Tűzoltók napja

1991 óta május 4-én az életüket naponta kockáztatók előtt tisztelgünk. A lánglovagok elsődleges feladata az emberi élet- és a vagyonmentés, de segítenek katasztrófa-elhárításban, sőt, néha kisállatok mentésében is.

Ünnepek és hétköznapok

2022.05.04 | olvasási idő: kb. 2 perc


Tűzoltás egy gumilágyító üzemben. (MTI Fotó: Fehérváry Ferenc)

Szent Flórián mindazok védőszentje, akiket tűzvész vagy árvíz fenyeget. Flórián a keresztény hitéért vértanúságot szenvedő római katonatiszt volt. A legenda szerint gyermekkorában megmentett egy égő házat a pusztulástól, később pedig egy erdőben keletkező tűzet fékezett meg, megmentve ezzel katonáit a tűzhaláltól. Emberfeletti tette, bátorsága által vált minden tűzoltó példaképévé.

A kőszegi Szent Flórián szobor. (MTI Fotó: Jármai Béla)

A legelső, önkéntes alapon szervezett tűzvédelmi erők már a XVII. században megalakultak, Európában elsők között Aradon 1835-ben hoztak létre egy ilyen szervezetet. 1870-ben gróf Széchenyi Ödön vezetésével kezdte meg működését a soproni és pesti tűzoltóegylet, és hivatalosan megalakult a Magyar Országos Tűzoltó Szövetség.

A Fővárosi Tűzoltóság létrás rohamkocsija 1945-ben. (MTI Fotó)

A XV. században úgynevezett vízipuskát, később golyónyakú fecskendőt, 1837-ben Pesten pedig gőzfecskendőt használtak tűzoltásra. A második világháború után porral és habbal oltottak, a múlt század elején jelentek meg az első villamos- és belső égésű motorral meghajtott fecskendők. A tűzoltók ma a korszerű centrifugálszivattyúkat használják munkájuk során.

Tűzoltóautó a tűzőrség épülete előtt a budaörsi repülőtéren. (MTI Fotó/Magyar Képszolgálat: Valner)

Hogy mennyire nélkülözhetetlen a tűzoltók munkája, azt mi sem bizonyítja jobban, minthogy tavaly 546 ember életét mentették meg lakástűzben. Minden bevetésük kihívásokkal teli, munkavégzésük során fontos a bátorság és az elhivatottság.

Borítókép: Tűz a Ganz raktárában. ( MTI Fotó: Németh Ferenc)

 

Kedves Olvasó, folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 315 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

Almási Éva ezer arca

Volt már Mása Csehov Három nővérében, Éva Az ember tragédiájában, Gertrudis a Bánk bánban. Játszotta Hedda Gablert, Lady Milfordot, Szendrey Júliát, alakításai egytől egyig felejthetetlenek, mindig képes a megújulásra egy-egy szerepért. 80. születésnapján szeretettel köszöntjük Almási Évát!

A medve árnyékától a műholdakig

Hogyan változott a meteorológia az évszázadok során, és hogyan épült ki intézményesített rendszere? Röviden bemutatjuk a meteorológia világnapján.

Olasz helyett magyar sztár

Kitalálják, ki az az olasz művész, akit Huszárik Zoltán eredetileg a Szindbád főszerepére szánt?

Az ember, aki táviratban gúnyolta ki Sztálint

Ezen a napon született Királyhegyi Pál író, akit a humor átsegített a nehéz pillanatokon.