A lelkében mindig komédiás

Ma lenne 85 éves a feledhetetlen humorú Verebély Iván, akinek gyermekkorától fogva Latabár Kálmán volt a példaképe.

Karakter

2022.12.07 | olvasási idő: kb. 2 perc


A Jászai Mari-díjas színész és kiváló komikus 1937-ben Budapesten született. Tanulmányait követően Miskolcon, majd a Nemzeti Színházban játszott. Bár az Operettszínház is szerződtetni kívánta, Meruk Vilmos, a Nemzeti akkori igazgatója egyszerűen nem engedte el a drámai szerepekben is tehetséges ifjút. 1968-tól Verebély Iván álmát beteljesítve mégis a Vidám Színpad tagja lett, aminek gazdasági igazgatója csak a kártyaasztalnál tudta meggyőzni a Nemzeti vezetőjét a váltásról. A művész színpadi pályájának utolsó állomása a megszűnő Vidám Színpad épületében megalakuló Centrál Színház lett, amelyhez 2008-ban csatlakozott.

Kálmán Györggyel 1965-ben (MTI Fotó: Keleti Éva)

A nevettetésért Shakespeare-t faképnél hagyó művész számos filmben szerepelt, és szinkronmunkássága is figyelemre méltó. A közönség a televízióban és a filmvásznon olyan produkciókban láthatta a sokoldalú színészt, mint a Gyula vitéz télen-nyáron, A Noszty fiú esete Tóth Marival, vagy A veréb is madár, szinkronszerepei az angol komikus, Rowan Atkinson Mr. Bean szerepében, a Csengetett, Mylord? című vígjátéksorozatban Charles és az Oroszlánkirály című animációs film Zazuja voltak.

A színész 2014-ben (MTI Fotó: Zih Zsolt)

Verebély Iván, aki egy mosolyt többre becsült, mint a hangos kacagást, így fogalmazta meg egyszer hitvallását: „Ne is mosolyogjon a néző minden pillanatban. Csak kapjon egy emléket, amit igyekszem segítőkészen átnyújtani és este, vacsora közben emlékezzék vissza erre, vagy mondja tíz évvel később a fiának, azon az esten az a furcsa színész valamit akart tőlem.” A közönség szívét inkább komikusként meghódító, de a drámai szerepeiben is éppoly kiváló művész 2020 szeptemberében csatlakozott az égi társulathoz.

Verebély Ivánnal az MTVA Archívum m3.hu online csatornáján 2022. december 10-én Ibsen Vadkacsa című drámájának tévéváltozatában találkozhatnak legközelebb. Tartsanak velünk!

Borítókép: Verebély Iván színművész MTI Fotó, Készítette: Ilovszky Béla Tulajdonos: MTVA Sajtó- és Fotóarchívum Azonosító: MTI-FOTO-913699

Kedves Olvasó! Folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 321 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

Szent István Bazilika - egy építkezés viszontagságai

1905. november 9-én szentelték fel az államalapító királyunkról, I. Istvánról nevezett székesegyházat, a főváros arculatának egyik meghatározó épületét.

„Egy ember élete sosem egy ember élete, mindig egy országé, egy világé, egy korszaké is.”

Abigél, Az a szép, fényes nap, Az ajtó… Születésének 105. évfordulóján a XX. század egyik legnagyobb magyar íróegyéniségére, Szabó Magdára emlékezünk.

Az egyik legfényesebb csillag

A nagy tehetségű Szécsi Pál énekes pályafutása mellett színészként is elkezdhette karrierjét. Születésnapján érdekességekkel emlékezünk a legendára.

„A legfeketébb hangú fehér énekes”

Bill kapitány 1948. november 8-án Deák Gyulaként látta meg a napvilágot Budapesten. Isten éltesse a bluesénekest!