Tűzoltók napja

1991 óta május 4-én az életüket naponta kockáztatók előtt tisztelgünk. A lánglovagok elsődleges feladata az emberi élet- és a vagyonmentés, de segítenek katasztrófa-elhárításban, sőt, néha kisállatok mentésében is.

Ünnepek és hétköznapok

2022.05.04 | olvasási idő: kb. 2 perc


Tűzoltás egy gumilágyító üzemben. (MTI Fotó: Fehérváry Ferenc)

Szent Flórián mindazok védőszentje, akiket tűzvész vagy árvíz fenyeget. Flórián a keresztény hitéért vértanúságot szenvedő római katonatiszt volt. A legenda szerint gyermekkorában megmentett egy égő házat a pusztulástól, később pedig egy erdőben keletkező tűzet fékezett meg, megmentve ezzel katonáit a tűzhaláltól. Emberfeletti tette, bátorsága által vált minden tűzoltó példaképévé.

A kőszegi Szent Flórián szobor. (MTI Fotó: Jármai Béla)

A legelső, önkéntes alapon szervezett tűzvédelmi erők már a XVII. században megalakultak, Európában elsők között Aradon 1835-ben hoztak létre egy ilyen szervezetet. 1870-ben gróf Széchenyi Ödön vezetésével kezdte meg működését a soproni és pesti tűzoltóegylet, és hivatalosan megalakult a Magyar Országos Tűzoltó Szövetség.

A Fővárosi Tűzoltóság létrás rohamkocsija 1945-ben. (MTI Fotó)

A XV. században úgynevezett vízipuskát, később golyónyakú fecskendőt, 1837-ben Pesten pedig gőzfecskendőt használtak tűzoltásra. A második világháború után porral és habbal oltottak, a múlt század elején jelentek meg az első villamos- és belső égésű motorral meghajtott fecskendők. A tűzoltók ma a korszerű centrifugálszivattyúkat használják munkájuk során.

Tűzoltóautó a tűzőrség épülete előtt a budaörsi repülőtéren. (MTI Fotó/Magyar Képszolgálat: Valner)

Hogy mennyire nélkülözhetetlen a tűzoltók munkája, azt mi sem bizonyítja jobban, minthogy tavaly 546 ember életét mentették meg lakástűzben. Minden bevetésük kihívásokkal teli, munkavégzésük során fontos a bátorság és az elhivatottság.

Borítókép: Tűz a Ganz raktárában. ( MTI Fotó: Németh Ferenc)

 

Kedves Olvasó, folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 315 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

Egy megszelidíthetetlen „kiskutya”

Kánikula, a nyaranta meg nem kerülhető forróság hetei. Honnan származik az elnevezés?

Ön mennyit tud a magyar filmekről?

A magyar film napját 2018 óta ünnepeljük. Azért esett április 30-ra a választás, mert 1901-ben ezen a napon mutatták be az első magyar filmet, Zsitkovszky Béla és Pekár Gyula A táncz című alkotását. Ez alkalomból játékra invitáljuk Önöket!

Nagyáruházak egykor- a vásárlás fellegvárai

A plázák előfutárai voltak, a fogyasztás klasszikus jelképeivé váltak. A hányatott sorsú Corvin Áruház mozgólépcsőjével és partiteraszával, míg a Párisi Nagy Áruház - a későbbi Divatcsarnok - Lotz Károly freskóival és korcsolyapályájával is beírta nevét a hazai kereskedelem aranykönyvébe.

A pesti legek aluljárója

Az Astoria megnyitása után három évvel adták át a főváros második korszerű aluljáróját. Az EMKE azóta is a történelmi kereszteződésben állja a gyalogosok rohamát.