Fenséges szárnyalás

A születésnapját ma ünneplő Jászai Mari-díjas színésznő, Tóth Auguszta pályája Kapás Dezső e szavaival kezdődött: „Nem lesz könnyű a helyzete, Gusztikám, de maga vasbetonból van, kibírja!”

Karakter

2022.11.09 | olvasási idő: kb. 2 perc


A Szekszárdról származó művész, akinek nem mindennapi keresztneve fenségest jelent, főként budapesti teátrumokat megjárva 2013-tól ismét a Nemzeti Színház társulatának tagja, ahol frissen végzettként első fellépéseit is jegyezte. Tóth Auguszta eredetileg párhuzamosan végezte a tanár- és színészképzést, míg végleg a színházra tette a voksát. A szakmai elismerések mellett - tavaly Szeleczky Zita-emlékgyűrűvel és Havasi István-díjjal is kitüntették - a közönség szeretete is bizonyítja döntése helyességét. 

Jónás Ritával és Ungvári Istvánnal 1990-ben (MTI Fotó: F)

A kétgyermekes édesanya szakmájában mindig is önmagával szembeni szigoráról és lelkiismeretességéről volt híres. Folyamatosan keresi az önfejlesztés módjait, és elkötelezett sportember. Arról, hogy számára mit jelent színésznek lenni, egyszer így vallott: „Ez a szerelmes hivatás, amelyet magamnak választottam, engem a repülésre emlékeztet kicsit, a gép elrugaszkodik a betonpályáról, felszárnyal a magasba, és egy repülés után ismét leszáll. De ha jól csinálta, legközelebb újra elrepül, mert van miért megint felszállnia.”

Ungvári Istvánnal az Ódry Színpadon (MTI Fotó: Földi Imre)

A színésznő eddigi legnagyobb színpadi sikere a Hoztam valamit a hegyekből című önálló estje a Nemzeti Színházban, amely Mezei Mária színművész életét idézi meg zenei betétekkel tarkítva. A szélesebb közönség azonban olyan televíziós sikersorozatokból ismeri, mint a Privát kopó vagy a Kisváros. Tóth Auguszta emellett a vásznon is fel-feltűnik, többek közt szerepelt az Üvegtigris 3-ban, valamint Eperjes Károly filmjében, a Magyar Passióban. Időnként szinkronszerepeket is vállal olyan világsztárokat szólaltatva meg, mint Carrie Fisher és Jennifer Lopez. Nyilvánvaló azonban, hogy elsőszámú szerelme a színház, ahol estéről estére bizonyítja tehetségét.

Tóth Augusztával az MTVA Archívum m3.hu online csatornáján minden hétköznap a Kisváros című sorozatban találkozhatnak. Tartsanak velünk!

Borítókép: Tóth Auguszta színművész MTI Fotó, Készítette: Kallos Bea Tulajdonos: MTI Fotószerkesztőség Azonosító: MTI-FOTO-D__KB20150127037

Kedves Olvasó! Folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 320 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

 

További cikkek:

Röpül, fölszáll a páva

50 évvel ezelőtt egy másik népzenei tehetségkutató, a Nyílik a rózsa nyomán indult országos hódító útjára a Röpülj páva, melyben az ország legjobb népdalénekesét keresték. Javában tombolt a beatkorszak, népszerűségi csúcsokat döntött a Táncdalfesztivál. Sokan szkeptikusak voltak, amikor Pécsi Ferenc, a Magyar Rádió és Televízió akkori elnökhelyettese kitalálta, hogy közvetítsenek népdaléneklési versenyt.

"Én több vagyok, mint az apám, és kevesebb, mint a fiam..."

Három generációt kapcsol össze, a játék mindháromban rendkívül fontos volt. Benedek Miklós, aki a (szín)játékot is komolyan veszi, ma 75 éves.

Fotók Tél apóról

Európában igen régi hagyományokra vezethetők vissza a téli ajándékozó lények. Ismerjék meg röviden Odin legendáját, szent Miklós püspök csodatételeit vagy az aranyvirgács szokásának eredetét.

Kívül komikus, belül hősszerelmes - 100 éve született Pécsi Sándor

Különleges fotókkal, bejátszásokkal, érdekességekkel és műsorfolyammal idézzük meg a kétszeres Kossuth-díjas, közönségkedvenc színészt, aki 25 évet töltött a színpadon, 50 évet élt, és idén 100 éve született.