Az örökifjú Tordai Teri

„Az élet egy nagy színház, ahol vannak első sorok és királyi páholyok. Úgy vélem, kiérdemeltem egy szerény oldalpáholyt, ahonnan nézelődhetem” – nyilatkozta egy alkalommal.

Karakter

2021.12.28 | olvasási idő: kb. 3 perc


Debrecenben született 1941. december 28-án. Hatéves kora óta tanult klasszikus tornát és táncot. Balerina szeretett volna lenni, de bakfisként hirtelen megnyúlt. Iparművészeti gimnáziumba és tanítóképzőbe jelentkezett. Mindkét helyre felvették, a tanítóképző mellett döntött. Mégsem lett tanítónő. Egy szavalóversenyen felfigyelt rá Gáti József, és azt javasolta, hogy jelentkezzen a Színművészeti Főiskolára. Elsőre felvették, 1960-tól 1964-ig járt Pártos Géza osztályába, Halász Judit, Béres Ilona és Polónyi Gyöngyi is az osztálytársa volt.

Béres Ilonával Füst Milán „Boldogtalanok” című darabjának olvasópróbáján (MTI Fotó: Bartal Ferenc)

Másodéves főiskolai hallgató volt, amikor először hívták próbafelvételre. Osztálytársaival együtt már főiskolásként szerepet kapott Keleti Márton „Esős vasárnap” (1962) című filmjében. Az akkoriban rendkívül merésznek számító film hatalmas sikert aratott, országosan ismertté tette a pályakezdő színésznőt. Makk Károly „Az utolsó előtti ember” (1963) című művében és a „Mit csinált felséged 3-tól 5-ig?” (1964) című nagy sikerű vígjátékában is szerepet kapott

Szendrő József, Torday Teri, Pap Éva, Pécsi Ildikó és Bárdy György a „Mit csinált felséged 3-tól 5-ig?!” című film felvételén (MTI Fotó: Bojár Sándor)

A színészi pályán tett első lépéseivel befutott, egymás után kapta a filmszerepeket. A „Háry János”-ban (1965) királylányt játszott, a „Tilos a szerelem”-ben (1965) kötéltáncosnőt. Három hét alatt engedelmességre késztette a magasban kifeszített, vékony drótkötelet, pedig a kötéltánc az artistaképzőben ötödéves anyag.

Pécsi Ildikóval együtt készülnek az artista szerepre (MTI Fotó: Keleti Éva)

Egy évadot töltött a szegedi Nemzeti Színháznál, Reich Kató szerepét osztották rá a „Rozsdatemető”-ben, Victoriát játszotta az „Imádok férjhez menni” című zenés bohózatban. Egy év múlva már a budapesti Nemzeti Színház társulatának volt tagja, Marivaux „Két nő között” című vígjátékában mutatkozott be a főváros közönségének.

A Nemzeti Színház tagjaként (MTI Fotó: Keleti Éva)

Már az „Esős vasárnap” bemutatója után megkeresték német filmesek. Külföldre szerződött, 1966 és 1971 között tizennyolc filmet készített Ausztriában és a Német Szövetségi Köztársaságban, a „Susanne” című filmsorozat címszereplőjeként egész Európa megismerte.

Susanne-ként a forgatáson (MTI Fotó: Lajos György)

Öt év múlva, a nemzetközi karrier lehetőségét feladva tért haza, mert hiányzott neki a magyar színház. Először Pécsre szerződött, majd 1972-ben a Vidám Színpadhoz, 1977-től a Népszínházhoz (későbbi nevén Várszínház). Játszotta Gara Máriát (Vörösmarty: Czillei és a Hunyadiak), Olíviát (Shakespeare: Vízkereszt), volt Blanche (Tennessee Williams: A vágy villamosa), Ranyevszkaja (Csehov: Cseresznyéskert), Warrenné (Shaw: Warrenné mestersége).

A „Szép maszkok” című tévéfilm forgatásán Garas Dezsővel (MTI Fotó: Bara István)

Számos magyar filmben és tévéjátékban játszott (A Pendragon-legenda, A névtelen vár, Mephisto, A vörös grófnő, Ébredés stb.). Amikor 1980-ban megalakult a Mafilm társulata, hozzájuk csatlakozott, 1986-ban a József Attila Színházhoz, 1995-ben a Veszprémi Petőfi Színházhoz kötötte szerződés, 2001-től a budapesti Új Színház tagja.

Agatha Christie „Eszményi gyilkos” című bűnügyi játékában (MTI Fotó: Pintér Márta)

Művészi munkáját 1985-ben Jászai Mari-díjjal ismerték el, 2011-ben az Aase-díjat vehette át, 2012-ben érdemes művész, 2015-ben kiváló művész címet kapott. 2018-ban Kossuth-díjjal tüntették ki a naivaszerepektől az összetett ábrázolást igénylő karakterekig terjedő nagy ívű művészi pályafutása, egyedülálló színpadi eleganciát tükröző előadó-művészete, a kiváló humor mellett mély drámaiságról is árulkodó jellemformálásai elismeréseként. 2019-ben Budapestért Díjat kapott. 2021-ben a Magyar Filmakadémia Egyesület életműdíját vehette át.

Lányával, Horváth Lili színésznővel az MTVA stúdiójában (MTI Fotó: Zih Zsolt)

Tordai Teri, aki hosszú ideig dobogtatta meg a férfiszíveket, könnyedén tért át az anyaszerepekre, sőt nagymamát is játszott. A magánéletben büszke anya, többszörös nagymama, leánya, Horváth Lili színésznő.

Borítókép: Budapest, 1965. augusztus 7. Tordai Teri. Tulajdonos: MTVA Fotóarchívum. Készítette: Keleti Éva. Azonosító: MTI-FOTO-850623

Kedves Olvasó, folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 310 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva további érdekes felvételeket talál.

További cikkek:

Olimpiai fejtörő

A XXXII. nyári olimpiai játékok megkezdése előtt Magyarország az aranyérmesek rangsorában – 176 bajnoki címmel – az előkelő nyolcadik helyen szerepel. Lássuk, Ön mennyit tud egykori bajnokainkról!

Rongylabdától a világhírig

Nem véletlenül viseli egy kisbolygó a világűrben a XX. század egyik legnagyobb magyar legendájának a nevét. Puskás Ferenc, az Aranycsapat kapitánya, a nemzet sportolója ma lenne 95 éves.

Tűzoltók napja

1991 óta május 4-én az életüket naponta kockáztatók előtt tisztelgünk. A lánglovagok elsődleges feladata az emberi élet- és a vagyonmentés, de segítenek katasztrófa-elhárításban, sőt, néha kisállatok mentésében is.

Kuriózumok nyomában Pécs belvárosában

A pécsi ókeresztény temetőt kultúrtörténeti kategóriában az UNESCO 2000. november 30-án felvette a Világörökség listájára. Rómán kívül sehol a világon nem maradt fenn eredeti szépségében a késő ókori, keresztény temetői falfestészet ilyen gazdag emléke.