Tabányi Mihály, akit a Vasfüggöny mindkét oldalán a harmonika királyának neveztek

Hegedült és zongorázott, harmonikázni a legendás Bobula Lajos tanította hét éven át, a Zeneakadémián orgona és cselló szakot végzett.

Karakter

2021.02.01 | olvasási idő: kb. 2 perc


Tabányi Mihály éppen száz esztendeje, 1921. február 1-jén született. 1940-ben megnyerte az országos harmonikaversenyt, és nyomban Cziffra Györggyel játszott együtt a Bristol Hall trióban. Az ötvenes években a kisszámú engedélyezett dzsesszelőadó közé tartozott. A Magyar Rádió 6-os stúdiójában készült a Vidám hétvége Pesten (1954), majd az In the Mood (1956) és a Boogie (1957) című lemez következett. Csupa west coast stílusú szerzemény, semmi szovjet esztrádzene. Az Emke Kávéházban muzsikált kiváló zenészekből – Balogh Géza hawaii gitár, Kovács Gyula dob, Oláh Péter szaxofon, Pege Aladár nagybőgő – álló együttesével.

Az EMKE DANCING éjszakai fényei 1948-ban (MTI Fotó: Valner)

Kísérte Karády Katalint, Honthy Hannát, Ferrari Violettát és Sárdy Jánost, később Vámosi Jánost és Záray Mártát. A Szovjetunióban több koncertkörúton járt együttesével. Jerevánban dupla tempóban játszotta el a Kardtáncot, a zeneszerző, Hacsaturján felment a színpadra, hogy átölelje. Nyugaton is rendszeresen járt, még Amerikába is eljutott, 1976-ban, az USA fennállásának 200. évfordulóján olyan művészekkel koncertezett, mint Les Paul, Doris Day, Dean Martin és Frank Sinatra.

Együttesével 1962-ben (MTI Fotó: Bojár Sándor)

Versenyművet írt harmonikára és szimfonikus zenekarra. 1993-ban a Palermo Boogie Ganggel is készített lemezeket. 2000-ben EMeRTon Életmű-díjat, 2006-ban Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztje kitüntetést kapott, 2012-ben megkapta a Magyar Érdemrend tisztikeresztjét. 2019-ben hunyt el, a Farkasréti temetőben helyezték végső nyugalomra.

 

Monti csárdás Tabányi Mihály előadásában

Borítókép: Budapest, 1962. július 3. Oláh Péter szaxofon, Tabányi Mihály harmonika, Balogh Géza hawaii gitár, Pege Aladár nagybőgő és Kovács Gyula dob. Tulajdonos: MTVA Fotóarchívum. Készítette: Bojár Sándor. Azonosító: MTI-FOTO-834-364

 

Kedves Olvasó, folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 291 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva további érdekes felvételeket talál.

További cikkek:

Jedlik Ányos – egy delejező ember

A bencés rendi szerzetes nevéhez fűződik többek között a villámdelejes forgony (elektromotor), az egysarki villanyindító (unipoláris gép), a csöves villámfeszítő (feszültségsokszorozó generátor) és a savanyavízi készület (szikvízgyártó berendezés) felfedezése, továbbfejlesztése és elkészítése.

Legyen a Nemzeti Fotótár közösségi szerkesztője!

Új funkcióval bővült szolgáltatásaink sora, amelynek biztosan sokan fognak örülni. Mostantól bárki lehet Fotótárunk közösségi szerkesztője, tartsanak velünk a több mint 275 ezer kép birodalmába!

Karády Katalin, a végzet asszonya

A harmincas-negyvenes évek egyik legkedveltebb filmszínésznője és énekesnője egyik napról a másikra változtatta meg az eszményi nőről alkotott képet.

Luca napján dobja félre a munkát!

Hogy miért? December 13-án több mindenre - erre is - fény derül.