A született televíziós

A ma 90 éves riporterlegenda, Vitray Tamás egyszer így vallott a kezdetekről: „a magyar televíziózás is akkor jött világra, amikor én televíziósként megszülettem. Ikrek vagyunk.” Pályáját áttekintve köszöntjük a Magyar Televízió örökös tagját.

Karakter

2022.11.05 | olvasási idő: kb. 3 perc


A Kossuth-díjas újságíró televíziós karrierje 1958. augusztusában kezdődött, mikor jó nyelvtudása miatt amerikai atlétákkal kellett interjút készítenie. Szereplése máig emlékezetes, mivel a kétméteres tízpróbázót, Rafer Johnsont egy sámlira állva kérdezte, amit az interjú során a nézőkkel is megosztott. Így emlékezett egyszer az esetre: „Ez az esemény adott rajtomnak valamiféle egyéni karaktert, olyan apróság volt ez, amelyre a közönség emlékezhetett.” Sportriporteri pályájának első sikeréről pedig ekképp vallott: „És jött a műkorcsolyázás. Először 1960-ban, Garmisch-Partenkirchenből közvetítettem ezt a számomra teljesen ismeretlen sportágat. Sejtelmem sem volt róla, hogy ez lesz az én nagy lehetőségem, amely majd a televíziósok közül kiemel, és általa ismertté leszek.”

Dr. Fenyvesi Mátéval és Albert Flóriánnal 1968-ban (MTI Fotó: Kovács Gyula)

Az addigra már sztárújságíró az 1970-es évektől más izgalmas területeken is kipróbálhatta magát. Például legendássá vált Ötszemközt című beszélgetőműsora, amelynek másnapján egy ország beszélt az aktuális beszélgetőpartneréről. 1975-től a Csak ülök és mesélekkel egy új műfajjal, a telenovellával gazdagította a magyar televíziózás műsorkínálatát. Ezzel a sorozatával rendhagyó módon tárt portrékat a nézők elé, míg ő maga egyfajta kommentátora volt a bemutatottaknak. A siker mértékére sem a Magyar Televízió sem Vitray Tamás nem volt felkészülve. 

A Kapcsoltam című kvízműsorban (MTI Fotó: Fényes Tamás)

A televíziós beszélgetések specialistája jóval könnyedebb műfajokban is sikeres tudott lenni, vetélkedő- és szórakoztatóműsorok vezetőjeként egyaránt elnyerte a közönség tetszését. 1988-ban azonban visszatért a sporthoz, olimpiák és nagy világversenyek meghatározó hangja volt 1997-es nyugdíjba vonulásáig, ám ezután is aktív maradt. Sport témájú rádióműsorokat vezetett, és 2010-ig tanított a Színház és Filmművészeti Egyetemen. Vitray Tamás együtt élt és fejlődött a magyar televíziózással. Ezalatt nemcsak a műsorait, hanem önmagát is meg kellett újítania, de a nézők máig töretlen szeretete a bizonyítéka annak, mekkora sikerrel tette mindezt. 

Borítókép: Vitray Tamás, műsorvezető-riporter MTI Fotó, Készítette: Fényes Tamás Tulajdonos: MTI Rt. Fotóarchívum Azonosító: MTI-FOTO-883363

Kedves Olvasó! Folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 321 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

„Turay Ida a bizonyosság arra, hogy a múlás nem elmúlás”

Mindenki Dusikája igazi mozisztár volt, szinte nem készült olyan magyar film a 30-as években, amiben ne szerepelt volna.

Átkelőhelyből szimbólum

180 évvel ezelőtt, 1842. augusztus 24-én rakták le az első jelentős magyarországi folyami híd, a Széchenyi lánchíd alapkövét.

Csákányi László 100!

Csákányi László, a XX. századi magyar színjátszás feledhetetlen alakja, emellett a gyerekek és mindannyiunk örömére Foxi Maxi és Kovakövi Frédi hangja száz esztendeje, 1921. január 13-án született.

Ludwig Múzeum

1996-ban e napon nyitotta meg kapuit a Ludwig Kortárs Művészeti Múzeum