„Turay Ida a bizonyosság arra, hogy a múlás nem elmúlás”

Mindenki Dusikája igazi mozisztár volt, szinte nem készült olyan magyar film a 30-as években, amiben ne szerepelt volna.

Karakter

2022.09.28 | olvasási idő: kb. 3 perc


Turay Ida 115 éve, 1907. szeptember 28-án született Rákospalotán. 15 évesen már a Pesti Színiakadémiára járt, rá egy évre pedig Bárdos Artúrtól kapott színházi szerződést. A rendező a harmadévesek vizsgaelőadásán látta meg a fiatal lányt az Antigonéban: „De azért nekem is jutott szerep, igaz, hogy egy kukkot sem lehetett benne szólni, de azért ott lehetett lenni a többiekkel a színpadon. Az úgy volt, hogy én játszottam a kisfiút, aki a vak embert vezette. Az előadást megnézte Bárdos is, aki a harmadévesek közül akart valakit szerződtetni. A végén azt mondta, hogy a harmadévesek között nincs színész, de az a kölök, aki a vak embert vezette, az tud.”

A Janika című film olvasópróbáján (MTI Fotó: Bauer Sándor)

Kislányos huncutságával mindenkit levett a lábáról. Nemcsak a női szerepekben alakított maradandót, hanem kimondottan jól álltak neki a gyermeki ábrázolások is. Karakteréhez passzolt a bakfis, rafinált naiva megjelenítése. Emblematikus szerepe a Janika volt. Aki ebben a filmben látja játszani, sohasem felejti el szemtelen bájosságát. A vígjátékot egyébként a férje, Békeffi István színműíró és kabarészerző írta, Janika szerepét kifejezetten a feleségére formálta.

Mezey Máriával a Hideg zuhany című kabaréban (MTI Fotó)

Az első magyar hangosfilmek megjelenésével a színészek óriási népszerűségre tettek szert. Turay imádott Csortos Gyulával, Kabos Gyulával és Jávor Pállal jászani. Utóbbival ráadásul egy házban is laktak egy ideig. Könnyen tanult szövegkönyvet, csak úgy habzsolta a jobbnál jobb szerepeket. Legnépszerűbb filmjei a Köszönöm, hogy elgázolt, a Pesti mese vagy a Péntek Rézi voltak. Tipikus alakításaiban az esetlen kislányból a végén dámává változott. 

Herczeg Jenővel a Mi van a függöny mögött című műsorban (MTI Fotó: Komlós Tibor)

Mindig aktív polgári életet élt: úszott, lovagolt, síelt, szeretett olvasni, és már a 30-as évek elején vezetett. „Amikor beültem vizsgázni a tanárral, várt a férjem és a közös barátunk, hogy mikor jövök vissza. S amikor visszajöttem, egyedül jöttem a kocsival. Kérdezték, hogy hol van a tanár? Mondtam, nem tudom, azt mondta álljak meg, és kiszállt.” – mesélte egyszer. A mókás eset után végül megbüntették, és csak a következő vizsgán kapta meg a jogosítványát.

Benedek Tiborral és Rosty Magdával a Ki vagytok értékelve című kabaréban (MTI Fotó: Várkonyi László)

1957-ben elhagyták az országot, de férje külföldön is rengeteget dolgozott, 18 év után mégis hazajöttek. Visszatérése után Várkonyi Zoltántól kapta első színházi szerepét a Nyaralni mindenáronban. Turay nagyra értékelte, hogy visszafogadta a szakma és a közönség. 

Férjével, Békeffy Istvánnal (MTI Fotó: Patkó Klári)

Utoljára 1996-ban a Karinthy Színházban lépett színpadra, a Korai fagy című darabban remekelt a nagymama szerepében. A legendás komika 89 évesen 1997. június 2-án hunyt el. Emlékét a róla elnevezett színház és egy vándordíj őrzi.

 

A 115 éve született érdemes művészre az MTVA Archívum m3.hu oldalán Az élet voltaképpen szép... - Turay Ida estje című portréfilmmel emlékezünk.

Borítókép: A Vidám Színpad művészeként 1951-ben Készítette: Várkonyi László, tulajdonos: MTVA Sajtó- és Fotóarchívum. Azonosító: MTI-FOTO-770398

 

Kedves Olvasó, folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 319 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

Minden este Zenthe!

100 esztendeje született a színművész, akit a szakma és a közönség egyformán elismert és szeretett, saját bevallása szerint tenyerén hordozta a Jóisten. Zenthe Ferenc emléke előtt tisztelgünk, s hogyan is tehetnénk ezt méltóbban, mint (legnépszerűbb tévés, illetve színházi szerepeinek)[https://archivum.mtva.hu/m3/open?collection=M3-WmVudGhlMTAw&fbclid=IwAR30uvaouSlDQMy-UhkS6X0h9hYZL1Sr2SDlw41HayqT1x_woT4Na8EbhKQ] felidézésével?

Schulek Frigyes, a Mátyás-templom és a Halászbástya építésze

Nincs olyan Magyarország vagy Budapest útikönyv, amelyben ne szerepelne előkelő helyen, gyakran a címlapon a főváros meghatározó épületegyüttese.

Ön mennyit tud a magyar filmekről?

A magyar film napját 2018 óta ünnepeljük. Azért esett április 30-ra a választás, mert 1901-ben ezen a napon mutatták be az első magyar filmet, Zsitkovszky Béla és Pekár Gyula A táncz című alkotását. Ez alkalomból játékra invitáljuk Önöket!

MÁV Szimfonikus Zenekar online elérhető műsorai

Az MTVA és a MÁV Szimfonikus Zenekar szeretné megkönnyíteni a kultúrához történő hozzáférést. Annak érdekében, hogy minél szélesebb körhöz juthassanak el az értékes komolyzenei tartalmak, az MTVA archívumi felületén ingyenesen és szabadon elérhetők a zenekar felvételei.