Az aranyló kincs otthona

Ma 20 éve az UNESCO Világörökség része a Tokaj-hegyaljai történelmi borvidék, a tokaji aszú szülőhelye, amelyet már Kölcsey is megénekelt nemzeti himnuszunkban. A tokaji aszúért számtalan híresség is rajongott.

Kultúrsnack

2022.06.27 | olvasási idő: kb. 2 perc


A Tokaji borvidék a világ egyik legjobb adottságokkal rendelkező, első zárt bortermelő vidéke, az itt termelt bor már 1737-től eredetvédett. Elsősorban természetes édes borairól ismert, legnépszerűbb az aszú és az eszencia. Ezek különlegességét az adja, hogy szüretkor kézzel szedik le a megtöppedt szőlőszemeket. Az itt készült borok jellegzetes, egyedülálló ízvilágát az ásványokban gazdag vulkanikus talaj adja. Az italokat sokáig gyógyszerként is számon tartották.

Az Állami Gazdaság borpincéjében sorakoznak a boroshordók. (MTI Fotó: Hámor Szabolcs)

Az aszú születése igazi természeti csoda. A környező folyók, mocsaras területek környékén az őszi csapadékos, párás éjszakákat gyakran követik napsütéses, meleg nappalok. Az itt kialakult különleges mikroklíma kedvez a nemespenész elszaporodásának, ami az érett szőlőszemek nemesrothadását, aszúsodását idézi elő. A Tokaji borok népszerűségéhez, a borok érleléséhez hozzájárul a jó tárolási lehetőség, a puha tufába vájt több száz kilométer hosszú, a régió települései alatt kanyargó pincerendszer, ahol a páratartalom egyedülálló, és az a hőmérséklet állandó 10-12 fokos.

A különleges italnak persze a rajongótábora is különleges volt: ide tartozott XIV. Lajos francia uralkodó, Katalin cárnő és a világhírű zeneszerző, Beethoven is szívesen iszogatta az aranyló nedűt. Nem alaptalan tehát felidézni a tokaji borok régi szlogenjét: „A királyok bora, a borok királya.”

Borítókép:  Szőlőt szüretelő nő egy Tokaj vidéki szőlőskertben. MTI Fotó: Kotnyek Antal Tulajdonos: MTI Fotóarchívum Azonosító: MTI-FOTO-774063

Kedves Olvasó, folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 316 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

"Semmi máshoz nem értek, csak a színházhoz"

Lehoczky Zsuzsa színésznőnek élete a színház. S mivel a színház örök, ő maga is az. Boldog születésnapot a nyughatatlan, csodálatos hangú, ezerarcú énekes-színésznőnek!

Egy következetes kassai polgár

Százhúsz esztendeje, 1900. április 11-én született Márai Sándor, aki 1948-ban befutott íróként hagyta el az országot, és addig nem engedte kiadatni műveit hazájában, amíg szovjet csapatok állomásoznak Magyarországon.

Schubert Éva, aki több nyelven volt képes mindent és mindenkit eljátszani

Kölcsey Ferenc távoli rokona, egyik ükanyja a költő unokahúga volt, dédapjának testvére vándorszínészkedett, Petőfivel együtt lépett fel Székesfehérvárott.

Bástya bámészkodóknak

1905. október 9-én adták át a budai Várban Schulek Frigyes építőművész főművét, a Halászbástyát.