepekre is. Ha nem kapta meg a hőn áhított szerepet, nem keseredett el, hanem a próbák alatt beült a nézőtér leghátsó sorába, megtanulta, majd otthon gyakorolta a szöveget. Premier után jelezte a színház titkárságán, hogy szükség esetén be tudna ugrani, amire mindig adódott is alkalom. Ezután sorra kapta a prózai szerepeket is, valódi sztár lett. Nem akart Budapestre jönni, de egy szerelem kedvéért mindent hátrahagyott, s lányával felköltözött a fővárosba. A József Attila Színház után ismét belekerült a zenei világba. A Budapesti Operettszínházban szerepelt évekig, megtalálta a televízió, majd alapító tagja lett az Interoperett társulatának. 

A szépség, az elegancia iránti érzék vele született tulajdonsága, a mai napig rendkívül igényes a megjelenésére. Lendületéből és fittségéből sem veszített, s még mindig a színház az élete. Lánya, Fonyó Barbara örökölte édesanyja szépségét és tehetségét, szintén a színpadot választotta hivatásul. 

A színésznőt születésnapján pályáját felidéző képekkel köszöntjük, nézzék meg képválogatásunkat!

  1. Gyárfás Miklós Játszik a család című vígjátékának próbája (MTI Fotó: Tóth Béla)
  2. Knock out című musical krimijének előadása (MTI Fotó: Tóth Béla)
  3. Adáshiba című komédiájának próbáján (MTI Fotó: Balogh P. László)
  4. Nem fogunk hazudni! című ironikus játékának próbája (MTI Fotó: Ilovszky Béla)
  5. IX. Nemzetközi Szövetkezeti Fotókiállítás aranyérmes képe  reprodukció. (MTI Fotó: Cser István)
  6. Ősbemutató című vígjátékának próbája  (MTI Fotó: Ilovszky Béla)
  7. Ősbemutató című vígjátékának próbája  (MTI Fotó: Ilovszky Béla)
  8. Bolond vasárnap című zenés komédia (MTI Fotó: Pintér Márta)
  9. Csárdáskirálynő című nagyoperettjének próbája (MTI Fotó: Ilovszky Béla)
  10. Kállai Bori színművésznő (MTI Fotó: Ilovszky Béla)

A művésznőt születésnapja alkalmából az MTVA Archívum oldalán a Kincsestár című portréműsor neki szentelt epizódjával köszöntjük. Tartsanak velünk!

Borítókép: Kállay Bori színésznő a Bolond vasárnap című zenés komédiában MTI Fotó Készítette: Pintér Márta Tulajdonos: MTI Rt. Fotóarchívum: MTI-FOTO- 903203

Kedves Olvasó! Folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 325 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

A nagy oroszlánvadász

Bvana, szimba! Piga, bvana, piga! Uram, oroszlán! Lőj, uram, lőj! – riasztotta a nagy magyar Afrika-kutatót bennszülött kísérője. A 20. század elején Kittenberger Kálmán az ujjával fizetett az oroszlánkalandért.

Egy húsdarálótól a Sztracsatelláig

Eredetileg filmrendezőnek készült, de végül színészként végzett, és a magyar színjátszás és kabaré megkerülhetetlen alakjává lett a ma 75 éves Kern András.

Hetven rózsaszál

Születésnapján köszöntjük Csongrádi Kata színész- és énekesnőt, aki színpadi művek szerzője, számos filmben szerepelt és több lemeze is megjelent.

„Az ember jó! Ezért múlik el tőle minden gonosz!”

Egy rövid, ám jelentős írói karrier, ami olyan alapműveket alkotott, mint az Ötödik pecsét vagy a Húsz óra. Traktorgyári munkásból Kossuth-díjas író, majd évtizedekre az olvasók szolgálatában egyszerű könyvtáros. 95 éve született Sánta Ferenc.