Fenséges szárnyalás

A születésnapját ma ünneplő Jászai Mari-díjas színésznő, Tóth Auguszta pályája Kapás Dezső e szavaival kezdődött: „Nem lesz könnyű a helyzete, Gusztikám, de maga vasbetonból van, kibírja!”

Karakter

2022.11.09 | olvasási idő: kb. 2 perc


A Szekszárdról származó művész, akinek nem mindennapi keresztneve fenségest jelent, főként budapesti teátrumokat megjárva 2013-tól ismét a Nemzeti Színház társulatának tagja, ahol frissen végzettként első fellépéseit is jegyezte. Tóth Auguszta eredetileg párhuzamosan végezte a tanár- és színészképzést, míg végleg a színházra tette a voksát. A szakmai elismerések mellett - tavaly Szeleczky Zita-emlékgyűrűvel és Havasi István-díjjal is kitüntették - a közönség szeretete is bizonyítja döntése helyességét. 

Jónás Ritával és Ungvári Istvánnal 1990-ben (MTI Fotó: F)

A kétgyermekes édesanya szakmájában mindig is önmagával szembeni szigoráról és lelkiismeretességéről volt híres. Folyamatosan keresi az önfejlesztés módjait, és elkötelezett sportember. Arról, hogy számára mit jelent színésznek lenni, egyszer így vallott: „Ez a szerelmes hivatás, amelyet magamnak választottam, engem a repülésre emlékeztet kicsit, a gép elrugaszkodik a betonpályáról, felszárnyal a magasba, és egy repülés után ismét leszáll. De ha jól csinálta, legközelebb újra elrepül, mert van miért megint felszállnia.”

Ungvári Istvánnal az Ódry Színpadon (MTI Fotó: Földi Imre)

A színésznő eddigi legnagyobb színpadi sikere a Hoztam valamit a hegyekből című önálló estje a Nemzeti Színházban, amely Mezei Mária színművész életét idézi meg zenei betétekkel tarkítva. A szélesebb közönség azonban olyan televíziós sikersorozatokból ismeri, mint a Privát kopó vagy a Kisváros. Tóth Auguszta emellett a vásznon is fel-feltűnik, többek közt szerepelt az Üvegtigris 3-ban, valamint Eperjes Károly filmjében, a Magyar Passióban. Időnként szinkronszerepeket is vállal olyan világsztárokat szólaltatva meg, mint Carrie Fisher és Jennifer Lopez. Nyilvánvaló azonban, hogy elsőszámú szerelme a színház, ahol estéről estére bizonyítja tehetségét.

Tóth Augusztával az MTVA Archívum m3.hu online csatornáján minden hétköznap a Kisváros című sorozatban találkozhatnak. Tartsanak velünk!

Borítókép: Tóth Auguszta színművész MTI Fotó, Készítette: Kallos Bea Tulajdonos: MTI Fotószerkesztőség Azonosító: MTI-FOTO-D__KB20150127037

Kedves Olvasó! Folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 320 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

 

További cikkek:

Otthonába hozzuk a szabadságharc hőseit!

Bekukkantunk az m3.hu háza tájára, hogy lássuk, mivel készülnek az 1848-49-es forradalom és szabadságharc megünneplésére. Ígérjük, izgalmas lesz!

A legmagyarabb múzeum - svéd mintára

55 éve indult el a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum fejlesztése. Magyarország legnagyobb szabadtéri múzeuma 63 hektáron mutatja be a magyar nyelvterület népi építészetét, kultúráját.

Millenáris – a magyar versenysport bölcsője

Millenáris…, Pesten? A Thököly útnál? Csaknem mindenki értetlenkedik, a budai Millenárisra gondol. Pedig az első, a régi Millenáris ma is megvan még. Igaz, alig lehet észrevenni, de nem messze tőle ott hömpölyög a nagyvárosi forgalom.

Nemzeti Múzeum - a kezdetek

A Kárpát-medence történelmének legjelentősebb műkincsgyűjteménye található a klasszicista stílusú 109 x 70 méteres épületben. A két udvarral rendelkező létesítmény párkánymagassága 24 méter, beépített alapterülete pedig 7894 négyzetméter.