Tehetség, humor és karizma

Ma öt éve, hogy az égi színház társulatához csatlakozott Tahi Tóth László, aki mindaddig nem hagyta el a színpadot, míg képes volt játszani.

Karakter

2023.02.22 | olvasási idő: kb. 3 perc


A budapesti születésű művész eredetileg édesapja nyomdokait követve képzőművésznek készült. A nagycsaládba született Tahi Tóth László a Képző- és Iparművészeti Szakközépiskolában érettségizett, és mind a színművészeti, mind a képzőművészeti főiskolára jelentkezett. Mivel a színművészetire felvették, az utóbbit már meg sem próbálta. „Boldog voltam, hogy kétféle alkotó életút közül azt kaptam a sorstól, amelyik kizárja a magányt.” – mondta egyszer erről. Várkonyi Zoltán olyan kiemelkedő tehetségnek tartotta, aki éppoly meggyőző tudott lenni csetlő-botló karaktereket megformálva, mint komoly szerepekben. Tanulmányai végeztével a Vígszínházhoz szegődött, és ötven évig volt a társulat tagja. 

Portré 1974-ből (MTI Fotó: Keleti Éva)

Arról, milyen kihívásokkal szembesült karrierje kezdetén, így mesélt egyszer: „Amikor elkezdtem a pályát, a tükörbe néztem, és megállapítottam, hogy nem vagyok szép. Mégis kaptam jó néhány olyan hősszerelmes szerepet, amelyben szépnek kellett lennem, s hogy ezt hihetővé tegyem, belülről, a lelkemből kellett pótolnom azt, ami kívülről hiányzott.” Számtalan kiemelkedő színházi alakítása közül nehéz választani, de az Adáshiba krisztusi figurája, a Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról főszerepe, a Házmestersirató Herceg Pistája, valamint Csehov Platonovja feltétlenül a legjobbak közé sorolandó. 

Almási Évával a Képzelt riportban (MTI Fotó: Benkő Imre)

A filmvásznon 1965-ben az ismeretlenségből kerékpáron gördült a rivaldafénybe Bacsó Péter Szerelmes biciklisták című filmjében. Ezután számtalan játék- és tévéfilmben szerepelt karrierje során, mint például az Aranysárkány, a Fiúk a térről, az Emberrablás magyar módra vagy az Ártatlan gyilkosok. Hangját hangjátékok mellett olyan népszerű mesesorozatok karakterei is őrzik, mint a Vízipók-Csodapók, a Mézga család történetei, a Kérem, a következőt! és a Kukori és Kotkoda, de Pierre Richard és Dustin Hoffman is neki köszönheti magyar hangját. 

Tévéfilmforgatáson Koncz Gáborral és Peremartoni Krisztinával (MTI Fotó: Sergő András)

Hat testvéréből még ketten, Tóth Tahi Máté és Tahi József választották a világot jelentő deszkákat, ennek ellenére nagyon ritkán szerepeltek együtt. Tahi József egyszer közös fellépéseiket számba véve így beszélt erről: „Játszhattam vele a Játékszínben kétszer is: a Janikába ugrottam be mellé Rátóti Zoltán helyére. Laci játszotta a főszerepet a Janikáé mellett. Emellett a Bánk bánban is játszhattam vele szintén a Játékszínben, aztán a Pesti Színházban Gyurkovics Tibor Boldogházájában voltunk együtt. Szóval érintőlegesen játszottunk darabokban, pedig soha nem voltunk egy színháznál. Ezek mellett rádióban, szinkronban természetesen találkoztunk.”

Rádiókabaré felvétel 2015-ben (MTI Fotó: Zih Zsolt)

Impozáns színészi karrierje mellett sokan kabarémunkásságára emlékeznek legszívesebben. Személyiségéről és humoráról másik testvére, Tahi Tóth Gábor nyilatkozta egyszer: „Szarkasztikus, fanyar humora volt, eszméletlenül jókat nevettünk vele. A baráti társaságunkban és a színház büféjében is mindenki dőlt a nevetéstől, amikor viccelődött. Ő tényleg nemcsak a színpadon volt humoros és karizmatikus, de a magánéletben is.” A Jászai Mari- és Kossuth-díjas művészt ragyogó tehetsége és különleges kisugárzása nemcsak a magyar színjátszás legnagyobbjai közé emelte, hanem örök közönségkedvenccé is tette. 

Tahi Tóth László az MTVA Archívum online csatornáján az m3.hu-n 2023. január 24-én Az Idegenek című filmben és február 26-án a Forgácsok című kabaréegyvelegben láthatják. Tartsanak velünk!

Borítókép: Tahi Tóth László, színművész MTI Fotó, Készítette: Zih Zsolt Tulajdonos: MTVA Fotóarchívum: MTI-FOTO-552594

Kedves Olvasó! Folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 323 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

„Amíg használható vagyok, addig használni akarom magam”

Ki ne ismerné fel csak a hangja alapján? Ha látjuk is, akkor ámulatba ejtő színpadi és filmes varázslásainak lehetünk szemtanúi. Köszöntsük Haumann Péter színművészt születésnapján rendhagyó módon interjúiban elmesélt történeteivel!

Luca napján dobja félre a munkát!

Hogy miért? December 13-án több mindenre - erre is - fény derül.

Nem kívánt vacsorától a világhírig

Zajtalan gyufa, dinamó, porlasztó, holográfia, torziós inga, golyóstoll, Ford T-modell alkatrészei, bűvös kocka, C-vitamin, a számítógépek működési elve… ez a sok találmány mind magyar feltalálók nevéhez köthető.

Kétszázötven éve tippelünk és reménykedünk

Mária Terézia császárnő és királynő 1762. március 26-án császári pátensben engedélyezte a genovai lottót, Budán 1770. szeptember 2-án rendezték meg az első lottósorsolást.