Törőcsik Mari 85!

Törőcsik Mari idén novemberben ünnepli 85. születésnapját. Pályafutása során megszámlálhatatlanul sok díjat és elismerést kapott, a legfontosabbak a Nemzet Színésze és a Nemzet Művésze titulusok, továbbá háromszoros Kossuth-, kétszeres Jászai Mari- és Balázs Béla díj büszke tulajdonosa. Nem utolsó sorban pedig érdemes és kiváló művész, valamint a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja.

Karakter

2020.11.23 | olvasási idő: kb. 5 perc


Törőcsik Mari 1935-ben született Pély községben, Heves megyében. Szülei tanítók voltak, nagyapja pedig egy kis mozit üzemeltetett, ahol rengeteg filmet látott. Már akkor érlelődött benne a gondolat, hogy egyszer színésznő válik majd belőle. „Az én gyerekkorom szebb volt, mint szép: gyönyörű volt.” – nyilatkozta egy helyen. Bár a háború és az azt követő évek megviselték családját, ő továbbra is optimistán és elhivatottan élt és tanult. A Színművészeti Főiskolát 1954-ben kezdte el operett szakon. Bár hivatalosan nem lett volna szabad, a főiskola alatt mégis főszerepet kapott Fábri Zoltán mára ikonikussá vált filmjében, a Körhintában. Filmbéli partnerével, a korszak közkedvelt és szintén tehetséges színészével, Soós Imrével tökéletes párt alkottak. A főiskola elvégzése után, 1958-tól a Nemzeti Színház társulatához szerződött, és további filmekben is játszott.
Törőcsik Mari színművész a Margitszigeten (1960) (MTI Foto: Keleti Éva)
1971 után nevét már külföldön is jól ismerték. Cannes-ban Makk Károly Szerelem című filmjében nyújtott alakításáért – a másik főszereplővel, Darvas Ivánnal együtt – külön dicséretben részesültek, a film pedig – megosztva ugyan – de elhozta a zsűri díját. Pár évvel később a Déryné hol van? című filmben nyújtott alakítása miatt ugyanezen a fesztiválon megkapta a legjobb színésznőnek járó díjat. A filmet Maár Gyula rendezte, aki nemcsak alkotótársa volt, hanem a férje is.
Törőcsik Mari a Cannes-ba utazó magyar filmdelegáció tagja búcsúzik férjétől, Bodrogi Gyula színművésztől (háttal) a Ferihegyi repülőtéren. (MTI Foto: Bartal Ferenc)
Budapest mellett játszott még Győrben és Szolnokon, a Művész Színház után pedig igazgatója volt a Tháliának is, majd a Magyar Színészkamara elnöke lett. Az elmúlt napokban érkezett a sajnálatos hír, miszerint a színművésznő végleg visszavonul. Ahogy fogalmaz: „ ... A színháztól már elbúcsúztam. Sokáig reménykedtem abban, hogy játszani fogok még a Nemzetiben. Hát nem. Vége. Befejeztem. Ez is elmúlt, mint sok minden más. De ami volt, annak így vagy úgy nyoma marad. Szerettem nagyon, ha megtapsoltak....” „...Filmben és színpadon sokszor meghaltam. Azt eljátszottam. Klinikai halott a valóságban voltam, de visszajöttem. Még itt vagyok, mert még mindig azt mondom: élni jó! Még akkor is, ha olykor szörnyű nehéz...” A születésnapját ünneplő színművésznő tiszteletére az m3.hu ünnepi héttel készül. Ennek első felvonásaként hétfő este a törékeny, ugyanakkor mindig karakteres Törőcsik Mari mesél a Mestersége színész-sorozatban életútjáról és karrierjéről. Ugyanezen az estén nézőink megcsodálhatják a frissen, UHD-minőségben felújított Kéktiszta szerelem című filmet. A kivételesen szép lírai alkotásban Törőcsik Mari partnere a feledhetetlen Latinovits Zoltán, akivel a társadalom rosszallásával szemben meg kell küzdeniük szerelmükért és igazukért.
Törőcsik Mari a Fanni hagyományai próbáján. (1965) (MTI Foto: Keleti Éva)
Szerdán Kosztolányi Dezső egyik novellájából készült tévéfilmünket vetítjük Kínai kancsó címmel. A szegény, nehéz körülmények között élő házaspár egyetlen kincse, egyben családi ereklyéje egy kínai kancsó, amit jótevőjük egy szerencsétlen napon összetör. Mit lehet ilyenkor tenni? A filmből kiderül. Csütörtökön Szabó Magda egyik legismertebb regényének televíziós feldolgozását láthatják, A Danaidát. Törőcsik Mari a modern kori Danaidát Csándy Katalin könyvtárost alakítja, akinek rá kell jönnie élete hibáira és hiábavalóságaira és azután meggyógyítania, egyensúlyba hoznia önmagát.
Törőcsik Mari színésznő (1962) (MTI Foto: Farkas Tamás)
Szombaton a Maár Gyula rendezésében készült A lőcsei fehér asszony című film címszerepében láthatják Törőcsik Marit. Korompayné árulásának és vezeklésének története megunhatatlan klasszikus. Az ünnepi hét zárásaként vasárnap este az Othello Gyulaházán című filmet sugározzuk. A könnyed hangulatú tévéfilmben a vidéki városka színházában, ahol eddig csak operetteket tűztek műsorra, megindul a harc Shakespeare hősnőjének, Desdemonának szerepéért. Az egyik esélyes Viola, azaz Törőcsik Mari, a kezdő színésznő, ellenfele pedig a helyi primadonna, Domján Edit. Vajon kié lesz az áhított szerep? Tartsanak velünk és válogassanak kedvükre az m3.hu műsorai és a különgyűjteményünkben látható Törőcsik Mari-filmek közül ezen a héten is! Borítókép:Budapest, 1958. december 7. Törőcsik Mari, a Nemzeti Színház fiatal művésze, a Peer Gynt előadásának szünetében, mint Szolvejg, az öltözőben. MTI Fotó: Keleti Éva Azonosító: MTI-FOTO-805188 Kedves Olvasó, folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 286 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva további érdekes felvételeket talál.
További cikkek:

„A legfeketébb hangú fehér énekes”

Bill kapitány 1948. november 8-án Deák Gyulaként látta meg a napvilágot Budapesten. Isten éltesse a bluesénekest!

Ébred a természet, ünnepre ébredünk mi is

Húsvét, melynek szokásaiban összefonódnak a keresztény vallási hagyományok és az ősi, pogány mítoszokban gyökerező hiedelmek, amelyek a természet újjászületéséhez és a termékenységhez kapcsolódnak.

Ön mennyit tud Bartók Béláról?

Bartók Béla, a XX. század egyik legnagyobb zeneszerzője, zongoraművész, zenepedagógus és népzenekutató 140 esztendővel ezelőtt, 1881. március 25-én született.

Minden este Zenthe!

100 esztendeje született a színművész, akit a szakma és a közönség egyformán elismert és szeretett, saját bevallása szerint tenyerén hordozta a Jóisten. Zenthe Ferenc emléke előtt tisztelgünk, s hogyan is tehetnénk ezt méltóbban, mint (legnépszerűbb tévés, illetve színházi szerepeinek)[https://archivum.mtva.hu/m3/open?collection=M3-WmVudGhlMTAw&fbclid=IwAR30uvaouSlDQMy-UhkS6X0h9hYZL1Sr2SDlw41HayqT1x_woT4Na8EbhKQ] felidézésével?