Tíz dolog, amit nem tudott kedvenc magyar meséiről

A magyar animációk, bábfilmek és mesefilmek közmondásosan jók. Első Oscar-díjunkat például Rofusz Ferenc A légy című rajzfilmje hódította el animációs rövidfilm kategóriában, de nem kell ilyen magasra tennünk a lécet ahhoz, hogy jól szórakozzunk. Néhány érdekességgel készültünk, amiket valószínűleg csak kevesen tudnak a legnagyobb magyar kedvencekről vagy alkotóikról.

2019.08.28 | olvasási idő: kb. 5 perc


Az M3.hu-n nap mint nap találkozhatnak a nézők Mazsolával és Gusztávval. Hamarosan érkezik Vízipók-Csodapók, majd Süsü, a sárkány kalandjai örvendeztetik meg a kicsiket és nosztalgiázó felnőtteket. Íme néhány érdekesség a kedvencekről vagy alkotóikról.

- A Süsüben nem csak a történet, a csodás bábok és virtuóz mozgatásuk, hanem a remek szinkron is megragadta a közönséget. Nagyon erősen köthető néhány szerephez a szinkronszínész neve, ez azonban csalóka emlék is lehet. A Dadusról Tábori Nóra neve ugrik be mindenkinek, az első részben azonban még Horváth Teri hangján szólalt meg. Ugyanez a helyzet a Hadvezérrel: bár valószínűleg mindenki Balázs Pétert társítja a szerephez, az első epizódban még nem ő, hanem Gyenge Árpád kölcsönözte hangját a katonának. A Zöldségeskofa szinkronizálója az első részben Czigány Judit volt, nem a jellegzetes orgánumú Hacser Józsa, akit a további 8 részben megszokhattunk.


Bodrogi Gyula, Süsü hangja - az összes részben

- Csurka István is szerepelt szinkronhangként a Vízipók-Csodapók című sorozat egyik epizódjában. Meghökkentő, ugye? Nem véletlenül, neve ugyanis csak egy tévedés folytán került a stáblistára. Valójában az azonos vezetéknevű Csurka László színművész kölcsönözte a hangját Dongónak.

Süsü nem magyar "származású": alakja és története egy Miroslav Nastosijevic nevű szerb szerző rádiójátékán alapszik, ez adta az ötletet a magyar sorozat elkészítéséhez.

- A Vuk főcímdalának szövegét a slágergyáros Szenes Iván írta, és a később - 2010-ben - tehetségkutatóban föltűnt Wolf Kati adta elő 7 éves korában (a zeneszerző az ő édesapja volt).

- A Gusztáv című sorozat egyik epizódjában a jármű rendszámán, amellyel Gusztáv koccan, székely-magyar rovásírásos szöveg található, jelentése: "elmegy jármű". 


A rovásírásos rendszámot mutató képkocka

- Süsünek a könyvben 7 testvére van, a televíziós sorozatban és a hanglemezen azonban csupán kettő.

- Gusztáv figurája a nevét egyes történetek szerint az egyik alkotó, Dargay Attila keresztapjáról kapta, egy másik sztori szerint viszont egy telefonkönyvet fölcsapva választottak nevet az animációs sorozat főhősének.

- Dargay Attila, a Vuk, a Szaffi, Az erdő kapitánya, a Gusztáv és sok más klasszikus rajzfilm rendezője a reklámszakmában is kipróbálta magát, számos reklámfilmet rendezett az 1950-es és '60-as években.

- A Mazsola című bábsorozatnak nem csupán írója, hanem zeneszerzője is volt Bálint Ágnes József Attila-díjas író, szerkesztő és dramaturg.

- Vízipók figurája is esélyes volt arra, hogy a Budapesten 2017-ben megrendezett úszó világbajnokság kabalaállata legyen, végül a szervezők másképp döntöttek.

S ha már Vízipóknál tartunk, nagyszerű hírünk van: szeptember 2-től érkezik az UHD-felbontású, felújított sorozat kicsik és nagyok örömére, a másik közönségkedvenccel, Süsüvel pedig szeptember közepétől találkozhatnak rajongói az M3.hu-n.

 

Borítókép:Budapest, 1965. szeptember 14. Jelenet Nepp József Gusztáv egeret fog című rajzfilmjéből. Ötvenkét rajzfilm készül 1967 végére Gusztáv főszereplésével. Nepp József, a sorozat főrendezője öt stábbal, már olasz, belga, finn és bolgár exportra is készíti az egyenként 5 percig tartó kisfilmeket. MTI Fotó: Maár Mariann, azonosító: MTI-FOTO-850808

További cikkek:

Mennyire ismeri a magyar filmeket? Tesztelje tudását!

Április 30-án ünnepeljük a Magyar Film Napját. Az évforduló alkalmából tematikus kvízzel kedveskedünk olvasóinknak. Jó szórakozást kívánunk, és ne feledjék, a kvízben szereplő minden filmet megtekinthetik az elkövetkező napokban a közmédia csatornáin!

A spanyolnátha királyi áldozata

Alig két évig ült a magyar trónon az utolsó uralkodó. Egy évszázada IV. Károly kétszer, sikertelenül kísérelte meg a visszatérést. Száműzötten, betegen Madeira szigetéig jutott.

Az aggastyántól a végzet asszonyáig

40 éve már, hogy nincs közöttünk Mezey Mária színművész, aki őszinte játékával, plasztikus mozdulataival és összetéveszthetetlen hangjával alkotott maradandót színházakban, filmekben és rádiójátékokban egyaránt.

István megkoronázása

1000. december 25-én Esztergomban István fejedelmet, Géza fejedelem és Sarolt fiát királlyá koronázták a II. Szilveszter pápa által küldött koronával.