A lelkében mindig komédiás

Ma lenne 85 éves a feledhetetlen humorú Verebély Iván, akinek gyermekkorától fogva Latabár Kálmán volt a példaképe.

Karakter

2022.12.07 | olvasási idő: kb. 2 perc


A Jászai Mari-díjas színész és kiváló komikus 1937-ben Budapesten született. Tanulmányait követően Miskolcon, majd a Nemzeti Színházban játszott. Bár az Operettszínház is szerződtetni kívánta, Meruk Vilmos, a Nemzeti akkori igazgatója egyszerűen nem engedte el a drámai szerepekben is tehetséges ifjút. 1968-tól Verebély Iván álmát beteljesítve mégis a Vidám Színpad tagja lett, aminek gazdasági igazgatója csak a kártyaasztalnál tudta meggyőzni a Nemzeti vezetőjét a váltásról. A művész színpadi pályájának utolsó állomása a megszűnő Vidám Színpad épületében megalakuló Centrál Színház lett, amelyhez 2008-ban csatlakozott.

Kálmán Györggyel 1965-ben (MTI Fotó: Keleti Éva)

A nevettetésért Shakespeare-t faképnél hagyó művész számos filmben szerepelt, és szinkronmunkássága is figyelemre méltó. A közönség a televízióban és a filmvásznon olyan produkciókban láthatta a sokoldalú színészt, mint a Gyula vitéz télen-nyáron, A Noszty fiú esete Tóth Marival, vagy A veréb is madár, szinkronszerepei az angol komikus, Rowan Atkinson Mr. Bean szerepében, a Csengetett, Mylord? című vígjátéksorozatban Charles és az Oroszlánkirály című animációs film Zazuja voltak.

A színész 2014-ben (MTI Fotó: Zih Zsolt)

Verebély Iván, aki egy mosolyt többre becsült, mint a hangos kacagást, így fogalmazta meg egyszer hitvallását: „Ne is mosolyogjon a néző minden pillanatban. Csak kapjon egy emléket, amit igyekszem segítőkészen átnyújtani és este, vacsora közben emlékezzék vissza erre, vagy mondja tíz évvel később a fiának, azon az esten az a furcsa színész valamit akart tőlem.” A közönség szívét inkább komikusként meghódító, de a drámai szerepeiben is éppoly kiváló művész 2020 szeptemberében csatlakozott az égi társulathoz.

Verebély Ivánnal az MTVA Archívum m3.hu online csatornáján 2022. december 10-én Ibsen Vadkacsa című drámájának tévéváltozatában találkozhatnak legközelebb. Tartsanak velünk!

Borítókép: Verebély Iván színművész MTI Fotó, Készítette: Ilovszky Béla Tulajdonos: MTVA Sajtó- és Fotóarchívum Azonosító: MTI-FOTO-913699

Kedves Olvasó! Folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 321 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

A színész, akinek mindenki felismeri a hangját

Mécs Károly Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, érdemes és kiváló művész, a nemzet művésze 1936. január 10-én született Budapesten.

Strandok régen

Mintha idén elmaradna a strandszezon, úgy tűnik, az esőzés sosem ér véget, a nap sosem süt ki. Mi azért reménykedünk, hogy lesz majd igazi nyár meleggel, fürdőzéssel, s ennek kapcsán néhány budapesti strand múltját idézzük föl régi fotók segítségével.

Farsang – vízkereszttől hamvazószerdáig

A farsang vízkeresztkor kezdődik, és a húsvétot megelőző negyvennapos nagyböjt kezdetéig tart, ami idén február 17-re esik.

Zorán 80!

Generációtól függetlenül bárki fel tudna idézni egy-egy Zorán-slágert, így egy ország örülhet, amiért a zenélést választotta a villamosmérnöki hivatás helyett. 80. születésnapján köszöntjük Sztevanovity Zoránt!